Honda Civic VI - samochód nie odpala

15 Mar 2015, 22:15

Cześć,

jestem kierowcą o małej wiedzy technicznej, samochodowej itd. Cały weekend byłem w trasie i dziś w drodze powrotnej zapaliła mi się kontrolka systemu wtrysku, a po chwili zaczął nie działać prędkościomierz, a jeszcze później zaczął wariować, skakać. Sprawdziłem olej, bo wiedziałem, że mam coś koło minimum i było troszeczkę poniżej i dolałem i nic to nie dało. Teraz samochód nie chce odpalić. Wyciągam kluczyk ze stacyjki to jeszcze się podświetla radio, a nie powinno. Obstawiam, że coś z elektryką? Co zrobić? Sprawdzić bezpieczniki? Dodam, że przy próbie odpalenia samochodu kontrolka wtrysku już się nie pali, a samochód kręci, ale nie chce zapalić.
faderson
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 12 2013
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

16 Mar 2015, 11:28

Zacznij od sprawdzenia bezpieczników, bo to możesz zrobić sam. A jak te okażą się sprawne, to chyba pozostanie ci mechanik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy spada temperatura, spada też ciśnienie w kołach!
    Zbyt małe lub zbyt duże ciśnienie w oponach to dłuższa droga hamowania i gorsza przyczepność na zakrętach. Za niskie ciśnienie w oponach wpływa na przyspieszone zużycie opon. Ubytek o tylko 0,5 bara wydłuża drogę hamowania ...