Honda civic vi 1.6 115 prośba o ocene

12 Sie 2013, 19:06

Witam. Nosze się z zamiarem kupna hondy civic 6gen z silnikiem 1.6 i LS. Samochód jest z polskiego salonu, blacharsko jest w idealnym stanie. Jedyna rzecz która mnie martwi to przebieg 240 tys km. Czy silnik mając tak duży przebieg będzie jeszcze w przyzwoitym stanie? Sprzedawca mówi że od wymiany do wymiany oleju ubywa go około 200ml. Czy to już znak wyeksplatowania silnika czy poprostu te silniki tak mają. Dodam że przebieg jest oryginalny. Bardzo proszę o szybką odp. Pozdrawiam
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

12 Sie 2013, 19:10

Jeżeli nie był katowany wszystko robione było na czas to wielkich problemów nie będzie.
0,2l poboru oliwy jest ok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Sie 2013, 19:20

Bardzo dziekuje za odp. Niestety pierwszy bardzo mało miałem do czynienia z silnikami benzynowymi bo zdecydowana wiekszość moich samochodów to były diesle. Jeszcze jedno pytanie mam, ile km bez remontu może przejechać taki silnik bo zamierzam robić około 40 tys km rocznie więc nie mało?
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

12 Sie 2013, 20:55

Większość hondowskich silników lubi sobie nieco oleju pobrać do smaku, to jest normalka w tych silnikach. I skoro to 1.6 115km to będzie to jednostka również montowana w roverze 416.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

13 Sie 2013, 01:15

beybe napisał(a):Bardzo dziekuje za odp. Niestety pierwszy bardzo mało miałem do czynienia z silnikami benzynowymi bo zdecydowana wiekszość moich samochodów to były diesle. Jeszcze jedno pytanie mam, ile km bez remontu może przejechać taki silnik bo zamierzam robić około 40 tys km rocznie więc nie mało?

Ogólnie z przebiegami nie ma wielkiego problemu, jednakże trudno stwierdzić przy starym aucie jego finito silnikowe. Mam znajomych mających w hondach po 350tyś.km i znam takich gdzie silnik wywalał się po 250tyś.km.
Co do ogółu silników 16v JDM to nie ma problemu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga Dziecko! Początek roku szkolnego
    Standardowo od 1 września na przejściach dla pieszych pojawia się więcej dzieci w tym roku będzie to od 3 września kiedy to zaczyna sie pierwszy dzień szkoły. Wiele z nich będzie samodzielnie pokonywać drogę z domu do szkoły ...