Honda Civic VI czy coś innego? Dylemat.

26 Wrz 2016, 18:58

Witam! Jestem tu nowy, ale postanowiłem założyć tu konto z nadzieją, że ktoś zdoła mi pomóc :)
Mam pewien dylemat. Mój budżet to max 7000 zł. Zastanawiam się nad kupnem samochodu wymienionego w temacie. Hatchback, 1.4 90KM. Z większą pojemnością trudno dostać.. Słyszałem, że jest dosyć mułowaty, a olej bierze jak to wysokoobrotowy japoniec. Czy są jakieś alternatywy? Moje wymagania to samochód żwawy/dynamiczny, w miarę ekonomiczny, ale bez przesady ;) Pojemność maksymalnie 2.0 i najważniejsze to dostępność i ceny części zamiennych, żeby nie były przesadzone i by były dostępne. Co do Hondy to miałem ją w planach nieznacznie przerobić, aby dodać trochę sportowego zacięcia, dlatego pytam się o alternatywę, bo być może znacie samochód bardziej przyjazny modyfikacjom mechanicznym.
PS. Koniecznie musi być to samochód z kraju kwitnącej wiśni, po prostu mam bzika na ich punkcie, a samochody zza zachodniej granicy mnie nudzą :)
Z góry dzięki i pozdrawiam!
Rexoniusz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2016
Auto: Audi A3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Wrz 2016, 19:10

Jak zaakceptujesz HB 5D albo sedana łatwiej będzie znaleźć np 1.5 VTEC lepiej już jedzie a pali podobnie albo mniej.

Jak HB to Toyota Corolla E11 1.6 może G6 1.6.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

26 Wrz 2016, 20:20

Najbardziej zależy mi na tym, żeby samochód miał to "coś". Liftback i sedan w Hondzie nie wygląda atrakcyjnie według mnie. Corolla G6 to ciekawa propozycja. Może jakieś inne propozycje? :)
Rexoniusz
Nowicjusz

27 Wrz 2016, 16:17

Może Accord V/VI lub Toyota Carina?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Wrz 2016, 18:47

Accorda VI za 7000 zł w dobrym stanie jest ciężko dostać, a Toyota Carina to nie mój typ. Może samochód, który bardziej pasowałby do młodego człowieka? :) Zapomniałem wspomnieć, że będzie to mój pierwszy. Nie pierwszy w sensie tym którym jeżdżę, ale swój pierwszy kupiony :)
Rexoniusz
Nowicjusz

27 Wrz 2016, 21:10

Suzuki Baleno, Mazda 323
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...
    Starszy kierowca nie znaczy gorszy
    Czy wiek kierowcy pozwala określić jego zdolność do prowadzenia pojazdu? Z badań wynika, że dużo większe znaczenie ma stan zdrowia danej osoby. Bardzo ważne są regularne kontrolne wizyty u lekarza, ponieważ niektórzy ...

28 Wrz 2016, 10:45

Accorda do poprawek spokojnie dostaniesz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

28 Wrz 2016, 19:00

A co do Corolli g6. Posiadał ktoś? Na co uważać? Jak z dostępnością części?
Rexoniusz
Nowicjusz

28 Wrz 2016, 19:38

Z tego co wiem to części ogólnie do Japończyków są drogie. No ale jak już jesteśmy w tych klimatach to ja od siebie dorzucę Mitsubishi Carismę- jakby mnie było stać to sam bym sobie taką kupił. Raczej unikałbym silników GDI, szczególnie jeżeli planujesz LPG. Ewentualnie Galant, ale ciężko znaleźć coś w tym budżecie, a jak już jest to aukcja stoi dzień max dwa :D
Danpol
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 03 2016
Auto: Szukam

28 Wrz 2016, 19:44

Jakie drogie,ludzie te auta są już wiekowe mają po 16+ lat co tam ma być drogiego?
Są też równie dobre zamienniki i też pojeździ się swoje,w Japońcu robi się raz porządnie i ma się spokój na lata.

G6 największa bolączka to korozja nadkoli rzadziej progi, części dostępne od ręki.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

28 Wrz 2016, 20:01

Co jest nie tak z silnikami GDi ? Galanta to bym chciał, ale nie ten budżet :D
Rexoniusz
Nowicjusz

28 Wrz 2016, 22:29

Cóż z tego że stare. Porównywałem ceny do tych tańszych jak VW czy Fiat i tych droższych, jak BMW. Ceny zbliżone do BMW i średnio o 25% droższe od np. VW. To nie jest problem wejść sobie na jakiś sklep online i się przekonać. Za jakość się płaci. Tak czy siak nie jest to problem poruszany w temacie więc go zostawmy.
Co do GDI- po pierwsze i najważniejsze jest to bezpośredni typ wtrysku, a więc instalacja LPG jest bardzo trudna do zamontowania, przez co ceny sięgają wartości samochodu. Ponad to silniki GDI jako jedne z pierwszych zastosowały ten właśnie typ wtrysku i cierpią na pewne niedoskonałości, tkz "choroby wieku dziecięcego". Nie bez kozery na rynku w większości pojawiają się GDI, bo pozostałe żal sprzedawać. Ale to też nie jest reguła. Spotkałem się z wieloma opiniami ludzi, którym ten silnik dobrze służył. Bądź co bądź pod LPG się nie nadaje.
Danpol
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 03 2016
Auto: Szukam

29 Wrz 2016, 18:08

Teraz już wiem czego się ustrzegać, dzięki :)
Rexoniusz
Nowicjusz