Honda Civic TypeR vs Alfa Romeo Giulietta QV vs Ford Focus ST mk2

31 Sie 2019, 15:33

Cześć,
Trochę zmian tu i tam, i znów szukam ciekawego auta. Tym razem czegoś na codzień, co zmieści się w garażu :roll:

Poczytałem to i owo, przejrzałem forum to (i inne), ograniczyłem listę do 3 pozycji.

1. Honda Civic TypeR FN2
2. Alfa Romeo Giulietta QV, 235 KM
3. Ford Focus ST, mk2, najlepiej polift

Najchętniej brałbym wszystkie trzy, ale trzeba wybrać. Wiem już całkiem sporo o każdym, wiem że Honda daje frajdę i jest bezawaryjna, że Alfa jest solidna i niecodzienna, a Focus ma świetne zawieszenie i brzmienie...

Może co mnie zniechęca?
Honda - brak turbo to zaleta (bezawaryjność), ale i nie ma tego charakterystycznego kopa. Wnętrze auta wg mnie rewelacja. Miejsca dużo, bagażnik duży. Tylko lakier - jedyny słaby punkt.
Alfa QV - jest ich mniej na ulicach, brzmi ok, jedzie ok, ale trochę nie czuje wnętrza, no i nt. Alfy mało opinii widzę w sieci.
Focus ST - wnętrze takie trochę biedne, w porównaniu z innymi. Dlatego jedyna opcja jaka biorę pod uwagę to skóra. I owszem są takie egzemplarze. Trochę taki mało rzucający się w oczy, ot Focus.

Może ktoś ma inne propozycje, chętnie się dowiem. Najważniejsze - odpadają wszelkie wielkie auta - zarówno pod blokiem jak w pracy mam trochę średni parking, chyba idą na rekord zwężajac te miejsca, mile widziane auta rozsądne gabarytowo, które też łatwiej zaparkować "na mieście".

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!
D.
dandan86
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2005
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mercedes CLS C219
Silnik: 5.0 V8 306 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

31 Sie 2019, 17:08

Honda - specyficzny wyglad wnetrza ale zakladam ze skoro jest na liscie to je akceptujesz, pod wzgledem awaryjnosci wypada bardzo dobrze ale pod wzgledem osiagow wypada bardzo slabo szczegolnie gdy przejedziesz sie jakimkolwiek autem z turbo o podobnej mocy i masie, frajde z jazdy daje jedynie swietne prowadzenie

Alfa ciekawy design, malo tego na ulicach co jest zaleta, o silniku kraza skrajne opinie, ale raczej nie bylo tam zadnych wad konstrukcyjnych wiec jak trafisz tak bedziesz mial, prowadzenie i zestrojenie zawieszenia na tle konkutrencji jak dla mnie przecietne

Focus, najlepsze prowadzenie wsrod konkurencji, rewelacyjny dzwiek silnika, srodek jak to w fordzie ale i tak moim zdaniem o niebo lepiej wyglada w srodku niz mk3

Kiedys stalem przed podobnym wyborem hothatcha, przetestowalem wszystkie auta z Twojej listy (moimi priorytetami wtedy byl wyglad zewnetrzny, fajny design srodka, osiagi i prowadzenie, z tej listy bez wahania brałbym Focusa ale osobiscie wybralem Leonem 2 Cupra R, to juz moj drugi Leon Cupra wiec w zaleznosci od budzetu mozesz rozwazyc albo zwykła FR o mocy 200 koni albo Cupre 241km lub Cupre R 265km, jesli mialbys jeszcze jakies pytania to pisz

Leon nie bedzie najtanszym w utrzymaniu autem, od razu zaznacze ze wiekszosc rzeczy o rzekomej awaryjnosci czy klopotach silnikow TSI sa bezpodstawne w przypadku tego auta bo siedza tu zupelnie inne silniki niz te ktore przyniosly zła slawe TSI, pod wzgledem elastycznosci i osiagow Cupra przewyzsza konkurentów
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sie 2019, 19:17

Hej, dzięki za odpowiedź.

Jestem dosyć świadom, że TSI to zupełnie inny silnik od TFSI, to te drugie były felerne. Mimo wszystko, choć wstępnie patrzyłem na VAGi, m.in. Golfy GTI V czy VI, A3/S3, też na Leona.. ale jednak skreśliłem wszystkie.

Golf mi się nie podoba kompletnie - nudny design.
A3/S3 to sam plastik, w Audi jest lekko mówiąc nie na miejscu, poza tym strasznie tam ciasno.
Leon Cupra też odpadł - o ile z zewnątrz linia ciekawa, o tyle wnętrze biedne, deska Cupry wygląda identycznie jak Leona 1.6, plastiki wszędzie plastiki, i to te kiepskie plastiki.

Type R nie ma turbo, ale to nie problem, tylko charakter silnika - trzeba jeździć wysokimi obrotami, silnik pięknie gra. Brak turbo, a tymczasem czasy na torach CTR ma nienajgorsze.. mnie się podoba :D kiedy kupię mocne N/A jak nie teraz? Jak Unia podniesie normy emisji jeszcze wyżej?

Dla mnie wygląd Giulietty to też zaleta, Włosi robią piękne auta. Tyle że jedzie gorzej od reszty. Niestety. Ale przyciąga uwagę..

Focus mi się zawsze podobał, wizualnie, zwłaszcza przód. Wnętrze już mniej. Focus ST w środku wygląda jak zwykły Focus, gdzie Type R od razu podkreśla wnętrzem że to nie jest zwykły Civic.. dlatego jedyne Focusy ST jakie biorę pod uwagę, to te ze skórą..

Nie mogę się kompletnie zdecydować, normalnie problemy pierwszego świata, wiem... ale mi się one wszystkie podobają..
dandan86
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2005
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mercedes CLS C219
Silnik: 5.0 V8 306 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

31 Sie 2019, 20:06

dandan86 napisał(a):Leon Cupra też odpadł - o ile z zewnątrz linia ciekawa, o tyle wnętrze biedne, deska Cupry wygląda identycznie jak Leona 1.6, plastiki wszędzie plastiki, i to te kiepskie plastiki.

Jakośc plastików jest kiepska to prawda, poliftowe wygladaja w srodku juz troche inaczej niz zwykle, poza tym roznia je chociazby fotele, zegary, kierownica, ale przez te kiepskiej jakosci plastiki wnetrze jest dosc skrzypiace

dandan86 napisał(a):Nie mogę się kompletnie zdecydować, normalnie problemy pierwszego świata, wiem... ale mi się one wszystkie podobają..
Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie, tak jak napisalem z Twoich typow bezapelacyjnie focus tylko ze ja patrze glownie przez pryzmat osiagow i prowadzenia
Czytaj więcej: honda-civic-typer-vs-alfa-romeo-giulietta-qv-vs-ford-focus-st-mk2-vt117150.htm#postingbox
Raziel11
Stały forumowicz

31 Sie 2019, 22:11

Trzeba tylko pamiętać, że w Focusie ST 2,5T nie są wcale AŻ takie trwałe jak się powszechnie mówi a auta swoje lata mają, miłośnicy marki znają bolączki serducha tego silnika, wystarczy poczytać na forum forda, z resztą silnik z Volvo
Brzmi fajnie ale trzeba być ostrożnym, poza tym serio wolisz wnętrze Forda od np takiego Golfa V? No ok ja raczej nie.
A nie myślałeś o Renault Megane II Sport/RS?
albo Astra H OPC?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

31 Sie 2019, 22:23

Każde auto ma cos za uszami, autor tematu musi byc tego swiadomy, zazwyczaj to nie sa auta krote jeszdza do sklepu w niedziele

dlatego zalecam szukac aut krajowych z konca produkcji z jak najnizszym przebiegiem i w gornej granicy ceny rynkowej

na wszystkie auta z tego tematu trzeba szykowac ok 50tys (chociaz zaraz mnie ktos pewnie zjedzie ze stoja na otomoto za 30tys ;p) i kilka tysiecy na serwis startowy
Raziel11
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Samochody terenowe - do połowy lat 70
    Historia pojazdów mogących poruszać się w trudnych warunkach drogowych, czy wręcz po bezdrożach, jest tak stara, jak same wehikuły napędzane silnikami, takimi czy innymi. Pierwsze „samojazdy” – jak ...

31 Sie 2019, 23:55

Raziel11 napisał(a):na wszystkie auta z tego tematu trzeba szykowac ok 50tys (chociaz zaraz mnie ktos pewnie zjedzie ze stoja na otomoto za 30tys ;p) i kilka tysiecy na serwis startowy

Na razielku ulotniłeś się z poprzedniego tematu niczym bezdomny od ojca Rydzyka to tetaz tu pokażesz co wiesz... tak więc powiadasz tr fn2 50k. Hmmm ciekawostka bo posiadłem to auto w wersji plus!!! i przebiegiem 110k.km.w perfekcyjnym stanie, wystawiłem je za 36k.to przez pół roku nie odebrałem nawet 1dnego telefonu przy 34k zaczęły się jakieś ruchy. A do tego te auta co były powyżej 40k są do dnia dzisiejszego więc już ponad rok. Więc spoko możma wystawić za 50k.i czekać 20lat. :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

01 Wrz 2019, 00:16

Może w rzeczywistości ten stan nie był taki super :) skoro na mobile.de poniżej 9.000€ jest 5 sztuk a najwięcej jest w granicach 9500-10000€ a są i takie za 15000 euro?

Bo wg tych cen to raczej za jedną z niższych cen sprzedawałeś,/pomijam ofertę za 4500 euro/
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150

01 Wrz 2019, 00:21

Szybki to nic nie znaczy, na takie auto musi byc po prostu klient.
Raziel11
Stały forumowicz

01 Wrz 2019, 11:37

Pionek napisał(a):Może w rzeczywistości ten stan nie był taki super :) skoro na mobile.de poniżej 9.000€ jest 5 sztuk a najwięcej jest w granicach 9500-10000€ a są i takie za 15000 euro?

Bo wg tych cen to raczej za jedną z niższych cen sprzedawałeś,/pomijam ofertę za 4500 euro/

Pionek następny znikający punkt od mądrości ... wiesz co to znaczy nikt nie zadzwonił ???? Czy to dla Ciebie jest tajemnicze pojęcie???
Auto było odkupione od prywatnej osoby i nic nie miało dłubane przy blacharce uszkodzenie typowo mechaniczne i łatwe w naprawie.

A wiesz że innego śmiesznego typa sprzedawałem prawie rok z przebiegiem 120k.km. i przy cenie rynkowej z mobile za 25-30k pln wystawiłem go za 22k. i w PL cisza 11mcy!!!!
A wiesz że to było drożej o 2k o max najtańszej oferty!!!

I powiem Ci ciekawostkę auto kupił jeden z pracowników koncesjonera tej marki w PL do wystaw stwierdzając stan perfekcyjny.

Jak coś to mam kilka fajnych aut możesz mi je sprzedać w tym 2x cabrio chcesz spróbować swoich sił :?: :D

Raziel11 napisał(a):Szybki to nic nie znaczy, na takie auto musi byc po prostu klient.

Nic nie znaczy hmmm to ile mam czekać na klienta??? A do tego nie przesadzaj civic tr fn2 nie jest to jakieś nie wiadomo coś są o wiele fajniejsze i rzadsze auta no ale PL jest oderwana trochę od rzeczywistość...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

01 Wrz 2019, 12:55

szybki napisał(a):PL jest oderwana trochę od rzeczywistość...

Ty wystawiles za 36 i miales pewne auto ale mirki w polsce sprzedaja "podobne" za duzo mniejsza kwote i pozniej taki janusz kupuje te najtansze z kreconym przebiegiem itp

Ja wiem ze sie ciezko sprzedaje auta, do dzisiaj nie wystawilem swojego leona 1,6 bo nawet nie chce odbierac takich telefonow w stylu panie dam 15tys bo po tyle stoja na olx
Raziel11
Stały forumowicz