Honda Civic VI gen podstawowe pytania.

02 Lis 2010, 12:44

Witam. Zastanawiam sie nad kupnem Civica VI gen. Troche szperałem w necie , no ale nie znalazłem dokładnie odpowiedzi na co chciałem. Właśnie na Honde sie zdecydowałem gdyż słyszałem o dużej bezawaryjności tego auta . Pozatym samochód jak na rok 96-98 super wyglada , a w dodatku za cene ok 8 tys , czasem nawet mniej mozna znaleźc ciekawe wyposażenie:) Ja mam akurat budrzet ok 10,000 tyle ze po zakupie auta chciał bym odrazu wsadzić do niego gaz i to za własnie te pieniadze co mi zostana po zakupie ;p. Wersje nadwozia akurat mam upatrzoną , bo sedan , lub tez "hatchback z tyłem" jak widziałem gdzie niegdzie :P (ludzie pisza ze to hatchback a auto wyglada jak sedan) . Zastanawiam sie tylko nad wersją silnika. Znalazłem kilka przyzwoitych egzemplarzy 1.4 90 km , tylko sie zastanawiam czy taki motor wystarczy na auto ważące około 1100 kg??
luki1304
Początkujący

Miejscowość: Piła

02 Lis 2010, 14:15

90KM spokojnie wystarcza ale zawsze można troche pomodzić i pare koników więcej bedzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Lis 2010, 22:48

A jeśli chodzi o gaz, to czy ten silnik bedzie dodry do gazu? I jak już to jaki gaz wtedy do niego , zwykły czy juz sekwencja?
luki1304
Początkujący

02 Lis 2010, 22:52

Tylko sekwencja, pamietać też należy o kontrolowaniu luzu zaworowego co 20tyś (bez gazu sprawdza się co 40tyś)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

02 Lis 2010, 23:06

A to sam jakos bede mógł sprawdzać? A i jeszcze jedno , czy te silniki nie lubią spalać oleju?? Bo wiem ze lubią sie wysoko kręcić :) Jeździłem golfem i jak mu sie wcisneło do oporu to na dłuższa mete lubiał sobie łyknąć ;p
luki1304
Początkujący

02 Lis 2010, 23:10

Lubią, jak wszystkie szesnastki a szczególnie zagazowane...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wyścigowe Lexusy - pewnie o nich nie słyszałeś
    Torowa wersja modelu LFA, RC F GT3 i LC GT500 - sportowe Lexusy dobrze wpisały się wyścigowy krajobraz na całym świecie. Ale Lexus ścigał się również luksusową limuzyną GS, hatchbackiem CT 200h, a nawet hybrydowym ...

02 Lis 2010, 23:12

No sam raczej nie sprawdzisz, każdy silnik jak bedziesz go katował to weźmie olej. Ten jeśli bedzie sprawny to nie powinien więcej niż 0,5-1 na 10tyś Czyli od wymiany do wymiany nie ma potrzeby dolewania

[ Dodano: 2 Listopad 2010, 22:13 ]
Kubuch napisał(a):Lubią, jak wszystkie szesnastki a szczególnie zagazowane...

Gaz nie ma najmiejszego wpływu na branie oleju.
AreBie
Aktywny

02 Lis 2010, 23:21

A czy podczas oglądania czy tez jazdy próbnej mam szczególnie zwracać na coś uwagę?
Chodzi mi np o sprzęgło czy skrzynie , bo tego czy bedzie brał olej czy nie, to nie da sie raczej sprawdzić, tylko to wyjdzie w "praniu".
luki1304
Początkujący

02 Lis 2010, 23:22

AreBie napisał(a):Gaz nie ma najmiejszego wpływu na branie oleju.

Dobra dobra. Powiedź to tym wszystkim Zetecowcom co się zagazowali :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lis 2010, 23:32

Nie od dziś wiadomo że "zeteków" sie nie gazuje ;-)
AreBie
Aktywny

02 Lis 2010, 23:36

Podobnie bywa z silnikami Hondy,na dwoje babka wrózyła,jedne jeżdzą a w drugich wypalają sie gniazda zaworów i kapa..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Lis 2010, 23:45

Wypalają się jak się nie kontroluje luzu zaworowego. Mowi Ci to ktoś kto zrobił ponad 250tyś Hondami na LPG
AreBie
Aktywny

03 Lis 2010, 10:13

Dobra , ale pytałem na co trzeba zwracac uwage przy kupowaniu używanej hondy? Czyli że silniki hondy trzeba częściej kontrolowac jak inne??
luki1304
Początkujący

03 Lis 2010, 10:27

Hondy mają bardzo trwałe zawieszenie i bardzo dobre i trwałe silniki pod warunkiem, że jakiś młody gniewny nie pociskał takiego auta 24h na dobę, prze 7 dni w tygodniu na czerwone pole ;) Trochę słabiej wypada blacha ale bez tragedii. Sprawdzaj to co przy każdym używanym aucie - wszystko :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lis 2010, 12:38

Tak jak Kubuch wspomniał dokładnie obadaj blache.
Barol
Awatar użytkownika