Honda Civic VI gen podstawowe pytania.

02 Lis 2010, 11:44

Witam. Zastanawiam sie nad kupnem Civica VI gen. Troche szperałem w necie , no ale nie znalazłem dokładnie odpowiedzi na co chciałem. Właśnie na Honde sie zdecydowałem gdyż słyszałem o dużej bezawaryjności tego auta . Pozatym samochód jak na rok 96-98 super wyglada , a w dodatku za cene ok 8 tys , czasem nawet mniej mozna znaleźc ciekawe wyposażenie:) Ja mam akurat budrzet ok 10,000 tyle ze po zakupie auta chciał bym odrazu wsadzić do niego gaz i to za własnie te pieniadze co mi zostana po zakupie ;p. Wersje nadwozia akurat mam upatrzoną , bo sedan , lub tez "hatchback z tyłem" jak widziałem gdzie niegdzie :P (ludzie pisza ze to hatchback a auto wyglada jak sedan) . Zastanawiam sie tylko nad wersją silnika. Znalazłem kilka przyzwoitych egzemplarzy 1.4 90 km , tylko sie zastanawiam czy taki motor wystarczy na auto ważące około 1100 kg??
luki1304
Początkujący

Miejscowość: Piła

02 Lis 2010, 13:15

90KM spokojnie wystarcza ale zawsze można troche pomodzić i pare koników więcej bedzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Lis 2010, 21:48

A jeśli chodzi o gaz, to czy ten silnik bedzie dodry do gazu? I jak już to jaki gaz wtedy do niego , zwykły czy juz sekwencja?
luki1304
Początkujący

02 Lis 2010, 21:52

Tylko sekwencja, pamietać też należy o kontrolowaniu luzu zaworowego co 20tyś (bez gazu sprawdza się co 40tyś)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

02 Lis 2010, 22:06

A to sam jakos bede mógł sprawdzać? A i jeszcze jedno , czy te silniki nie lubią spalać oleju?? Bo wiem ze lubią sie wysoko kręcić :) Jeździłem golfem i jak mu sie wcisneło do oporu to na dłuższa mete lubiał sobie łyknąć ;p
luki1304
Początkujący

02 Lis 2010, 22:10

Lubią, jak wszystkie szesnastki a szczególnie zagazowane...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...

02 Lis 2010, 22:12

No sam raczej nie sprawdzisz, każdy silnik jak bedziesz go katował to weźmie olej. Ten jeśli bedzie sprawny to nie powinien więcej niż 0,5-1 na 10tyś Czyli od wymiany do wymiany nie ma potrzeby dolewania

[ Dodano: 2 Listopad 2010, 22:13 ]
Kubuch napisał(a):Lubią, jak wszystkie szesnastki a szczególnie zagazowane...

Gaz nie ma najmiejszego wpływu na branie oleju.
AreBie
Aktywny

02 Lis 2010, 22:21

A czy podczas oglądania czy tez jazdy próbnej mam szczególnie zwracać na coś uwagę?
Chodzi mi np o sprzęgło czy skrzynie , bo tego czy bedzie brał olej czy nie, to nie da sie raczej sprawdzić, tylko to wyjdzie w "praniu".
luki1304
Początkujący

02 Lis 2010, 22:22

AreBie napisał(a):Gaz nie ma najmiejszego wpływu na branie oleju.

Dobra dobra. Powiedź to tym wszystkim Zetecowcom co się zagazowali :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lis 2010, 22:32

Nie od dziś wiadomo że "zeteków" sie nie gazuje ;-)
AreBie
Aktywny

02 Lis 2010, 22:36

Podobnie bywa z silnikami Hondy,na dwoje babka wrózyła,jedne jeżdzą a w drugich wypalają sie gniazda zaworów i kapa..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Lis 2010, 22:45

Wypalają się jak się nie kontroluje luzu zaworowego. Mowi Ci to ktoś kto zrobił ponad 250tyś Hondami na LPG
AreBie
Aktywny

03 Lis 2010, 09:13

Dobra , ale pytałem na co trzeba zwracac uwage przy kupowaniu używanej hondy? Czyli że silniki hondy trzeba częściej kontrolowac jak inne??
luki1304
Początkujący

03 Lis 2010, 09:27

Hondy mają bardzo trwałe zawieszenie i bardzo dobre i trwałe silniki pod warunkiem, że jakiś młody gniewny nie pociskał takiego auta 24h na dobę, prze 7 dni w tygodniu na czerwone pole ;) Trochę słabiej wypada blacha ale bez tragedii. Sprawdzaj to co przy każdym używanym aucie - wszystko :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lis 2010, 11:38

Tak jak Kubuch wspomniał dokładnie obadaj blache.
Barol
Awatar użytkownika