Honda Civic VI gen czy Hyundai Coupe ?

16 Cze 2010, 18:47

riczi90 napisał(a):Dzięki wielkie ,ale zdecydowałem się na Hyundaia coupe 2.0 + Gaz IV sekw.

No czyli chyba dobry wybór :) Choć pamiętam, że na forach NIE związanych z Hyundaiem, bardziej polecali silnik V6, ze względu na jego - ponoć - mniejszą awaryjność. Ale nie zgłębiałem tematu.

riczi90 napisał(a):Zaczynam poszukiwania . Te dzisiejsze które oglądałem , przebieg powyżej 200K. szukam czegoś w granicach 140-160

Ja tam podchodzę do takich kryteriów z dystansem.
Również szukam samochodu dla siebie, ale na ten cel mam sporo mniej kasy i jedną z ostatnich rzeczy na jakie zwracam uwagę, jest przebieg. Po prostu, na nic nie przyda mi się wiedza z tych cyferek, skoro ktoś cofnie przebieg z 380k km na 140k km itp. a ja nic nie będę o tym wiedział. Takich samochodów jest od groma i jeszcze trochę. Dlatego IMHO rozsądniej skupić się na stanie technicznym.
No ale powodzenia, oby znalazł się jakiś uczciwy. Czasami na forach klubowych można takowych znaleźć.

riczi90 napisał(a):A jeśli chodzi o markę i jej opinie "koreańskiego gów*a" to wyrobiony mit i legenda nie poparta faktami.Wystarczy poczytać opinie o H.Coupe i porozmawiać z ludźmi którzy go posiadali. Ja rozmawiałem z ponad 30 i każdy z nich rozstał się z autem z powodu , powiększenia rodziny , potrzebnej gotówki itp ...

Racja.
A jacy amerykanie są źli :D Kiedyś czytałem test, gdzie porównali między innymi świeżego Hyundaia Genesis Coupe V6 (swoją drogą świetny samochód) do amerykańskiej ikony sportu, czyli nowego Forda Mustanga V6.
Bez żadnych skrupułów, od razu na Hyundaia zwaliła się lawina krytyki w komentarzach hamerykańskich czytelników :D Za co? A w sumie za nic. Bo na podstawie zdjęć oceniają jakość wykończenia i materiały, bo na podstawie krótkiej historii z samochodami sportowymi prorokują małą trwałość silników itp. Typowa złośliwość.
Niektórzy po prostu czują się chyba jakoś tak dziwnie "zagrożeni", że nagle jakiś "koreaniec" poziomem może zbliżać się do reszty.
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

16 Cze 2010, 21:33

Dokładanie :) ... czyli widzę że stereotyp i opinia nie poparta praktyką dalej króluje i pewnie dalej tak będzie
Autko w planach do 10/12 tyś . :)
riczi90
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

17 Cze 2010, 12:16

Hardaway dobrze mówi, nie kieruj się aż tak bardzo przebiegiem, bo po pierwsze przebieg niekoniecznie świadczy o stanie auta, a po drugie sporo liczników jest cofanych - nawet jeśli kupujesz smaochód od osoby prywatnej, to możliwe że ten nic o tym nie wie, ale kupił go kilka lat temu od handlarza który cofnął przebieg.

Patrz na stan - kiedy obejrzysz trochę tych Hyundaików będziesz miał porównanie, w jednych kierownica, fotele, podłokietniki, gałka biegów, pokrętła itp będą bardziej wytarte niż w innych, w jednych silnik będzie pracował poprawnie w innym mogą mu towarzyszyć dziwne dźwięki.

Patrz na:
-poziom zużycia wnętrza (ale uważaj bo zdaża się że ludzie wymienią gałkę, kierownicę, założą pokrowce na wytarte fotele)
-czy po napompowaniu opon po równo, na prostej drodze bez pochyłości trzyma kierunek jazdy na wprost - warunek konieczny!
-jak pracuje silnik, jakiego koloru są spaliny (nie powinno być widać, ewentualnie białe jeśli samochód dłużej stał bo to para wodna)
-czy maska, drzwi albo jakiś błotnik nie różni się odcieniem od reszty, czy odstępy między poszczególnymi elementami są takie same po obu stronach (jakieś minimalne różnice mogą być, zwłaszcza na zderzaku bo wystarczy o krawężnik zawadzić - a Coupe jet dość niski więc o to nietrudno - i już zderzak który jest z plastiku będzie trochę wygięty i miał różne odstępy)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Cze 2010, 23:48

Ooo dobre uwagi :) o niektórych bym wogóle w sumie nie pomyślał , dzięki dzięki , każda uwaga i rada się przyda :)
Autko w planach do 10/12 tyś . :)
riczi90
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia S-TRONIC w Audi
    S-TRONIC to automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem, którą znajdziemy w wielu modelach marki AUDI z podłużnie zamontowanym silnikiem i napędem quattro. Działanie dwusprzęgłowej skrzyni biegów ...
    Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
    Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...