Honda civic VI wzmacniacz i tuba

09 Lip 2011, 21:17

Witajcie. Chciałbym w swojej hondzie zamontować jakiś wzmacniacz i tubę basową. Proszę żebyście mi doradzili co mam kupić. W samochodzie mam radio pioneer DEH-4700MPB więc mogę do niego to wszystko podłączyć? Nie będzie radio ograniczało tego zestawu? Kwota jest nie duża bo jakieś 200zł opłaca się w ogóle w to pchać? Na allegro widziałem masę różnych wzmacniaczy poniżej 100zł tak samo jak i tub i teraz pytanie czy to będzie w ogóle dobrze grało? Zależy mi przynajmniej żeby trochę poprawić bass. Proszę was o pomoc. Na allegro znalazłem taki wzmacniacz: [link do oferty na Allegro wygasł] Wiem że to nie jest jakiejś dobrej firmy tylko jakaś chińska produkcja, ale może coś da?
Ps. Honda to 5d.
CIVIC14
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

10 Lip 2011, 09:53

Jeśli chcesz zmarnować 200 zł to się nada. Wzmacniacze pokroju tego vk mają moc porównywalną ze zwykłym radiem. Żeby to zagrało to musiałbyś wydać:
- ok. 70-80 zł na kable 10mm2 np dietza
- ok 100-200 zł na wzmacniacz używany o mocy ok 150-200W RMS(przy mocniejszych trzeba grubsze kable czyli znowu droższe) lub ok. 200-300 na nówkę( oczywiście z nówek to będzie klasa budżetowa także sporo po nich i tak nie ma co się spodziewać, ale tobie powinien wystarczyć)
- skrzynia basowa( nie żadna bucząca tuba) o mocy ok.150-200W RMS(zależnie od mocy wzmacniacza, najlepiej jakby była nieco słabsza) to wydatek ok.200 zł(chyba że sam zrobisz obudowe to wtedy tylko głośnik kupujesz a takie znośne już za 100-150 zł można kupić)
Także jak sam widzisz żeby coś w miarę dobrze zagrało to trzeba mieć minimum 300-350 zł zakładając że kupi się jakiś tani używany wzmacniacz i samemu się zrobi skrzynkę do głośnika.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

10 Lip 2011, 18:20

zenek1988 Wiem, mój błąd. Zdecydowałem się na subwoofer i mój budżet wzrósł do ok 400zł nie więcej! Więc jakbyś mógł podać jakiś wzmacniacz subwoofer i kable byłbym ci wdzięczny.
Znalazłem taki wzmacniacz: [link do oferty na Allegro wygasł] Nada się?
Jeśli jest jakaś tańsza alternatywa to proszę abyś mi coś podał chcę zmieścić się w 400zł a najlepiej jakby było taniej.
CIVIC14
Nowicjusz

10 Lip 2011, 19:21

Z kabli to może ALFATEC 10mm2[link do oferty na Allegro wygasł] lub ewentualnie dietz 10mm2 [link do oferty na Allegro wygasł].
Wzmacniacze vk odradzam. Parametry z kosmosu wzięte a wykonanie kiepskie. Sporo ludzi ma potem problemy z sprzętem tego typu. Czy musi to być nowy wzmacniacz? Z nowych najtańsze reprezentujące coś to magnaty, blaupunkty, mac audio i ground zero. Z używanych wybór byłby większy i można by trafić coś o wiele lepszego. Z głośników to polecę gms 250. Mam go u siebie i w swojej cenie gra naprawdę dobrze. Dodatkowo nie potrzebuje mocnego wzmacniacza. Spokojnie wystarczy mu jakościowe 120W RMS. U mnie dostaje do jakiś 180W RMS i jeszcze jakoś to znosi choć na dłuższą metę pewnie by takiej mocy nie wytrzymał. Niestety od pewnego czasu nie ma na allegro skrzyń z tym głośnikiem a tylko sam głośnik. Ze skrzynią kosztowały kiedyś 150-160 zł i w tej cenie nic lepszego nie dało się znaleźć. Porównywany często z magnatem xpress 10 o połowę droższym.
zenek1988
Początkujący

10 Lip 2011, 22:15

Właściwie to nie wiem czy kupować używany? Jeśli już to musiałby on być w jakimś w miarę znośnym stanie. Ale jeśli wybór będzie dużo ciekawszy to biorę to pod uwagę. A jak z podłączeniem? Kto to może zrobić? Bo ja sam raczej nie dam rady.
CIVIC14
Nowicjusz

11 Lip 2011, 11:42

Podłączenie nie jest takie trudne. Powinieneś sam dać radę. Firmy zakładające car audio zazwyczaj sporo sobie liczą za montaż.
zenek1988
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Technologia, która wspiera koncentrację kierowcy
    Kierowcy firmowi pokonują najczęściej o wiele większe przebiegi od właścicieli samochodów prywatnych. Dlatego też częściej narażeni są na niebezpieczne sytuacje. Oto systemy, które dbają o bezpieczeństwo kierowcy. ...

11 Lip 2011, 13:29

Jak nie zdołam sam tego podłączyć to mam znajomego może się zgodzi.
zenek1988 Co myślisz o takim zestawie? [link do oferty na Allegro wygasł] (chodzi mi o wzmacniacz i skrzynie za 359zł) + do tego jakieś kable. Tylko jakie? Tak żebym się zmieścił w 400zł.
CIVIC14
Nowicjusz

11 Lip 2011, 14:34

Ten zestaw mi się nie widzi jakoś. Wzmacniacz ma ledwo 150W RMS a skrzynka pewnie z 200-250W RMS. Plus nie wiadomo co to za skrzynia bo nie podają nazwy. Takie zestawy są przeważnie sprzedawane gdy sprzęt zalega w magazynach. Rzadko kiedy są dobrane odpowiednio do siebie mocowo. Dodatkowo z kablami i przesyłkami nie zmieściłbyś się w 400 zł.
Z nowych wzmacniacz np taki: [link do oferty na Allegro wygasł] do tego od tego samego sprzedawcy kable:[link do oferty na Allegro wygasł]. Jednak na skrzynkę wtedy zostaje niecałe 150 zł a to trochę mało. Chyba że skrzynkę do głośnika zrobisz sam(np ze starej szafy). Wtedy będziesz musiał kupić tylko głośnik i powinieneś się zmieścić w tej kwocie.
zenek1988
Początkujący

11 Lip 2011, 14:55

zenek1988 Nie bardzo mi się chce bawić w robienie takiej rzeczy. Skoro nie da się taniej to chyba sobie od puszcze bo to nie ma sensu. Mam tylko 400zł i ani złotówki więcej muszę jeszcze porobić w samochodzie inne rzeczy. Nie chcę jakiegoś super mega basu. Chcę tylko żeby to grało trochę lepiej niż jest teraz tzn. żeby był większy bas i ogólnie trochę głośniej.
CIVIC14
Nowicjusz

11 Lip 2011, 15:19

Ze sprzętu za 400 zł nie będzie mocnego basu. Przynajmniej nie kupując nowy sprzęt. Żeby było mocno to trzeba by mieć tak ze dwa razy tyle kasy. No chyba że ma tylko buczeć coś w bagażniku ale przecież nie o to w tym chodzi.
zenek1988
Początkujący

11 Lip 2011, 15:55

To w takim razie sobie odpuszczam.
Edit: A może na razie sam wzmak z kablami? To coś w ogóle da? Zależy mi żeby chociaż trochę poprawić dźwięk. Kupie teraz sam wzmacniacz i kable a później poczekam trochę i od łoże kasę na subwoofer to jest jakieś wyjście? Będzie jakiś efekt?
CIVIC14
Nowicjusz

11 Lip 2011, 16:52

Wzmacniacz zawsze można podpiąć na razie pod przednie głośniki, a jak nazbierasz na suba to wtedy kupić dopiero. Jest to zawsze jakieś wyjście. Można by się wtedy pokusić o coś lepszego. Za 400 zł to już w miarę dobry wzmacniacz z kablami można kupić. Oczywiście z używanych w tej cenie pewnie te sprzęt mógłby być już naprawdę dobry.
zenek1988
Początkujący