Honda Civic UFO 1.8 czy Fiat Bravo II 1.4T - koszty utrzymania, zakupu

03 Lip 2021, 10:10

Witam, niedługo chce kupić samochód, na razie padło na fiata bravo II 1.4t 120/150 I hondę civic VIII 1.8.Mam budżet około 23 tyś, zastanawiam się który samochód wybrać, honda droższa w kupnie i mysle że w utrzymaniu/części zamiennych, nie wiem czy za 23tys kupię dobra hondę i zostanie coś na pakiet startowy, z bravo inna sprawa bo za 23 tyś kupię dobre bravo. Jak myślicie lepiej kupić honde z budżetem na styk czy bravo?
Kamkasz11
Nowicjusz

03 Lip 2021, 10:19

Bravo lepiej się zbiera, za tyle kupisz rocznik 2010+ czyli bez awaryjnej skrzyni. Rozważ też 1.4 140km.
Honda na pewno lepiej wykonana w środku, droższe części, ale lepiej kupić coś z zapasem niż na styk. Musisz mieć na opłaty i podstawowy serwis.
Gość114260

03 Lip 2021, 11:35

Właśnie też myślałem że uda mi się załapać na rocznik 2010+ ale z silnikiem 140KM może być na styk z budżetem. Ogólnie ciężko dorwać dobrego fiata w tych cenach dlatego rozwazalem też Hondę, myślałem nad innymi samochodami ale nie wiem co w tym budżecie podobnego do fiata/hondy jest godne uwagi
Kamkasz11
Nowicjusz

03 Lip 2021, 14:59

Skąd jesteś to coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lip 2021, 15:58

Kamkasz11 napisał(a):Właśnie też myślałem że uda mi się załapać na rocznik 2010+ ale z silnikiem 140KM może być na styk z budżetem. Ogólnie ciężko dorwać dobrego fiata w tych cenach dlatego rozwazalem też Hondę, myślałem nad innymi samochodami ale nie wiem co w tym budżecie podobnego do fiata/hondy jest godne uwagi

Nie wiem ile tych Fiatów oglądałeś albo jakie masz wymagania ale jest ich sporo.
Zanim podejmiesz decyzję przejedź się jednym i drugim bo są to dwa różne typy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Lip 2021, 19:05

Jestem z okolic Lublina,

Tak coś czuję że na hondę musiałbym mieć około 25 tyś jak nie więcej.
Kamkasz11
Nowicjusz

04 Lip 2021, 19:24

Bravo kupisz od około 18, oglądałem ostatnio kilka sztuk, da się coś wygrzebać
Szczerze mówiąc to hondy nie stawiałbym jako bezpośredniego konkurenta bravo. Jest o wiele twardsza, mniej wygodna a silniki ma takie, że trzeba ją wysoko zakręcić żeby pojechała. Dochodzi też kwestia korozji, która na podłodze jest dość powszechna. Szczerze mówiąc to jeśli nie jesteś "hondziarzem" to chyba bym nie przepłacał. Jak nie bravo to jakiś focus czy coś
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Lip 2021, 19:27

Ok, właśnie powoli sceptycznie do hondy podchodzę, myślałem nas fordem focusem mk2 ale narzeczonej się nie podobna :/.
Jeszcze na szybko przeglądam jakie auto mógłbym zobaczyć oprócz fiata
Kamkasz11
Nowicjusz

04 Lip 2021, 19:36

Do kolekcji dorzuciłbym Golfa VI (chyba dałoby się znaleźć) 1,4/122
myślę że narzeczonej może się podobać.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Skrzynia biegów: Manualna

04 Lip 2021, 20:32

Spojrze też na golfa, odnośnie fiata to celowałem w wersję z przyciskiem sport 150KM. Może dodam jeszcze ogólny opis. Samochód do pracy, około 30km dziennie, średnio rocznie 10tys, 2-3 razy w roku wypad dalej w cztery osoby, myślę że fiat nie będzie taki zły żeby w cztery osoby gdzieś się zabrać
Kamkasz11
Nowicjusz

04 Lip 2021, 23:24

A może jakiś Hyundai I30 albo Kia Ceed? Dostajesz bardzo młode auto i często w fajnym stanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

05 Lip 2021, 10:58

Jak szukasz na dłużej to bravo. Jak na chwilę, to Honda bardzo niewiele traci na wartości i warto się zainteresować.
Jak nie wiesz na jak długo to polecam bravo, przyjemniejsze auto w odbierze i w co dziennej jeździe.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV

05 Lip 2021, 11:35

Samochód będę miał minimum 2 lata, podejrzewam że nawet dłużej. Właśnie najbardziej leży mi wersja 150KM, ewentualnie 120KM, jeszcze musiałbym się nimi przejechać. Liczę, że nawet jak kupię za 20 tyś i skrzynia będzie do remontu to spokojnie w budżecie się zamieszczę do tych 23 tysięcy. Czytałem też też lepiej szukać z manualną klimatyzacją bo z automatyczną są problemy
Kamkasz11
Nowicjusz

05 Lip 2021, 12:32

Analogiczna sytuacja jak ze skrzynia, tylko auto już ma swoje lata, więc poszukaj egzemplarza po remoncie skrzyni i naprawie aktywatorów, bo właśnie to pada w automatycznej klimie.
Za 20 tyś kupisz bravo 150 km w wersji sport, jest ich trochę na rynku. Na fb, na grupach jest sporo ogłoszeń.

Uprzedzam tylko, że auto ma mały prześwit, w wersji sport najczęściej są felgi 18 cali, do tego opony 225/40 i jeździ się bardzo twardo, ale stabilnie. Nie ma co nastawiać się na komfort.
Gość114260

05 Lip 2021, 15:43

Ok takiej wersji będę szukał, A możesz jeszcze rozwinąć co to znaczy twardo? Czuć nierówności na drogach?

Obecnie w mojej okolicy (+/- 200km) znalazłem coś takiego :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli możecie ocenić, nie jest napisane czy to wersje z przyciskiem sport, nie umiem odróżnić wersji z przyciskiem od wersji bez niego. :/
Kamkasz11
Nowicjusz