Trochę dziwne zestawienie samochodów.
Hyundai Coupe 2.0L - "usportowione" coupe, droższe w eksploatacji, dużo bardziej dynamiczne ("bezpieczniejsze" w trasie podczas wyprzedzania, porównując do elastyczności silnika 1.4L).
Honda Civic 1.4L - oszczędny hatchback (wersja pięciodrzwiowa bardziej przestronna od Hyundaia).
W tym porównaniu, zamiast Civica bardziej widziałbym Prelude 2.0L.
A spadek dynamiki po zainstalowaniu gazu, tyczy się raczej każdego samochodu. Chyba, że mówimy o instalacji IV albo V gen. (już nie pamiętam dokładnie przy której nie ma spadków mocy itd.), ale to kosztuje spooooro.
Ale jeśli chcesz założyć gaz, to myślę, że powinieneś wybrać Hyundaia.
139KM vs 90KM... cóż
![Smile :)]()
Tak jak wspominałem, dziwne zestawienie.
Choć ja z tych dwóch, wybrałbym Civica (nawet starszą generację, w budzie coupe), dlatego, że ten Hyundai Coupe po prostu mi się nie podoba (co innego modele produkowane od 2002r.).
Jeszcze takie suche fakty mi przyszły do głowy na koniec:
Jeśli bawi Cię tuning, to do Hondy dostępnych jest więcej części, niż do Hyundaia.
Zadbany Civic lepiej trzyma cenę (jest bardziej popularny i podatny na modyfikacje więc młodzi chętniej go wybierają niż Hyundaia Coupe, poza tym sporo jest egzemplarzy w nieciekawym stanie katowanych przez młodych gniewnych, choć przecież to tylko zwykły hatchback z "marnym" silniczkiem, więc zadbane egzemplarze kosztują spore pieniądze, to samo tyczy się poprzednich generacji Civica i pewnie tak samo będzie z kolejnymi).
Jeśli nie masz zniżek i współwłaściciela, za ubezpieczenie Civica zapłacisz mniej.