Samochód dla początkującej rodziny, automat, do 100 000 zł

25 Sie 2019, 17:58

Dzień dobry,
tematów takich trochę jest jednak wiadomo, że każdy szuka czegoś pod siebie więc zwracam się z prośbą o wskazie Waszych typów.
Obecnie posiadam Astrę J - hatchback - 1.4T w wersji business (biedniejsza niż cosmo).

Szukam czegoś nowego, większego (raczej kombi, ew. minivan/suv), na pewno benzyna (nieduże przebiegi), najlepiej automat bo uwielbiam automaty i w końcu chce mieć :) maksymalnie 10 s do 100 km/h, czujniki parkowania przód i tył, automatyczna klimatyzacja.
Ww. punkty to kluczowe.
Do tego mile widziane opcje tj. podgrzewanie kierownicy, przedniej szyby, przednich foteli, kamera cofania, koło dojazdowe, hak, doświetlanie zakrętów (może być z halogenów), aktywny tempomat, wykrywanie obiektów w martwym polu.
Zbędne są dla mnie wszelkie dodatki typu wykrywanie zmęczenia kierowcy, autopilot, rozpoznawanie znaków, nawigacja, samodzielne parkowanie.
Czyli chciałbym dodatki, których się używa codziennie, a nie raz na rok :)

Głównie poruszam się w mieście, do 12-15 tys. rocznie. Raz na miesiąc trasa 2 x 200 km drogą typu autostrada.

Zacząłem od Skoda Octavia (kombi, ew. liftback) w wersji 1.5 TSI, style + pakiety i chyba dalej jest moim faworytem.
Obecnie rozważam jeszcze Renault Megane Grandtour, Kia Ceed Kombii (ew. proceed) - mam wrażenie, że to mogą być auta wykonane lepiej niż Skoda, wyglądają bardzo atrakcyjnie, na pewno oferują mniej przestrzeni, myślę że większa szansa na lepsze rabaty.
Hyundai i30 kombi, Peugeot 308 kombi ale jakoś bez przekonania.
Z racji posiadania Astry raczej nie biorę pod uwagę Astry K.
Ford focus jakoś mi nie podchodzi.
Golf kombi raczej za drogi.

Póki co samochód na 2+0 jednak plany są by w niedalekiej przyszłości było 2+2 więc zależy mi by bagażnik miał z dobre 550-600 litrów. Kombi, ew. liftback ale raczej kombi. Z tyłu niby nie potrzeba dużo miejsca jednak w obecnej Astrze jest zdecydowanie za mało miejsca więc szukam czegoś większego - chodzi o miejsca na nogi.

W planach wzięcie auto, z placu, pod koniec roku. Można założyć, że wszystko co jest w cenie około 110-115 tysięcy da się wtedy kupić za około 100 tys. Planuję wziąć leasing na 5 lat, auto wykupić i sprzedać około 7 letnie.

Proszę Was o podpowiedzi. Auto ma być praktyczne, w dobrej cenie, z dobrym wyposażeniem, przebiegi roczne około 12 000.
Ejdem
Nowicjusz

Auto: Szukam

25 Sie 2019, 18:08

Spore auto w automacie i z niezłym wyposażeniem.
No cóż, łatwo nie będzie. Zobacz sobie Kia Optima.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sie 2019, 20:01

Optima, nawet z rabatem, raczej do okolic 100 000 nie dojdzie. Z Kia to raczej ceed.
Ejdem
Nowicjusz

25 Sie 2019, 20:04

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Sie 2019, 21:03

Brak czujników parkowania przód + tył. Bez czujników auta nie kupię. Z kamery mogę zrezygnować ale czujniki P+T są obowiązkowe.
Ejdem
Nowicjusz

26 Sie 2019, 04:15

Czujniki dołożą Ci w salonie za parę groszy.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sie 2019, 08:57

W tej cenie nic bardziej przestronnego niż Optima nie dostaniesz, wersja wyposażenia M ma już niezłe wyposażenie.
Alternatywą są kompaktowe kombi, które będą miały duże bagażniki, ale na tylnej kanapie będzie mniej miejsca. Za nieco ponad 100 tys.dostsniesz też Octavię 2.0 TSI z DSG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

31 Sie 2019, 15:12

Obecnie na placu boju są trzy auta.
Skoda Octavia 3 kombi, SEAT Leon st, KIA ceed sw.

Każde ma wady i zalety. Piłka w grze.
Ejdem
Nowicjusz

01 Wrz 2019, 08:05

Dzień dobry,

po wyeliminowaniu Renault Megane, czy Hyundaia i30. Na placu boju została Skoda Octavia, Kia Ceed oraz Seat Leon.
Opla Astrę, Forda Focusa czy Peugeota 308 nie biorę pod uwagę. Golf odpada z racji ceny.

Wszystkie auta w automacie, z grupy VAG z 1.5 TSI, a Kia 1.4 T-GDI.

Skoda Octavia w wersji Style + dodatki, w internecie można znaleźć taką jak bym chciał za około 107 000 - 108 000 zł. Plusem jest dużo miejsca, znany sprawdzony model, dobrze wypada w testach, od tego auta zaczął się temat zmiany samochodu. Auto brałbym z placu więc odpada bardzo długi czas oczekiwania. Pakiet przeglądów na 4 lata za 299 zł. Z minusów to spadająca jakość (brak doświadczenia, jedynie z internetu), cena, konieczność załatwienia leasingu poza dealerem. Premiera w 2013 roku. Auto mega poprawne jednak też takie ma być :)

Kia Ceed SW w wersji L+BL2+AEB, czyli wersja L z pakietem Business Line Plus oraz z pakietem bezpieczeństwa dostępnym z 7DCT. Wstępna oferta na takie auto to 105 000, trudno zwiększyć cenę bo nie bardzo jest co dołożyć do wyposażenia (poza skórami, szklanym dachem). Jakaś tam gwarancja na 7 lat. Modelowo 2018. Ww. wyposażenie bardzo bogate. Auto podoba się wizualnie, ma to coś. Z minusów to brak sensownego pakietu przeglądów. Konieczność załatwienia leasingu zewnętrznego.

Seat Leon ST, w wersji FR plus drobne dodatki. Po rabatach 99 000, z placu jest opcja na 95 000. Całkiem poprawne auto, dobre wyposażenie, ilość miejsca wystarczająca, bardzo atrakcyjna cena, leasing u dealera z dobrym oprocentowaniem. Z minusów to jednak auto z 2012 roku, budżetowa marka grupy VAG.

Auta potrzebuję dla początkującej rodziny, robię do 15 000 km rocznie, głównie po mieście, jak trasa to 250 km w jedną stronę. Domowy budżet raczej da radę z autem za 105-110k w leasingu jednak 10k mniej za Seata sprawia, że jest mocnym konkretem. Auto planuje po 7 latach sprzedać.
Można powiedzieć, że rozum chce Skodę, serce Kia, a portfel Seata. Różnica pomiędzy Skodą, a Kią jest na tyle mała, że tutaj raczej bym nie brał pod uwagę ceny. Chociaż tańsza Kia będzie lepiej wyposażona od droższej Skody. Leon nie odstaje wyposażeniem, a cenowo jest najlepszy.

Liczę na Wasze opinie co do mojego dylematu bo może mi coś umyka :)
Ostatnio edytowany przez mike, 01 Wrz 2019, 21:19, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, możesz spokojnie go kontynuować
Ejdem
Nowicjusz

01 Wrz 2019, 08:42

Weź to co Ci się bardziej podoba - właśnie tak powinno się działać w przypadku nowych aut.

Ejdem napisał(a): bo może mi coś umyka :)

Trochę poza tematem ale imo aspekt ekonomiczny tego przedsięwzięcia w ogóle się nie spina. 15000 rocznie, śmieszny przebieg a szukasz auta za 100-110k. Z posta wynika (duży plus dla leona za cenę), że kasa się nie przelewa więc po co Ci nowe auto? Jakieś tam korzyści podatkowe są ale czy zrekompensują utratę wartości? Za taką octavię za 7 lat weźmiesz 1/3 ceny początkowej. Czyli pobieżnie licząc masz blisko 10k rocznie utraty wartości (czyli z każdym przejechanym kilometrem tracisz 0,66 pln nie licząc kosztów eksploatacji). Wiadomo, nowe, gwarancja itd ale przebieg rzędu 15k rocznie przez 7 lat zrobisz względnie bezawaryjnie używanym autem, które kupisz za ułamek ceny nowego.
https://www.master1.pl/oferta/gotowka/45899/skoda/octavia-1-4-tsi-ambition?kalkulacja=------
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Wrz 2019, 08:48

Obecnie posiadam astre j w fajnej wersji wyposażenia. Ma 5 lat i czas na zmianę. Przelewa się to mało precyzyjne określenie :-) nie samym autem człowiek żyje więc na auto chce wydać dość mało względem całego budżetu.
No i pod kątem działalności gospodarczej ten zakup jest mocno zoptymalizowany. Z racji planów jakie mam na najbliższe lata to auto ma być nowe, używane raczej nie wchodzą w grę. Proponowane auto z 2015 roku, w manualu, to dla mnie "żadna" zmiana. Z resztą Astrę kupiłem kierując się tym co napisałeś, nawet z tej strony i w podobnej cenie :) Czas na krok na przód.
Ejdem
Nowicjusz

01 Wrz 2019, 08:52

Utrata wartości mocno przesadzona. Ja sprzedałem 5 letniego Lancera dokładnie za 62,5% ceny zakupu. Jeżeli kogoś stać na nowe auto, to nie ma co się zastanawiać nad używanym. Ja z tych 3 brałbym Kijankę :ok:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Wrz 2019, 09:56

Ja też z tych 3 grałbym Kię, skoro auto na 7 lat a Kia ma 7-letnią gwarancję, to nawet po 6 latach możesz sprzedać auto z fabryczną gwarancją. Popyt na rynku wtórnym będzie duży i sprzedasz za dużo lepszą cenę niż z wyliczeń utraty wartości.

Tu masz Kię za 87 tysięcy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jest sens dopłacania za zbędne bajery kilkunastu tysięcy?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

01 Wrz 2019, 10:24

Największy minus ceeda to brak czujników parkowania z przodu. Nie wyobrażam sobie auta bez tego. Owszem, można dołożyć w ASO za 1000 zł ale wtedy jest tylko dźwięk bez wizualizacji. Dlatego idę w "full" opcję.
5% rabatu wywalczyłem podczas pierwszej wizyty. Myślę, że jest szansa na kolejne 5 przy ostatecznej finalizacji. 100 000 za tak wyposażoną wersję to kwota jaką z chęcią zapłacę. Za 5-6-7 lat będzie łatwiej sprzedać "full" opcję. Z ekonomicznego punktu widzenia to pewnie nie ma sensu - ale tak patrzeć to samo posiadanie auta może być nieekonomiczne :)

No nic, powalczę z ceną za ceeda i zobaczymy co z tego wyniknie ;)
Ejdem
Nowicjusz

01 Wrz 2019, 11:16

Teraz są fajne ceny na Volvo XC40, T3 w benzynie od 111tys. Można coś dołożyć, pokombinować z konfiguracją i ceną.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi