Honda civic v czy mazda 323f

13 Kwi 2013, 23:37

Witam

Mam kolo 5000zl na autko. Moja uwage przyciagly modele takie jak w temacie. Chciał się was poradzic ktory z nich bedzie lepszym wyborm. Glowne kryteria to oczywiscie ekonomicznosc i w miare bezawaryjne. Z góry dzięki :-)
kamil227
Nowicjusz

Auto: Civic

14 Kwi 2013, 00:22

jestem zadowolony z 323F, więc polecam, samochod niemal bezawaryjny :), co do ekonomiczności to za bardzo nie wiem, jeżdżę dynamicznie więc wolę nie liczyć ile pali :), przy mojej jeździe na trasie ok 7-8, w mieście 9-10
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

14 Kwi 2013, 08:01

A mówisz o silniku 1.5? Bo w sumie takie mnie intersują żeby nie płacić dużego ubezpieczenia:)
Aktualnie mam Civcia V HB ale jest bardzo w opłakanym stanie i w dodatku z gażnikowym 1.3. Chociaż tym samochodem jeżdzi mi sie bardzo dobrze i dla tego rozważam ponowny zakup, tylko oczywiscie w lepszym stanie i z silnikiem 1.5 chyba ze trafilo by sie cupe z 1.6.
A czy w ogole w tej cenia uda mi sie znaleść jakiś ciekawy egzepmlaż? Bo z tego co wstępnie patrzyłem to mazdy 323 można już kupić za około 4000zł z fajnym wyposarzeniem, honde civic v tez widziałem za 3500zł, no i Civica VI też było sporo egzemplaży w kwocie 4500zł.
kamil227
Nowicjusz

Auto: Civic

14 Kwi 2013, 09:56

Za 5000pln spokojnie znajdziesz Civica V w dobrym stanie. Jak dobrze poszukasz i sie potargujesz to jeszcze na oplaty powinno zostac 8) Ja bym pozostal przy V generacji, mysle ze lepiej miec starsza wersje ale za to dobrze utrzymana, bo sam siesz jak jest z blacha w tych samochodach.... Co do Mazdy to slyszalem ze silniki 1,5 lubia olej, nie wiem ile w tym prawdy, ale przyznam ze troche mnie to zniechecilo do tego auta bo tez sie kiedys za nim rozgladalem
Damian106
Początkujący

Prawo jazdy: 15 11 2006
Auto: Mitsubishi Colt

14 Kwi 2013, 10:15

mazda 323 1.5 i civic 1.5 /1.4 mają bardzo zbliżone spalania prawie identyczne co civic 1.3 na gaźniku więc rewelacji bym się nie spodziewał .Jeśli chcesz kupić auto w lepszym stanie to na pewno szukaj mazdę bo civikami jeżdżą przeważnie młodzi gniewni czyli gaz rura odcinka i zryw piszczenie opon w skrócie tak to wygląda te auta przechodzą przeważnie katorgę i o naprawdę dobry egzemplarz to nie łatwo .Jeśli zależy ci na trochę lepszych osiągach to bierz hondę ,w civicu możesz być pewien na 100 procent że przynajmniej tylne nadkola były malowane a jak nie to że masz do szpachlowania lub zmiany reparaturki bardzo lubią gnić w tych miejscach i czasami w progach .Mazda pod względem korozji też nie jest idealna ale wypada znacznie lepiej.Kupno civica 5 g w rozsądnym stanie w rozsądnych pieniądzach to prawie niemożliwe stan tych aut to tragedia.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

14 Kwi 2013, 11:54

Mysle ze autor tematu cos na temat blachy Civica juz wie... Zadne nadkola czy progi nie rozpadaja sie z dnia na dzien, wszystko zalezy od poprzednich wlascicieli, jak ktos od poczatku tego pilnowal i zabezpieczal na bierzaco to ma blacharke w dobrym stanie. To ze wiekszosc Civicow jest zgnitych nie znaczy ze wszystkie sa takie i nie mozna znalezc czgos w przyzwoitym stanie
Damian106
Początkujący

Prawo jazdy: 15 11 2006
Auto: Mitsubishi Colt

14 Kwi 2013, 14:46

Ja bym do tych 5 tys. zł dołożył z 500zł i się bacznie rozglądał za civiciem VI gen w 5 drzwiowym hatchbacku z 1.4 pod maską, które z racji dziadkowatego wnętrza są sporo tańsze od VI gen jajek.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

19 Kwi 2013, 15:11

Polecam hondę zdecydowanie!
Miałem taką przez 4lata i byłem zadowolony do czasu aż mi laska wjechała w tył
Jaka pojemność silnika jest w tej hondzie nad, którą się zastanawiasz?
seba1985
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: vw golf5
Silnik: 1.9 tdi 105KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2004

19 Kwi 2013, 21:21

popieram Citrona. Wasrto poszukac Hondy VI 5d z silnikiem 1.4 dokladnie taka udało mi się kupić pare miesięcy temu.

ja swoja trafilem za 4 tysiące;D ale to sie trafilo jak slepej kurze... itd... auto jest bardzo dobrze utrzymane. co prawda gdzie niegdzie juz sie rdza pokazuje no ale jednak jest to 96 rok produkcji.. wiem ze byly nadkola robione wiec narazie jest z nimi spokój... auto jest przyjemnie w prowadzeniu i naprawde zrywne jak na silnik 1.4. I mam wrazenie ze jest "miekciejsza" niz jajko V gen. (co niekoniecznie musi byc plusem)

jezdze tylko w miescie i czasem zdarza się przydusic a mimo to ostatnie tankowanie pokazalo ze hondka spalila srednio 8.3 litra na 100km.
podejzewam ze w trasie zejdzie do 6 z drobnym hakiem. ale to sie jeszcze zobaczy.

co do mazdy to sie nie wypowiadam. jedynie jak juz jeden z kolegów o góry pisał również czytałem ze lubia olej. ale to tylko taka opinia gdzies zaslyszana;) pewnie jak zawsze zalezy od tego jaka sztuka sie trafi;)
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Rok produkcji: 1996

19 Kwi 2013, 22:19

I dobrze myślisz!
Z tym że ja miałem w swojej silnik o poj 1.8
to dopiero pomykało!
Jak lubisz przycisnąć w i asfalt zwijać to gorąco taką maszynę bym ci polecał!
Nie ma co się śpieszyć, przemyśl to.
Jutro się odezwę chyba że wolisz do mnie zadzwonić by dowiedzieć się więcej to możesz to zrobić pod nr tel.664-037-187
lubię rozmawiać o autach więc chętnie dam ci kilka ważnych wskazówek przy wyborze!
Pozdrawiam!
seba1985
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: vw golf5
Silnik: 1.9 tdi 105KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2004

20 Kwi 2013, 16:49

Co byście brali z tych 2 bo nie mogę się zdecydować

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Gość54301

20 Kwi 2013, 18:17

Zakładając, że oba są w takim samym dobrym stanie technicznym ja bym się skłaniał ku hondzie ze względu na silnik, panuje opinia (nie wiem do końca czy słuszna), ze 1.5 z mazdy nie należy do udanych jednostek, bardziej polecają 1.8. Atutem 323f jest nadwozie 5 drzwiowe, co czyni je praktyczniejszym autem. (oczywiście porównując tylko te 2 auta z podanych linków).
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006