Honda Civic VI Hatchback, rozrusznik się zacina, a może to rozrząd?

18 Lip 2017, 09:25

Witam, potrzebuję pomocy jak najszybciej w związku z awarią auta.
Honda Civic VI Hatchback 1997r
A więc zacznę od początku podjechałem dzisiaj rano pod stację benzynową i chciałem wyrównać auto skręciłem kierownicą do oporu w jedną stronę i coś się wtedy stało samochód jakby stracił moc, przestało działać wspomaganie, i do tego zaczął dziwnie chodzić (ale nie zgasł) dopiero wtedy chyba niepotrzebnie go zgasiłem myśląc że go odpalę, i wtedy aż zbladłem bo rozrusznik zrobił może 1/4 obrotu i się jakby zaciął potem znowu kawałek obrotu i znowu się zaciął, czekam teraz na kuzyna który mnie zaholuje do domu
Nie wiem czy wina leży po stronie rozrusznika a może to rozrząd.
W skrócie rozrusznik robi ćwierć obrotu zatrzymuje się bo nie ma siły dalej uciągnąć wszystkiego i za chwile znowu ćwierć obrotu i tak cały czas, to jest tak jakby coś go zacinało.
Shejk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 1993
Auto: Honda Civic

18 Lip 2017, 11:35

Zobacz czy pasek od osprzetu jest bo podejrzewam ze Ci pękł. Napisz jaki masz silnik
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lip 2017, 11:43

Zobaczę ten pasek ale aktualnie jestem w domu i czekam aż kuzyn będzie miał czas pojechać i go zaholować do mnie.
Ale jak wcześniej patrzyłem to wszystkie paski chyba były na swoim miejscu, może czegoś faktycznie nie zauważyłem ale raczej wszystko było dobrze.
Wydaje mi się że to coś od środka ale mogę się mylić.

Silnik to zwykły 1.4 benzyna (nie vtec niestety)
Shejk
Nowicjusz

19 Lip 2017, 09:01

Już wiem co boli Hanię padła pompa wspomagania kierownicy dobrze że to tylko pompa a nie coś gorszego.
Shejk
Nowicjusz

19 Lip 2017, 12:57

Shejk napisał(a): padła pompa wspomagania kierownicy
nie pasuje to do siebie bo to nie ma nic wspolnego z odpalaniem no chyba ze poprostu akumulator Ci zdechł a poza tym pompa wspomagania nie pada tak sobie, dlugo dlugo dlugo wczesniej sa jakies objawy typu chwilowe braki wspomagania, glosna praca pompy, gubienie płynu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lip 2017, 13:07

Tam to kółko w tej pompie się zacina coś mu się stało i nie może się ruszyć i rozrusznik nie mógł zakręcić, akumulator jest bardzo dobry.
Już kupiłem używkę i zawiozłem do warsztatu, mechanik mówił że to ta pompa wspomagania jak to będzie coś innego to się zdenerwuję.
Shejk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Volvo V40 Cross Country uterenowiony hatchback
    Podczas targów motoryzacyjnych w Paryżu, na stoisku Volvo oprócz Volvo V40 R-Design, zostanie zaprezentowane całkowicie nowe Volvo V40 Cross Country. Ten crossover wyróżnia się podniesionym o 40 mm zawieszeniem ...

19 Lip 2017, 18:10

Tak to prawda,pierwsze podejrzenie w tym przypadku pada na pompe wspomagania,stawia zbyt duzy opor.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

27 Lip 2017, 12:37

Wymieniłeś tą pompę? Jest już ok?

Faktycznie jak pompa siądzie to może stawiać takie opory że rozrusznik nie da rady i przez to były takie objawy że próbował zakręcić i zaraz stawał.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Lip 2017, 21:48

Tak to była pompa wspomagania, po wymianie znów Hania jeździ jak należy.
Szkoda tylko że nikt nie trafił co ją boli dopiero jak napisałem co się zepsuło wtedy wszyscy przytaknęli :yes:
Shejk
Nowicjusz