Honda Civic VI szarpie, gaśnie, a w końcu nie odpala

27 Sty 2021, 18:33

EJ9 z 1998 z silnikiem D14A3 1.4i 75KM w benzynie.

Dla porządku problem postaram się przedstawić w punktach, ze wszystkimi szczegółami i w miarę chronologicznie.

1. Honda od pierwszych mrozów miała problem z odpalaniem, zdarzało jej się dłużej pokręcić rozrusznikiem i podusić, zanim silnik zaczął pracować;
2. Kiedy zostawiłem ją na rezerwie, całkiem odmówiła posłuszeństwa (pewnie przez skraplanie pary w baku); taksówkarz zalał mi 5 litrów paliwa ze stacji autobusowej, a resztę uzupełniłem na normalnej stacji;
3. Profilaktycznie wymieniłem akumulator na nowy, nieco pojemniejszy. Z pełnym bakiem i nową baterią auto hulało aż miło;
4. 3 dni temu kompletnie nie chciała odpalić, a wczoraj zrobiła to bez problemu, więc założyłem taki scenariusz, że zatkana kopułka albo inna drobna część zapłonu odmawia posłuszeństwa przy większej wilgotności powietrza i postanowiłem załatwić tę sprawę dziś po południu;
5. Dziś rano samochód odpalił niemal od strzała, ale po przejechaniu 300 metrów szarpał i gasł na zimnym silniku, problem powtórzył się ok. dziesięciokrotnie, jednak później zaczął jechać bezproblemowo, więc uznałem, że potrzebował się zagrzać i ruszyłem w trasę;
6. Po przejechaniu około 20 km, już na ciepłym silniku, problem się powtórzył. Auto szarpało niezależnie od wrzuconego biegu, traciło moc, często obroty spadały nagle do zera i silnik się wyłączał. Przy niektórych próbach odpalenia zapalała się kontrolka oleju (ale check engine nie zapalił się ani razu, a żarówkę ma sprawną). Bywało, że wskazówka obrotomierza podskakiwała w zakresie 0-1500 nawet na zapłonie, bez uruchomionego silnika (!).
7. W końcu zepchnąłem samochód z drogi. Ustawiłem go na niewielkim przechyle w przód; żeby nie nadwerężać hamulca ręcznego zostawiłem na biegu wstecznym, ale miałem wrażenie, że nie chwycił zbyt mocno, choć może to tylko złudzenie w emocjach.

Z tego, co wyczytałem w Internecie, przyczynę takiego problemu trudno zdiagnozować, dlatego postanowiłem wyłożyć tutaj powyższe kalendarium przygód - być może ktoś pomoże mi zlepić je w sensowną całość, żebym wiedział, w którą stronę zwrócić uwagę mechanika i usprawnić diagnozę.
snitch
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 25 10 2018
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Citroen Xsara FL
Silnik: 1.6 16v 109KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

28 Sty 2021, 11:12

snitch napisał(a):4. 3 dni temu kompletnie nie chciała odpalić, a wczoraj zrobiła to bez problemu, więc założyłem taki scenariusz, że zatkana kopułka albo inna drobna część zapłonu odmawia posłuszeństwa przy większej wilgotności powietrza i postanowiłem załatwić tę sprawę dziś po południu;
Co tu zrobiłeś? Wymieniłeś aparat zapłonowy?

Powinieneś w pierwszej kolejności sprawdzić świece i ich stan elektrod oraz kable zapłonowe. Jeżeli nie wiesz kiedy były wymieniane te części to warto by było to zrobić.

Jeżeli samochód pali lepiej na pełnym baku to może oznaczać problem z pompką paliwa, brudnym filtrem paliwa lub jak jeździsz często na prawie pustym baku skraplającą się wodą przez co paliwo staje się kiepskiej jakości.

snitch napisał(a):5. Dziś rano samochód odpalił niemal od strzała, ale po przejechaniu 300 metrów szarpał i gasł na zimnym silniku, problem powtórzył się ok. dziesięciokrotnie, jednak później zaczął jechać bezproblemowo, więc uznałem, że potrzebował się zagrzać i ruszyłem w trasę;
Tu znowu może być problem z działaniem ssania które nie funkcjonuje prawidłowo.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mitsubishi Outlander PHEV w europejskiej specyfikacji
    Zaledwie sześć miesięcy po europejskim debiucie rynkowym nowego Outlandera w wersji z silnikiem benzynowym i wysokoprężnym, firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC) zaprezentuje podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego ...