Honda Civic Vgen vs VW Golf mkIII

26 Cze 2013, 01:52

Witam.
Stoje przed bardzo trudnym wyborem pierwszego auta a moje wąchania miedzy jego wyborem są jak decyzje kobiety podczas ciężkich dni.
Jestem początkującym młodym kierowcą, planuje zakupić ekonomiczne auto (jednak Tico, Fiat 126p i inne maluchy odpadają ze względów wizualnych i gabarytowych) do ceny ok. 5000PLN.
Mankamentem mojego budżetu jest jednak to, ze muszę się w nim zmieścić nie tylko z samym pojazdem a tez jego cholernym ubezpieczeniem.
Auto musi obowiązkowo posiadać instalacje gazowa, ileby diesel nie palił mniej od benzyny - nie chce wole gaz.
Myślałem sporo nad Golfem 3 w standardzie 3d lub 5d lub o Civicu 5 w hatchbacku (3d, ponieważ sedany są okropnie brzydkie).
Moje ppytanie jest następujące, co lepiej? Czy dam rade się zmieścić w budżecie? Jeżeli tak to co wybrać, które auto jest mniej zawodne i jak ma się sprawa z częściami?
Jezeli ma ktoś na wizji jakas ciekawa oferte z okolic Lubuskiego (max 100km od Zielonej Gory) bylbym bardzo wdzieczny za podrzucenie linku.
Pozdrawiam.
saltaz
Nowicjusz

Auto: nie mam

26 Cze 2013, 03:57

Jako ze jestem posiadaczem golfa 3 1.4 benz bez gazu juz od ok 2 lat i zmieniam je dopiero teraz.
moge Ci je smiało polecic na pierwszy samochod, przez 2 lata za duzo to w niego nie wlozylem, a noga ciezka, poczatkujacy kierowca itp.
co do civica, wydaje mi sie ze sa drozsze czesci i szybciej japonce lapie korozja , ale przy tak wiekowych samochodach to jest raczej 'fart' lub 'nie fart' przy wybranych egzemplarzu, gdyz mam znajomych co maja hondy i plują na nie, a jest wielu którzy wolą japonce od niemców. kwestia gustu :)
ja mojego mk3 95 rocznik, kupilem za 3200 , i mial tylko 180k na liczniku 0 sladow korozji, w srodku tez ok. bez rarytasów ale poduszka i el.szyby sa :). przez 2 lata tylko wymienialem to co konieczne + śr trłumik i bębny tył :)
dajmosik
Nowicjusz

Auto: Golf 3

26 Cze 2013, 07:11

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Cze 2013, 11:47

@dajmosik
Tak też wlasnie myślałem ze przy tak starych autach kwestia jest często chybił trafił. Zastanawiałem się sporo nad golfem ale nie wiem jednak czy nie lepszy by był japoniec jednak nie wiem wlasnie jak to jest z częściami do nich, golf to bardzo popularne auto i części są tanie a jak jest z Hanią? Przecież civikow też jeździ ogrom.

@Barol

Pierwsz golf bardzo ładny, ale nie na moja kieszeń. Metra, lanos a tym bbardziej corsa bardzo mi nie podchodza
saltaz
Nowicjusz

26 Cze 2013, 17:58

Ja mojego golfa sprzedaje jak chcesz hehe.
ale z reguły japońce sa droższe w częściach niestety, duzo civiców jezdzi to prawda, ale zawsze japonce byly 'trudniej' dostepne od szkopów.
drugim pytaniem jest, czy za 5k chcesz kupic sam samochod, czy 5k ma kosztowac samochod + wstepne koszty ekslpatacji + rejestracja i ubezp.
jak tak, to dobrego golfika ani civica nie trafisz :P
dajmosik
Nowicjusz

26 Cze 2013, 18:04

[link do oferty na Allegro wygasł]

a moze cos takiego ?:D

tylko trzeba sie liczyc, ze w KAZDY samochod, a w bmw to wiecej, bd musial włozyc to 500-1000zl od reki :)
dajmosik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie jeździć w trudnym terenie?
    Poruszanie się po trudnym terenie dla jednych jest przyjemnością, dla innych koniecznością. Dobrze, jeśli w naszych podróżach towarzyszy nam samochód napędzany na 4 koła, przygotowany na pokonywanie bezdroży. ...

26 Cze 2013, 18:16

Civica ciężko ustrzelić w dobrym stanie ale możesz szukać :D

a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

26 Cze 2013, 19:13

@dajmosik

Zależy mi żeby zmieścić się z opłatami w 5tyś, może trochę wystawać nad tą sumę ale niewiele.
Bardzo mi zależy żeby to była Civicka albo Golfik
saltaz
Nowicjusz

26 Cze 2013, 19:57

Ja bym sobie E36 odpuścił w tych pieniądzach bo Będziesz Miał Wydatki ale to tylko moje zdanie :)
A ten Golfik [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wizualnie do poprawek ale czego sie spodziewać po prawie 20letnim aucie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Cze 2013, 21:27

@Barol

E36 odpada, same koszty ubezpieczenia dla mnie to koszty rzędu 2.7tyś/rok :/.
A golf którego mi podesłałeś powiem szczerze bardzo mi się spodobał, myśle że będę musiał się nad nim zastanowić.
saltaz
Nowicjusz

26 Cze 2013, 22:18

moim pierwszym autem byl wlasnie golf 3 i milo wspominam wspolprace z nim, wczoraj go sprzedalem ze wzgledu na to iz rozgladam sie nad czyms nowszym , uzytkowalem go 2 lata bez ani jednej awarii. mialem silnik 1.6 benzyna bez gazu spalanie ~7 l, dalem za niego 2600zl, gdyz byl troche przygnity ale 2 lata temu byly to smieszne pieniadze i chyba dobrze trafilem.Za taka sume 2 lata przejezdzic bez problemow to smiech. Wymienilem tylko tuleje na belce i koncowki drazkow bo byly zuzyte koszt 100 zl , czesci zamiennych pelno na szrocie.Tak samo jak ty nie mialem znizek w ubezpieczalni , ubezpieczenie wykupilem gdzie najtaniej, w axa direct bylo najtaniej chyba 900zl dalem .Z swojej strony polecam to auto;)

a co do civica 2 znajomych ma gnija jeszcze bardziej niz golfy 3....
tomaczek4
Początkujący

Miejscowość: Internet

27 Cze 2013, 00:54

Co myślicie wstępnie o tym Golfie?
[link do Tablica wygasł]
saltaz
Nowicjusz

27 Cze 2013, 05:49

saltaz dlatego napisałem żebym sobie odpuścił BMW. Tego Golfa co teraz podałeś też bym odpuścił bo widać że auto od młodego gniewnego więc lekko napewno nie miało.
Barol
Awatar użytkownika

27 Cze 2013, 11:40

dosc ciekawa propozycja , moze da sie cos targować, to i na ubezpieczenie starczy , /.
tomaczek4
Początkujący

Miejscowość: Internet

27 Cze 2013, 17:36

Tylne lewe drzwi mają inny odcień lakieru.
Barol
Awatar użytkownika