Honda Civic IV generacji

16 Lis 2010, 23:40

Witam ja mam do was takie oto pytanie a więc za mierzam kupić sobie Hondę Civic IV generacji z roku 1989-1991 o jednostce napędzającej 1.3 albo 1.5 benzyna . A więc czy są to auta awaryjne? jak tam dostępność części do nich? i jak by ktoś mógł to tak parę słówek o tym autku :)

Pozdrawiam :P
D@M!AN
Nowicjusz

Miejscowość: ory

17 Lis 2010, 13:48

Doskładaj na 5 generacje nie są drogie nowsze i dużo ładniejsze... honda jak to honda bezawaryjna kumpel miał z silnikiem 1.5 fajnie to jezdziło dynamiczne dobrze sie trzyma narzekał tylko na rdze tylnich nadkoli ale to standard.... przy zakupie zwracaj uwage czy nie kopci bo lubi palić nadmiernie olej...spalanie coś koło 7-8 litrów i silnik 1.3 spala podobnie jest na gazniku osiagi dużo słabsze więc lepiej 1.5 no to chyba na tyle
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

17 Lis 2010, 16:54

Wygląd, to w sumie kwestia gustu. Niektórzy wolą "żelazko" IV, od "jajaka" V.
A żelazko może fajnie wyglądać :mrgreen: Ojj tak. Z resztą, jajko też.

Pod względem mechaniki i części, nie ma w sumie wielkiej różnicy, czy to będzie 19-letnia Honda (IV), czy 16-letnia (V). Podobnie jak z bezpieczeństwem, materiałami wewnątrz czy wyposażeniem.

Z częściami nie ma problemów do tego samochodu. Silniki bardzo podobne lub te same (najpopularniejsze: 1.3L D13B1/D13B2 oraz 1.5L D15B2), być może różnią się osprzętem.
Awaryjne są tak samo jak większość niemal pełnoletnich samochodów, czyli wszystko zależy od tego, jak dbali poprzedni właściciele. Ale jak kolega wyżej wspomniał, najczęstsze problemy, to duże spalanie oleju i rdza.
I to tyle.
Jak znajdziesz coś zadbanego i nie zajeżdżonego przez matoła, to nie powinno sprawiać problemów.

Rzuć okiem tutaj:
http://civic4g.pl/page.php?action=info
http://www.civic5g.yoyo.pl/warsztat.php
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

17 Lis 2010, 17:30

Po więcej informacji odsyłam na www.civic4g.pl/forum
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

17 Lis 2010, 20:14

No dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
A mam jeszcze jedno pytanie a co powiecie o VW POLO 2 generacji rocznik od 1989 do 1994 ? Te same pytania jak w kwestii hondy czy jest to mocno awaryjny samochód , jak tam ze spalaniem na 100km po mieście powiedzmy w miarę rozsądnym deptaniu , jak z dostępnością części ?

Pozdrawiam :)

P.S i jak by ktoś mógł mi jeszcze napisać ile ma w dowodzie napisane masy własnej pod punkt ,,G" honda i ile polówka :)
D@M!AN
Nowicjusz

18 Lis 2010, 11:01

Do hondy nie ma porównania polo ''nie jedzie" :razz: i pozatym ten wygląd... spalanie zależy do silnika oczywiscie ale 1.3 spali te 6-7 civic ma mase 970 kilogramow polo nie wiem...jezeli juz rozpatrzasz takie stare auta to wez pod uwage audi 80 b3 i bmw e30 jak kupisz zadbany egzemplarz doprowadzisz do stanu fajne koło obniżenie jakichs wydech i robi sie klasyczny fajny wóz
nitro
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 800-konnym autem - drift na szutrze
    W minioną sobotę w Warszawie i okolicach odbyła się już 57. edycja słynnego Rajdu Barbórka. Wśród najnowszych rajdowych konstrukcji oraz klasyków znalazło się auto, jakiego na odcinkach specjalnych jeszcze ...
    Poradnik kupującego #1 - Lexus IS XE10 mk1 (1999-2005)
    Geneza Lexus IS pierwszej generacji dostępny był początkowo jedynie jako sedan z dwulitrowym silnikiem. W 2001 roku do oferty wprowadzono wersję kombi o nazwie SportCross oraz wersję IS 300 z legendarnym silnikiem 2JZ. Modernizacje: ...

18 Lis 2010, 12:00

Polo w zależności od wersji waży 770-805kg (auto gotowe do jazdy bez obciążenia).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Lis 2010, 15:52

Popatrz też na Prelude 3G, może być to niezła opcja. Taki oldskulowy JDM.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

18 Lis 2010, 18:19

No ale zapomniałem dodać :D Ja będę posiadaczem kat B1 czyli w dowodzie muszę mieć 550kg i szukam auta co mi będzie ważyło max 800-850kg i nic więcej to już jest górna granica. Więc jak byście mogli może jeszcze inne auta polecić to by było fajnie :)

Oczywiście jak byście mogli to wreszcie nie piszcie waszych typowych tekstów że ta kategoria jest nie opłacalna lepiej poczekać itp. że nie przerejestruje auta sam itp.
D@M!AN
Nowicjusz

18 Lis 2010, 18:50

Chyba niema takiego auta nawet maluch jest homologowny na 600 kilo.... nawet jak wypieprzysz 200 kilo nie zmienisz wpisu w dowodzie
nitro
Zaawansowany

18 Lis 2010, 18:54

No ale przecież ma sie znajomości i wie jak to sie robi to po co pytać :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012