Pytanie do prawdziwych znawców

16 Kwi 2013, 12:06

Witam serdecznie,

Przejdę do rzeczy:

moim poprzednim samochodem był vw passat b5 (1,9 110km). W chwili obecnej zastanawiam się nad:

- subaru forester
- subaru legacy (wersja II lub III)
- hondą crv (2.0 125-150km, wersja I i II)
- hondą hrv (1.6, 125km)

czego oczekuję:

- samochodu dobrego na trasę 70% ale i do podjazdu w lesie, pod górę 30%
- w miarę ekonomicznego ekonomicznego
- z większym bagażnikiem.

jak to w życiu. nie można mieć wszystkiego ale mimo tego liczę, że coś uda mi się wybrać.

na dzień dzisiejszy skłaniam się do Hondy HRV.
Macie inne propozycje?

bardzo dziękuję za propozycję i doradę.
pozdrawiam

/Łukasz
Myszas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 12 1998
Auto: nie mam

16 Kwi 2013, 12:48

Przede wszystkim napisz jaki budżet planujesz przeznaczyć na auto.
Druga ważna sprawa czy auto ma być nowe czy używane ?
Tak, więc do rzeczy jeżeli samochód nowy to proponowałbym jednak coś w rodzaju ix35 samochód godny polecenia sam posiadałem jako służbowe auto, świetnie prowadzi się po autostradzie ale również wyprawy terenowe nie są mu obce z tym że zdecydowanie polecam z mocniejszym silnikiem benzynowym, diesle są to samochody do psucia a niestety w Polsce dobrego mechanika to ze świecą szukać.
Jeżeli chodzi o auta które wcześniej podałeś :

subaru forester
koszty eksploatacji :
zawieszenie jednej osi : 4000zł
skrzynia : 4000-5000zł
dwu-masa : 2000zł

subaru legacy :
podobnie jak forester

Honda CRV :
Zawieszenie : auto nie jest do wyjazdów terenowych
Rdza
Silnik : zawory, głowica (regulacja zaworów co 30-50tyś )

Honda HRV :
Zawieszenie: kolumna kierownicza
Silnik: sonda lambda 1000zł
Karoseria: rdza

Jeżeli ten Hyundai ix35 za drogi bo rzeczywiście odbiega od tych proponowanych przez Ciebie szukaj auta taniego w eksploatacji, może mniej SUV jak Van ponieważ główną wadą w auta pseudo-terenowych jest niestety zawieszenie które kosztuje dobre pieniążki a kupując auto używane musisz liczyć się z tym że będziesz je musiał naprawić, jak również wydaje mi się że nie bardzo będzie Ci się podobać kupienie auta za 15-20tyś i włożenie w zawieszanie 7000zł plus jakieś inne usterki lepiej dołożyć do nowego nabytku i się nie denerwować.
Jeszcze z mało awaryjnych SUV można byłoby dołożyć RAV4 Suzuki Viatara.
Niemniej jednak odradziłbym Ci całkowicie SUV kup sobie ładne combi w benzynie duże np. Toyotę Corolle w tej cenie już na pewno coś ciekawego z roku 2002 znajdziesz 1.8 albo 1.6 .
PS. Jeżeli jednak chciałbyś coś z VAN-a to unikaj Zafiry z silnikiem 2.2 DTI
quescik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 1990
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: i20
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

16 Kwi 2013, 12:56

No tak.

Jeśli chodzi o mój budżet to około 15 tys PLN.
Tak więc będzie to samochód używany (prawdopodobnie sprowadzony z Niemiec).

Słyszałem dużo pozytywnych opinii o Hyundai'u. W przyszłości na pewno wezmę go pod uwagę. Jednak na dzień dzisiejszy sprawa zakupu nowego samochodu pozostaje na dalszym planie.

Dzięki wielkie za przedstawione koszty i ewent. wady samochodów. Na pewno wezmę to pod uwagę.

może jakaś propozycja jeśli chodzi o samochód używany?
Myszas
Nowicjusz

16 Kwi 2013, 13:02

Zastanawiałem się nad Corollą.

Niestety na dzień dzisiejszy będę musiał połączyć dwa samochody w jedną całość. Za jakiś czas kupię terenówkę i coś typowego na trasy dalekobieżne. Chciałbym jednak nieco podniesiony samochód (moja przyszła praca; inspektor prac leśnych) będzie wymagała niejednego wjazdu w teren (oczywiście bez extremalnych przeżyć. zwyczajne leśne drogi)
Myszas
Nowicjusz

16 Kwi 2013, 17:19

Proszę Was o doradę i pomoc.
Liczę na każdy głos.

Dzięki wielkie za każdy głos w tej sprawie
Myszas
Nowicjusz

20 Kwi 2013, 13:45

Corolla w wersji kombi wydaje się tutaj bardzo dobrym wyborem,tym bardziej jeżeli musisz połączyć 2 w 1 i mieć nieco "podniesiony" samochód. To moja propozycja.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 1602 Electric (1972) - samochód elektryczny
    Począwszy od 1969 r. BMW skonstruowało dwa eksperymentalne pojazdy na podstawie BMW serii 02 w celu przetestowania właściwości napędu elektrycznego w praktyce. Funkcję manualnej skrzyni biegów przejął silnik bocznikowy ...
    Ford GT
    Ford GT nie jest oczywiście modelem seryjnym, a egzemplarzem po skrajnych modyfikacjach dokonanych przez Performance Power Racing z Florydy. Specjaliści z tej firmy w konstrukcji pojazdu zastosowali materiał wykorzystywany ...

20 Kwi 2013, 18:48

Ok.
Dzięki za poradę. poszukam zatem fajnej toyoty.
Myszas
Nowicjusz