Honda Civic V-tej generacji - wymiana oleju

07 Lip 2009, 12:35

Witam!

Kupiłem Honde Civic '94 i zastanawiam się nad wymianą oleju w silniku i w skrzyni. Pierwsze pytanie , na jaki olej najlepiej wymienić (przebieg 170 tys) zastanawiam się nad olejem firmy Varvoline - półsyntetyk ,niech ktoś napisze kto wcześniej miał styczność z olejami tej firmy. wcześniej miałem zamiar zalać Lotosem - połsyntetyk ... co lepsze :?:
edit:
Honda najprawdopodobniej była zalana mobil1 - połsyntetyk

kolejne pytanie zaraz po wyjaśnieniu pierwszego
z góry dzięki :lol:
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka
  • 07 Lip 2009, 12:52

Dla mnie od lotosa duzo lepszy jest valvoline.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

07 Lip 2009, 13:31

dawidbn napisał(a):Dla mnie od lotosa duzo lepszy jest valvoline.

tylko tyle na ten temat :?:
    BANAN23
    Początkujący

07 Lip 2009, 14:49

No a co chcesz jeszcze wiedziec? To pytaj.
    dawidbn
    Zaawansowany

07 Lip 2009, 15:40

słyszalem ze mobil to lipa ,a lotos poprawił swoje parametry i jest tańszy. Lotos 10W40 termal control już kupiłem i nie wiem czy lać go do silnika w hondy czy do suzuki w którym był wcześniej mineralny lotos
    BANAN23
    Początkujący

07 Lip 2009, 16:10

Jezeli wczesniej by lany mineralny to ja bym zalal mineralnym bo jezeli byl wlewany mineralny to jakies zuzycie silnika juz musialo byc i jak sie wleje polsyntetyk 10w40 to moze troche brac olej. A co do mobila to moim zdaniem sa to oleje z gornej polki, i nie prawda jest ze sa lipne. Lotos tez nie jest zly.
    dawidbn
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

07 Lip 2009, 18:58

Jak ja zmieniłem samochód na Civica to też miałem ten problem że nie wiedziałem jaki wlać ale dużo osób polecało Castrol GTX 15W40 i taki wlałem i jest ok.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

08 Lip 2009, 10:22

BANAN23 napisał(a):
    Honda najprawdopodobniej była zalana mobil1 - połsyntetyk

poczytaj : wcześniej był półsyntetyk , zaleje lotosa termar control bo jak up pisze o castrolu to trochę dla mnie przy drogie

kolejne pytanie:
    do skrzyni jaki najlepiej olej oczywiście w rozsądnych pieniądzach .
    następne:
    do wspomagania , do hydraulicznego sprzęgła płyn hamulcowy czy coś innego (coś specjalnego)

i takie (ostatnie pytanie)
    czy honda civic '94/95 1.3 16v 75KM ma rozrząd bezkolizyjny czy zwykły kolizyjny
    pisze pytania na raz bo nie mam czasu siedziec na necie ... tnx za odpowiedzi
    BANAN23
    Początkujący

10 Lip 2009, 16:02

Do skrzyni zalecany jest Honda MTF a jak nie ma to olej silnikowy 10W30/40, do wspomagania zalecany jest Honda PSF (ok 70zł/L) i tak na prawdę zamiennika nie odbiegającego od oryginału nie ma, niektórzy leją Mobil ATF ale oczywiście zdania są podzielone jedni mówią że rozwali cały układ a inni że jeżdżą już kilkadziesiąt km i jest wszystko ok.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 2001

11 Lip 2009, 08:25

BANAN23 napisał(a):...
    czy honda civic '94/95 1.3 16v 75KM ma rozrząd bezkolizyjny czy zwykły kolizyjny
    pisze pytania na raz bo nie mam czasu siedziec na necie ... tnx za odpowiedzi
    BANAN23
    Początkujący

11 Lip 2009, 09:06

BANAN23 - nie drażnij mnie bardzo cię proszę.To,że nie masz czasu siedzieć na necie,to już naprawdę nie nasza sprawa.Wybacz,ale my nie będziemy za ciebie czytali i szukali na forum odpowiedzi na twoje pytania.Jak nie masz czasu siedzieć na necie,to jedz z autem do mechanika.Wszytkie odpowiedzi na twoje pytania dot. olejów są na forum i nie trzeba zbyt długo szukać.A jeżeli masz wątpliwości,to zawsze możesz w necie poszukać jakie właściwości mają poszczególne oleje i wybrać najlepszy twoim zdaniem.Na temat oznaczeń jakości i lepkości olejów jak i o ich sposobie doboru jest też na forum.A tak na marginesie dla 15 letniego samochodu naprawdę nie ma zasadniczegoznaczenia,to,jakiej firmy olej wlwjesz.Ważne tylko,żeby nie był gorszej jakości i i lepkości niż olej,którym było to zalane wcześniej.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Rok produkcji: 2000