Dzień dobry,
tematów takich trochę jest jednak wiadomo, że każdy szuka czegoś pod siebie więc zwracam się z prośbą o wskazie Waszych typów.
Obecnie posiadam Astrę J - hatchback - 1.4T w wersji business (biedniejsza niż cosmo).
Szukam czegoś nowego, większego (raczej kombi, ew. minivan/suv), na pewno benzyna (nieduże przebiegi), najlepiej automat bo uwielbiam automaty i w końcu chce mieć
![Uśmiechnięty :)]()
maksymalnie 10 s do 100 km/h, czujniki parkowania przód i tył, automatyczna klimatyzacja.
Ww. punkty to kluczowe.
Do tego mile widziane opcje tj. podgrzewanie kierownicy, przedniej szyby, przednich foteli, kamera cofania, koło dojazdowe, hak, doświetlanie zakrętów (może być z halogenów), aktywny tempomat, wykrywanie obiektów w martwym polu.
Zbędne są dla mnie wszelkie dodatki typu wykrywanie zmęczenia kierowcy, autopilot, rozpoznawanie znaków, nawigacja, samodzielne parkowanie.
Czyli chciałbym dodatki, których się używa codziennie, a nie raz na rok
![Uśmiechnięty :)]()
Głównie poruszam się w mieście, do 12-15 tys. rocznie. Raz na miesiąc trasa 2 x 200 km drogą typu autostrada.
Zacząłem od Skoda Octavia (kombi, ew. liftback) w wersji 1.5 TSI, style + pakiety i chyba dalej jest moim faworytem.
Obecnie rozważam jeszcze Renault Megane Grandtour, Kia Ceed Kombii (ew. proceed) - mam wrażenie, że to mogą być auta wykonane lepiej niż Skoda, wyglądają bardzo atrakcyjnie, na pewno oferują mniej przestrzeni, myślę że większa szansa na lepsze rabaty.
Hyundai i30 kombi, Peugeot 308 kombi ale jakoś bez przekonania.
Z racji posiadania Astry raczej nie biorę pod uwagę Astry K.
Ford focus jakoś mi nie podchodzi.
Golf kombi raczej za drogi.
Póki co samochód na 2+0 jednak plany są by w niedalekiej przyszłości było 2+2 więc zależy mi by bagażnik miał z dobre 550-600 litrów. Kombi, ew. liftback ale raczej kombi. Z tyłu niby nie potrzeba dużo miejsca jednak w obecnej Astrze jest zdecydowanie za mało miejsca więc szukam czegoś większego - chodzi o miejsca na nogi.
W planach wzięcie auto, z placu, pod koniec roku. Można założyć, że wszystko co jest w cenie około 110-115 tysięcy da się wtedy kupić za około 100 tys. Planuję wziąć leasing na 5 lat, auto wykupić i sprzedać około 7 letnie.
Proszę Was o podpowiedzi. Auto ma być praktyczne, w dobrej cenie, z dobrym wyposażeniem, przebiegi roczne około 12 000.