Honda civic i mazda 323f. Znasz temat?

10 Wrz 2008, 10:00

Tak jak w temacie. chcę kupić samochód. Zrywny i całkiem ładny. Nie musi być szybki. Mój wybór po dłuuuugich poszukiwaniach padł na mazdę i hondę.). zerknijcie na te samochodziki i powiedzcie czy się opłaca? Jak można poznać stan tych modeli. Na co zwrócić szczególną uwagę podczas kupna.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Mam nadzieję że znajdzie się ktoś życzliwy i pomoże mi w wyborze moich własnych czterech kółek :)
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 10:59

Hmmmm. Czy na prawdę nikt nic o nich nie słyszał?? Nie obrażajcie się. Skorzystałem z wyszukiwarki ale żadnych konkretnych odpowiedzi nie znalazłem tak więc zadaję pytanie ponownie. Czy ktoś może pomoc?
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 11:09

Co do Hondy : cieszą się bardzo dużym powodzeniem wśród młodych kierowców a to ze względu na niską awaryjność , ponad przeciętne osiągi(jak na 1,5 motor oczywiscie) w miare niskie zużycie paliwa no i wygląd .
Moim zdaniem auto jest naprawdę godne uwagi spalanie z tego co rozmiawiałem z użytkownikami jazda delikatna(jak to mówił hondziarz do 3 tys obr:D ) 8litrów powyżej 3 tys (gdzie zaczyna się zabawa:D) 8,5-9,2 , dynamika w tym niewielkim autku naprawde jest (byłem powrażeniem) , a brałeś może accenta pod uwagę ?? uważam że byłby godny uwagi pali najmniej z tych dwóch ciut może słabiej jedzie ale jest elastyczniejszy od hondy awaryjność niska , no i bardzo dużo egzemplarzy jest w stanie niemalże idealnym jak na swój wiek .
papa
Początkujący

10 Wrz 2008, 11:14

O accencie też myślałem ale podobno mają większe spalanie niż hondy. Aż zaraz zerknę. Co do civic to jest taki problem ze mają podobno słabą blachę i ciężko znalezc w dobrym stanie bo mlodzi ludzie szaleja na nich ile wlezie. Taki mam wlasnie dylemat :)
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 11:20

2green napisał(a):O accencie też myślałem ale podobno mają większe spalanie niż hondy. Aż zaraz zerknę. Co do civic to jest taki problem ze mają podobno słabą blachę i ciężko znalezc w dobrym stanie bo mlodzi ludzie szaleja na nich ile wlezie. Taki mam wlasnie dylemat :)

no i tu właśnie accent wypada lepiej bo tym po prostu młodzi nei jeżdzą i jak kupujesz to 90% że trafisz od osoby starszej często z książką serwisową i 1 właściciel a to wydaje mi się nie jest bez znaczenia, co do spalania to się nie moge z Tobą zgodzić jeśli porównujemy silniki 1,5 oczywiście honda 8-9L accent 7-8 to już przy dobrym bucie :) (testowałem)
papa
Początkujący

10 Wrz 2008, 11:30

No to zxnalazlem takiego accenta z 2000r. Myślisz że będzie lepszy niż tamte co podałem wcześniej? Zerknij proszę

Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 11:38

2green napisał(a):No to zxnalazlem takiego accenta z 2000r. Myślisz że będzie lepszy niż tamte co podałem wcześniej? Zerknij proszę

Cena strasznie niska miałem na myśli accenta I trzeba by tego obejrzeć . w Sumie to nie napisałeś ile masz do przeznaczenia środków , pierwsza generacje dorwiesz za 4-5tyś 5tys to już naprawdę igłe kumpel kupił od 1 wł. z ks. serwisową 70tys km <wow> a jak się mają ceny w drugiej generacji tego niewiem .
papa
Początkujący

10 Wrz 2008, 11:43

Hmmm. Mam około 7 tysi ale najlepiej by było tak 5 tyskow wydać zeby troche na oplaty zostało. Ten mam mały przrebieg no i mało kosztuje :) . A ten co pokazalem to jest accent :)

EDIT: Aha. Zaznaczam że samochód ze sportowym zacięciem mile widziany :) Ten accent Spoko no i 8 tysi to ja nie wiem czy tak tanio :D:D:D Jak dla mnie drożyzna :D Ale tak na serio to drogi dla mnie. Ale tamten Civic jak za grosze. No i mazda też przystępnie.
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 12:01

2green napisał(a):Hmmm. Mam około 7 tysi ale najlepiej by było tak 5 tyskow wydać zeby troche na oplaty zostało. Ten mam mały przrebieg no i mało kosztuje :) . A ten co pokazalem to jest accent :)

EDIT: Aha. Zaznaczam że samochód ze sportowym zacięciem mile widziany :) Ten accent Spoko no i 8 tysi to ja nie wiem czy tak tanio :D:D:D Jak dla mnie drożyzna :D Ale tak na serio to drogi dla mnie. Ale tamten Civic jak za grosze. No i mazda też przystępnie.

Jeszcze raz po mału bo troszke chaotycznie piszesz . Za 7 tysia to masz accenta 99rok ost rok I generacji w stanie igła o małym przebiegu spod kołdry:D za 6 tys pewnie 97 98 tez igła , a i jak kupisz silnik 1,5 to mocy nie powinno Ci brakować .
papa
Początkujący

10 Wrz 2008, 12:36

OK dziękuję za naprowadzenie :) Teraz mam już większy wybór i postaram znalezc sobie coś ładnego :) Pozdrawiam :)
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 14:56

Zaznaczam że temat nie jest zamknięty i nadal czekam na wasze opinie :)
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Wrz 2008, 13:03

a co z Mazdką 323f? :)
ja szukam takiej do 11, 12 tys. zarejestrowanej w PL i ciągle nie wiem, czy to dobry wybór :/
skitmen
Nowicjusz

13 Wrz 2008, 13:15

Na pewno nie jest to zły wybór, chyba, że źle trafisz.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

13 Wrz 2008, 15:36

ale gdzieś przeczytałem, że sliniki 1.5 maja problemy z głowicą, czy z uszczelką, juz nie pamiętam. gość napisał, że prawie wszystkie te silniki tak maja. nie wiem, czy w to wierzyć
skitmen
Nowicjusz

13 Wrz 2008, 16:11

Pierwszy raz słyszę, w Maździe to niepodobne ;) Poczytaj może na autocentrum w opiniach i na forum Mazdy.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW