Honda Civic V ekonomiczna jazda ?

15 Lut 2010, 21:09

Witam jestem młodym kierowca. Niedawno zakupiłem moje pierwsze auto Jest to honda Civic V generacji z silnikiem 1.3 16v 75 koni. Chciałem się dowiedzieć coś na temat ekonomicznej jazdy benzynom. Mam mało potrzebnego doświadczenia wiec zgłaszam się o pomoc tu ! Jak jeździć żeby autko spalało jak najmniej ?
pansawik
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

16 Lut 2010, 11:03

Po odpaleniu od razu ruszaj a nie czekaj aż się nagrzeje przy odśnieżaniu nie odpalaj auta bo tracisz tylko paliwo i silnik się szybciej zużywa bo na wolnych obrotach nie złapie tak szybko dobrego smarowania jak przy obciążeniu energicznie przyśpieszaj i jak najdłużej utrzymuj jednakową prędkość przy przyśpieszaniu nie kręć wyżej jak 3-3,5tyś/obr staraj się hamować silnikiem.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

31 Sie 2010, 16:04

masz civica i chcesz jezdzic 3 tysiace obrotow? sprzedaj honde i kup traktor. hondy na to szkoda. po to taki silnik jest zeby dawac mu ognia a nie jezdzic ekonomicznie. albo kup samochod z turbo gazem z przelacznikiem na disel o pojemnosci 1.3 tospalisz na setke jakies 3.3 litra ekodislogazu. polecam. a honde sprzedaj.
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

31 Sie 2010, 16:09

Archeolog :-D
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

20 Sty 2011, 10:14

ja na towim miejscu nie kręcił bym go do 3-3,5tyś obrotów, tak jak mówią wszyscy wielcy znawcy ecojazdy.
pamiętaj że każdy silnik ma inną kulture pracy, inną charakterystyke mocy.
silniki hondy od samego początku były stworzone do wyższych obrotów, honda ma najwięcej niutonów w granicach 4 tyś i więcej i wtedy też najmniej pali, ale to jest moje skromne zdanie, potwierdzone doświadczeniem z civicami, sam jeżdze jakieś 3 lata civiciem
co do silnika 1.3 silnik fajny, ale nie do końca ekonomiczny, mogłeś zainwestować przynajmniej w 1.5 na pełnym wtrysku - urwał byś conajmniej 1-1.5 L na dzień dobry
a i moc większą ;)
Lu73k
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

24 Sie 2011, 10:48

A tak ogólnie, ile można zaoszczędzić na ekonomicznej jeździe? Czy jest na to jakiś kalkulator dla poszczególnych marek?
Polapola76
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Ford C-Max
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

26 Sie 2011, 12:40

Sporo.

Staraj się jeździć płynnie, bez bezsensownego przyspieszania i zaraz hamowania. Rozpędzaj się szybko do stałej prędkości z wykorzystaniem mocy silnika i utrzymuj ją. Poczytaj w necie wpisz w google ekonomiczna jazda jest sporo artykułów
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G