Ekonomiczny samochód, tania eksploatacja.

04 Lip 2021, 12:34

Witajcie,

Szukam mało-awaryjnego samochodu w benzynie, najlepiej z tanimi częściami w razie 'W'.
Jestem dosyć wysoki ale domyślam się że małe spalanie wiąże się z małym autkiem.
Źle znoszę wysokie temperatury i to nie w kwestii komfortu ale w kwestii zdrowia więc jedyne co potrzebuję to klimatyzacja.
Żaden demon prędkości, tylko autko dla zwykłego dostawcy jedzenia. Byłoby super gdyby spalanie nie przekraczało 6,5L/100km
Do 7 tys. PLN.
Myślałem nad peugeot 206 ale nie znalazłem u siebie z klimą.

Dzięki za podpowiedzi.
marines27
Nowicjusz

04 Lip 2021, 13:03

Widzę że piszesz że myślałeś nad peugeotem 206. Na ten moment jest posiadaczem 206. Moim zdaniem do 7 tys znajdziesz prędzej czy później znajdziesz zadbany egzemplarz. Musisz uważać na tylną belkę jak pewnie wiesz ale to bez problemu da się sprawdzić a często widać gołym okiem że coś jest nie tak. Ale z drugiej strony koszty naprawy belki nie są aż tak ogromne jak niektórzy straszą i jak jest dobrze zregenerowana to nie zepsuje się tak szybko. Druga sprawa to rdza. Trzeba uważać na nią w modelach które pochodzą od początku z Polski. W spalaniu tym co opisałeś Peugeot się mieści . Mogę się wypowiedzieć o silniku benzynowym1.1 bo go posiadam. Nie mam z nim problemów. Nie jest demonem prędkości ale jeśli 90% twoich podróży jedziesz sam albo we dwoje oraz nie jeździsz często na długie trasy autostradą to jest wystarczający . Pod warunkiem że nie oczekujesz że będziesz nim bił rekordy prędkości tylko normalnie jeździł. Ale jeśli chciałbyś jeździć w 3-4 osoby często to odradzam bo się zbiera jakby nie mógł. Co do innych silników się nie będę wypowiadał bo nie znam ich. Ogólnie to auto bezawaryjne ale mając go musisz pamiętać że będą go trapić małe usterki od czasu do czasu. Co do części to zależy na jakich chcesz robić. Te solidne nie są najtańsze ale też do najdroższych nie należą, przynajmniej takie jest moje odczucie. Jest też cała masa tanich zamienników jeśli chciałbyś najtaniej jak się da.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Lip 2021, 22:15

marines27 napisał(a):Żaden demon prędkości, tylko autko dla zwykłego dostawcy jedzenia

Aktualnie dorabiam sobie od jakiegoś czasu jako dostawca jedzenia i mamy 3 Fiaty Panda w tym jedna z klimą i powiem szczerze bardzo fajne auto,wszędzie się zmieści,palić pali tyle co nic a silnik 1.1 po mieście wystarcza w zupełności.
Tylko wszystkie to vany a nie osobówki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Lip 2021, 16:58

W sumie potrzebuję samochód na "już" ale zaczekam kilka dni, może pojawi się jakieś ogłoszenie z Peugotem albo z Pandą.
Dzięki ;)

Znalazłem Peugeota z klimą ale silnik 1.4 75KM, ponoć paliwożerny :/
A co myślicie o Fiacie Punto II ?
marines27
Nowicjusz

05 Lip 2021, 22:05

marines27 napisał(a):Znalazłem Peugeota z klimą ale silnik 1.4 75KM, ponoć paliwożerny

Jakiś link do ogłoszenia?
Paliwożerny to zależy ile dla Ciebie znaczy dużo.. 8l po mieście spokojnie weżmie.

marines27 napisał(a):A co myślicie o Fiacie Punto II ?

Bardzo fajne auto ale znaleść z klimą to ciężki temat w dodatku strasznie podatne na rudą..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lip 2021, 22:24

Jakiś link do ogłoszenia? Paliwożerny to zależy ile dla Ciebie znaczy dużo.. 8l po mieście spokojnie weżmie.

[link do Sprzedajemy wygasł]

a tutaj Fiat Punto a nawet dwa:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Ogólnie mieszkam w Krakowie- miasto podatne na korki.
marines27
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon urlopowy w pełni - nie spiesz się na wakacje!
    Rozpoczął się sezon urlopowy, co oznacza, że Polacy będą pokonywać często setki kilometrów w swoich autach, aby dotrzeć na upragniony wypoczynek. Podczas długich podróży, zwłaszcza w okresie letnim łatwo o zmęczenie, ...

05 Lip 2021, 22:38

Co powiesz na takie Clio? Auto ode mnie z miasta i ostatnio miałem okazję go spotkać to wyglądało przyzwoicie do tego masz sprawną klimę i wspomaganie które przyda się w mieście.
[link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

06 Lip 2021, 08:00

Barol napisał(a):Co powiesz na takie Clio?

Też wygląda spoko ;) Poszukam u siebie coś takiego. W pobliżu Krakowa.
marines27
Nowicjusz

06 Lip 2021, 10:30

Golf plus 1.6 MPI
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

06 Lip 2021, 20:52

A czy autor postu myślał może o Fordzie Focusie MK1?

Jest tani w eksploatacji, silnik 1,6 bardzo dobrym, nie psuje się , jest dość szybki ale jednocześnie nie pali niewiadomo ile. Wygląd samego samochodu wciąż wygląda młodo , często focusy mają bardzo dobre wyposażenie a za podany budżet znajdziesz bardzo zadbany egzemplarz. Musisz najbardziej uważać na rdzę i stan zawieszenia
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

07 Lip 2021, 11:32

Focus MK1 to obecnie spore ryzyko, z tylu wielowahacz, a ruda mocno żre.
lintu
Początkujący

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 26 07 2016
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4 90KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999