Honda Civic IV generacji gaz

09 Maj 2014, 20:03

Chciałbym zagazować swojego civca to dosyć stary samochód 92 rocznik IV generacja (żelazko) ma przebieg 240 tysięcy 100% prawdziwy 1.5 Benzyna 90 KM.

Pali mi około 9 litrów benzyny w mieście w trasie ok 7l w zasadzie silnik perełka chodzi ładne bez zarzutów oleju nie bierze. Ale pali dużo nie stać mnie na ciągłe tankowanie jeżdżę dużo rocznie ok 13 tysięcy czyli normalny przebieg na benzynę. I teraz tak nie piszcie mi, że to mi się nie opłaca bo ja wiem, że instalacja jest warta więcej niż samochód ;) Natomiast samochodzik ma być dla mnie póki się nie rozwali :) Ma jeździć tanio.

Napiszcie mi czy warto zakładać lpg czy odpuścić sobie przy takim przebiegu? Nie wiem czy nie dobiję tym silnika. A i jeszcze jaką instalację polecacie przede wszystkim ma to być dobra instalacja pieniędzy nie chcę oszczędzać na instalacji :)
kamil922
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 04 1988
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Civic IV gen
Silnik: 1.5 Benzyna 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

12 Maj 2014, 19:44

Kondycja silnika to składowe wielu elementów i zdarzeń a nie tylko przebieg. Po samym przebiegu nikt nie określi czy można montować instalacje czy nie.
Generalnie te auta bardzo dobrze jeżdżą na gazie nie wymagaja specjalnie skomplikowanych rozwiązań.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

13 Maj 2014, 18:22

Skoro silnik jest bez zarzutów i jeździ bardzo dobrze to instalacja LPG raczej na pewno mu nie zaszkodzi, takie silniki są nie do zdarcia, ale jak będziesz zakładał tą instalacje to nie bierz byle czego bo nigdy nic nie wiadomo. Pozdrawiam :D
komo272
Nowicjusz

Auto: Audi A4

19 Maj 2014, 15:04

Przebieg tu nie gra głównej roli jeżeli dbasz o silnik to instalację gazową jak najbardziej opłaca się założyć ale warto pójść do jakiegoś dobrego warsztatu , a nie żeby było aby najtaniej
gero242
Początkujący

Prawo jazdy: 09 04 1990
Auto: Audi A4

22 Maj 2014, 15:48

Skoro nie musisz oszczędzać na instalacji, to załóż coś na czym dojedziesz do końca dni civica :) więc w zupełności wystarczy sterownik Stag 300, Reduktor Magic III i wtryskiwacze Hana bądź Barracuda. A oszczędność wiadomo, że będzie, nawet jeśli robisz 13 tys rocznie.
mariotu
Początkujący

Prawo jazdy: 01 12 2007
Auto: VW Golf
Silnik: 2.0 GTI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nyck de Vries dołącza do TOYOTA GAZOO Racing
    Holender Nyck de Vries będzie nowym zawodnikiem TOYOTA GAZOO Racing. 25-latek będzie pełnił rolę kierowcy testowego i rezerwowego w zespole startującym w mistrzostwach świata w wyścigach długodystansowych (FIA WEC) do końca ...