Honda Civic Problem z zaciskiem

02 Wrz 2008, 15:16

Nie wiem jak wytłumaczyć mój problem ale się postaram. W autku Civic 97 1.4 is Wersja nadwozia MB (nie anglik :P ) mam problem z zaciskiem lewym. Otóż niedawno wymieniałem klocki i zauważyłem ze zacisk nie odbija (zapiekł się). tzn hamulec działa, bo tłoczek dociska klocki, jak puszcze hamulec to tłoczek puszcza i nie hamuje. Problem tkwi w tym ze mój zacisk porusza się na dwóch prowadnicach z czego jedna się totalnie zapiekła. Zdjąłem te gumki osłaniające(były dobre) i starałem się go rozruszać jakoś ale ani drgnie. Co z tym zrobić? Da się to jakoś naprawić? Dodam ze nie utrudnia mi to jazdy ale jak pod tarcze dostanie się woda to słyszę tarcie a to jest juz denerwujące. Dzięki za pomoc jak ktoś mnie zrozumiał :P :D
aarrttuurr1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko
  • 02 Wrz 2008, 18:59

zdejmij zacisk zdemontuj z niego wszystko co gumowe i grej prowadnicealbo to miejcsce w ktorym chodzi i prubuj rozruszač abyš mogl ja wyciagnač ježeli pujdzie to przadnie wyczyšč ,nasmaruj i bedzie dobrze jak nie to chyba nowy zacisk
    BMW baum mus wek
    eda
    Początkujący

Miejscowość: czechy

03 Wrz 2008, 09:27

No to właśnie robię jak mówisz, zresztą robiłem tak już wcześniej, ta jedna z prowadnic to się zaklinowała, wystaje trochę więc mam nawet możliwość złapania ją kluczem francuskim czy innymi ale skubaństwo cholernie ciężko przekręcić w miejscu, a co dopiero to wyjąć, obluzować też raczej się nie da (chyba że jakimś sposobem) Macie pomysł, może rozwiercić to i szukać tylko nowego bolca do prowadnicy czy jest jakaś inna na to metoda... Przecież słyszałem, o regeneracji zacisków, na pewno by sobie z tym poradzili... Więc jak to zrobić. Dodam że reszta w zaciskach jest ok, żadnych wycieków, więc szkoda wymieniać, i kasy też lekko szkoda bo jak juz to dwa trzeba ... :(
    aarrttuurr1
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2020
      Hala wypełniona autami klasycznymi - Auta luksusowe i sportowe np. Aston Marin Vanquish, Nissan GTR , Dodge Viper SRT Limited Edition, Ford Mustang Rouch, Corvetta C7, Lamborghini Huracan, unikatowe amcary, najciekawsze modele ...
      Design of the Year - nagroda dla SKODY Octavia
      "Nagroda "Design of the Year" to wielki zaszczyt dla SKODY i ogromne wyróżnienie dla całego naszego zespołu. Nowa Octavia jest klasą sama w sobie pod każdym względem. Jej doskonałe proporcje, czyste i ostre linie nadwozia ...