Honda Civic UFO czy inne

01 Mar 2020, 22:33

ten auto krytyk może bym się zgodził 50/50 w tym co mówi.

chcesz jakieś fajne kanały motoryzacyjne które ja śledzę to polecam:
Motodoradca Waldek

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

czy Auto moto serwis Channel

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

01 Mar 2020, 22:37

Invi napisał(a):W sumie możesz sobie otworzyć raport awaryjności TUV. Taki sam poziom "rzetelności" jak większość YT.

Te raporty to co roku inne auta na tej liście. Dlatego właśnie pytam tu na forum Was których komentarze zapewne były by kasowane ze względu na inne zdanie niż w raportach czy na YT. Hondę civic każdy zachwala, znikoma ilość jest wpisów na temat dłuższych tras. Dzięki za ta informacje przekaże żonie wiec pewnie i jej to dużo powie. Coś jeszcze oprócz fiata Bravo? Seat Leon?
WujcioPawcio
Nowicjusz

01 Mar 2020, 22:47

WujcioPawcio napisał(a):Te raporty to co roku inne auta na tej liście

Ciągle te same, niemieckie.

W leonie zostaje 1.6/102. Reszta to smietniki.
Może być volvo s40/v50. W sumie każdy silnik będzie ok.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Mar 2020, 23:02

WujcioPawcio napisał(a):Dzięki za ta informacje przekaże żonie wiec pewnie i jej to dużo powie. Coś jeszcze oprócz fiata Bravo? Seat Leon?

Seat Leon - fajne auto, zasadniczo to golf z nieco "gorszym" wykonaniem.
1,6 mpi albo 1,9 tdi
było chyba tez 1,6 od razu z instalką lpg.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Mar 2020, 00:41

Wymagania masz trochę sprzeczne, z jednej strony waga max 1250 a z drugiej auto na trasy i jeszcze gaz do tego.
Co do leona 1.6mpi pod gaz ale nie wiem czy będziesz zadowolony z osiagow, dalej masz 2.0fsi ale to juz gaz nie bardzo oplacalny
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

02 Mar 2020, 04:33

Raziel11 napisał(a):Wymagania masz trochę sprzeczne, z jednej strony waga max 1250 a z drugiej auto na trasy i jeszcze gaz do tego.
W Holandii waga liczy się tylko z dowodu auta. Jeżeli gaz jest niefabrycznie montowany, auto jest traktowane jak benzyna z wagą z dowodu. Moja Audi ma 1150kg z dowodu. Dodatkowa waga butli później nie jest uwzględniana. Ot taki dziwny system w Holandii. Rocznie robię 30 tys km. Dlatego szukam czegoś właśnie co współpracuje dobrze z gazem.
WujcioPawcio
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Yellow Edition
    W połowie 2018 roku Lexus wprowadził do europejskiej oferty model LC w wersji Yellow Edition. Nadwozie samochodu pomalowano jaskrawym, żółtym lakierem Vibrant Flare Yellow. Ta sama kolorystyka zagościła również ...

02 Mar 2020, 10:36

Generalnie ufo jest fajnym autem ale nie na trasy. Wyciszenie w tym aucie nie istnieje :D a Mając przepisowe 140km/h masz na obrotmierzu bodajze 4k wiec czujesz sie jak w startującym odrzutowcu. Zawieszenie to typowy gokart więc precyzja prowadzenia super ale komfort jak w taczce.

Ja to kupiłem bo poruszam się tylko po mieście i tu się sprawdza :) Rdza tylko na podwoziu jak ktoś nie dbał i nie zabezpieczał. NA karoserii nic nie wychodzi. Za 25 raczej nie wyrwiesz zadbanego polifta. Tu trzeba mieć już bliżej 30k. Auto też ma swoje mankamenty ale to pierdoły i ogolnie cieszy sie bezawaryjnoscią dlatego też trzyma te chore ceny.

Zastanowiła mnie waga i aż zerknąłem w dowód (2009polift 1.8 ) u mnie jest 1265kg więc przekracza Twoje 1250.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

02 Mar 2020, 13:00

e0hater dziękuje za odpowiedz. Widzisz Holandia jest takim dziwnym krajem, ze od 1 marca nawet wprowadzili ograniczenia prędkości w 90% na drogach szybkiego ruchu i autostradach ograniczenia do 100km/h (od 6 rano do 19) i w kwietniu ma być w całej Holandii tak ma obowiązywać bo chcą jak najmniej emisji spalin do atmosfery. Chcą być jak najbardziej eko. Wiec 140 tu na pewno nie rozwinę co najwyżej 100km/h. Kilka osób właśnie mi napisało też, że na trasy to coś bardziej komfortowego od civic. Ale dziękuje za opnie o civicu tez to przekaże żonie. Szukam właśnie alternatywy i ciężko jest znaleźć żeby było coś tak przestrzenne jak audi i mało awaryjne. Dlatego jak kiedyś byłbyś przejazdem w Holandii to zobaczysz jak mnóstwo małych autek typu skoda fabia, Renault clio, małe ople corsa czy citroeny c1 itp tu śmiga czy nawet civiców w hybrydzie a najwiecej teraz się zaczęło toyot małych w hybrydzie czy plug-in, Tesla od groma i co 2 stacja ma lądowanie Tesla bo jak masz auto 100% elektryczne to i podatku tu nie płacisz. Im mniej co2 do atmosfery tym podatek niższy. Dlatego jak ty mieszkam to muszę mieć pewne wyrzeczenia. Myślałem tez nad skodą Rapid lub Kia Ceed. 25 tys to nie jest sztywne bo co miesiąc odkładam około 400 zł do tej sumy. Dlatego poprosiłem Was i ciekawy jestem waszych propozycji. Może uda mi się coś odpowiedniego znaleźć. Przepraszam ze jestem może taki wybredny ale nie chce się sparzyć. Audi tez szukałem bardzo długo, tylko ze wtedy było łatwiej znaleźć auto niż teraz.
Ostatnio edytowany przez WujcioPawcio, 02 Mar 2020, 13:14, edytowano w sumie 1 raz
WujcioPawcio
Nowicjusz

02 Mar 2020, 13:11

Tzn tak ceeda i tym bardziej rapida ufo przestrzenią w środku zmiażdży.

Wykonaniem wnętrza oraz wyciszeniem rapida również zmiecie bo tam to jest w ogole tragedia.

Jeśli jezdzisz do 100km/h to bedzie okej. Dodatkowo jeśli lubisz sie bawić i masz czas to koszt 500zł oraz troche wlasnej pracy z matami wygluszajacymi na drzwi i masz ok 3 decybeli mniej a to ogromna roznica.

Fotele ma wygodne więc jeżeli hałas Ci nie przeszkadza na dłuższą trase po równych drogach powinien się sprawdzić.
e0hater
Początkujący

02 Mar 2020, 13:14

A nie myślałeś o auris1 hybrydzie? Skoro i tak nie rozwijasz dużych prędkości to na spokojnie starczy a w mieście nadrobisz :D

Co do

e0hater napisał(a):Dodatkowo jeśli lubisz sie bawić i masz czas to koszt 500zł oraz troche wlasnej pracy z matami wygluszajacymi na drzwi i masz ok 3 decybeli mniej a to ogromna roznica.

Dobry pomysł. Jeździłem tak wyciszonymi autami i jest różnica na duży +.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

02 Mar 2020, 14:02

Powinieneś w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na skrzynię biegów, bo to ma ogromny wpływ na komfort podróżowania w trasie. Szczególnie w mniejszych samochodach, bo ich skrzynie zazwyczaj są "krótkie". To takie moje spostrzeżenie, bo trochę się tymi małymi samochodami po Holandii najeździłem. :)

Szanuję, za uczciwe i zdrowe podejście do kwestii podatkowej w NL, a nie tak jak spora część Polaków, a potem płacz, bo Belasting ich przyciął na drodze.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

02 Mar 2020, 15:17

OW05 napisał(a):Szanuję, za uczciwe i zdrowe podejście do kwestii podatkowej w NL, a nie tak jak spora część Polaków, a potem płacz, bo Belasting ich przyciął na drodze.
Dziękuje. No właśnie ja płace 155 euro za kwartał za wagę do 1250kg bo auto na polskich blachach a nie płace za większa wagę z Gazem ponieważ Gaz nie jest fabryczny wiec w każdej chwili możesz go wymontować. Takie Maja podejście do instalacji montowanej osobno. A jak Cię złapią do kontroli (rzadko ale noże się zdarzyć) to możesz zapłacić od momentu wjazdu autem do Holandii ale maksymalnie do 5 lat wstecz. W Holandii nie chce auta bo opłaty są dość wysokie za auto. Co do skrzyni to chciałbym aby był tempomat, żona chce klimę bo ostatnim rokiem jadąc do Hiszpanii trochę się męczyliśmy w audi bez klimy nie powiem, że nie. Dzisiaj w pracy znajomy tez mówił, ze kia ceed jest ciasna w środku bo miał II i sprzedał po kilku miesiącach. Co do wyciszenia to oczywiście ze wyciszyłbym Sobie sam jak by trzeba było. Drogi tu są proste, praktycznie jazda pod górkę nie istnieje, wszędzie prawie jest równo i jak korek się robi to maks 10 minut się stoi na autostradzie. Ale to już inny rozdział tematu a nie chce odbiegać zbytnio od pytania.
WujcioPawcio
Nowicjusz

02 Mar 2020, 15:32

No to szukaj zdbanego egzeplarza ufo :) Chyba, że jeszcze masz jakies pytania lub watpliwosic .
e0hater
Początkujący

02 Mar 2020, 19:00

Możesz też zerknąć na volvo c30/s40/v50

s40 wagowo podobnie do focusa mk2 (ta sama płyta) mają silniki forda, benzyny 1.6 2.0 pod gaz powinny byc ok, ewentualnie od volvo 2.4 140/170KM też dobre pięcio cylindrowe silniki

c30 powinien być najlżejszy, wygląda jakby z sedana s40 wycięto bagażnik i wstawiono szybę :D z minus taki, że jest 4 osobowy i tutaj nie wiem jak z wyciszeniem, niech się ktoś inny wypowie
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2015

02 Mar 2020, 19:50

durateche napisał(a):Możesz też zerknąć na volvo c30/s40/v50
zerknęliśmy z żona. C30 super, ale 3 drzwiowe. Miałem kiedyś wersje 3 drzwiową i nie mam dobrych doświadczeń. Żona ze względu na masaże ma łóżko do masażu ze sobą i tylne drzwi to mus. Kolejne modele są Ok. Ale waga... kierunek już dobry design w tym kierunku i komfort.
WujcioPawcio
Nowicjusz