Honda Civic VIII, 1.8, 140 KM, COMFORT

13 Mar 2011, 23:27

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chcę kupić dobry samochód max do 35 tys. Szukam auta w bardzo dobrym stanie, bezawaryjnego, dobrze wyposażonego i takiego, którym mógłbym trochę pojeździć, bo nie mam zamiaru zmieniać samochodu co 2 czy 3 lata. Ostatnio natknąłem się na taką ofertę: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i już nawet jestem po wstępnej rozmowie ze sprzedającym i za 33 tys mógłbym mieć to autko. Wstępnie oglądałem ten samochód i wszystko wygląda na sprawne i zadbane. No i tutaj prośba do Was o jakieś opinie na temat tego modelu hondy, jeśli chodzi o awaryjność, elektronikę, czy jakieś słabe strony. Zastanawiam się jeszcze ile ten samochód w rzeczywistości może spalić, bo silnik 1.8 benzyna 140 KM. No i obawiam się, że części jak i koszty napraw są wysokie. Co sądzicie na ten temat? Oczywiście inne samochody też wchodzą w grę więc wszelkie Wasze propozycje do 35 tys mile widziane :D Z góry dzięki.
Ostatnio edytowany przez tomek135790 15 Mar 2011, 01:01, edytowano w sumie 2 razy
tomek135790
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

13 Mar 2011, 23:43

tomek135790 napisał(a):Wstępnie oglądałem ten samochód i wszystko wygląda na sprawne i zadbane.

Wstępnie to Ty go weź do ASO na przegląd ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

14 Mar 2011, 00:45

Jeżeli się zdecyduję na to auto to oczywiście, że pojadę do ASO na przegląd. Na razie potrzebuje jakichś opinii, które mnie przekonają, albo zniechęcą, no i jeżeli macie jakieś inne, lepsze propozycje samochodów za tą kasę to jak najbardziej piszecie :D
tomek135790
Nowicjusz

14 Mar 2011, 08:45

Opinia osoby zajmującej się w Warszawie sprzedażą i promocją Hondy:
"Nowa Civic może i jest ładna ale często awaryjna a części strasznie drogie. Sam nigdy nie kupiłbym Hondy bo części drogie mają i nie są mało awaryjne.
error106
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

14 Mar 2011, 09:06

error106 napisał(a):Opinia osoby zajmującej się w Warszawie sprzedażą i promocją Hondy:
"Nowa Civic może i jest ładna ale często awaryjna a części strasznie drogie. Sam nigdy nie kupiłbym Hondy bo części drogie mają i nie są mało awaryjne.

Niezłe a ja jestem "Świętym Mikołajem i mówię , że następnej zimy nie będzie..." pewnie uwierzyłeś i zaraz zacytujesz..

Takie Civic-a 1.8 VTEC to naprawdę trudno będzie zepsuć a części typu materiały eksploatacyjne "możesz przecież sprawdzić na Allegro -> w niczym nie odbiegają od innych aut( możesz to sprawdzić w 10min a nie bzdurnych opinii czytać..).
Napędza się w 9s do setki i w ogóle Ufo to bardzo udane auto.Jeśli jest faktycznie niezniszczone i niewyeksploatowane to - nawet sie nie zastanawiaj.
Silnik benzynowy hondy -> niezniszczalny, na dobrej (czyli szybkiej sekwencji) chodzi bez problemów jak każdy wolnossący motor ;).
Zawias bez żadnych udziwnień aluminiowych wahaczy, trudno cokolwiek aby sie wybiło nawet na naszych Polskich "autostradach" przed upływem 200kkm, pełny ocynk budy w tym modelu.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez przemo.d, 14 Mar 2011, 09:16, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam.
przemo.d
Początkujący

14 Mar 2011, 09:15

Mówię tylko to co mówił mi znajomy, sam mimo że ma duże zniżki nie jeździ Hondą.

Moje zdanie na jej temat to że są paskudne, poza Accord i S2000 nie mieli ładnego modelu, osiągi też pozostawię bez komentarza.

Typowe wozidupy, dla kogoś kto chce tylko w miarę wygodnie z pkt A do pkt B się dostać.
error106
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z dachem lub bez - nadwozia sportowych samochodów
    Producenci sportowych samochodów, chcąc sprostać oczekiwaniom coraz bardziej wymagających klientów, nie ustają w poszerzaniu swoich ofert. W sprzedaży pojawiają się praktyczne auta, o sportowych właściwościach ...

14 Mar 2011, 09:28

error106 napisał(a):Mówię tylko to co mówił mi znajomy, sam mimo że ma duże zniżki nie jeździ Hondą.

Moje zdanie na jej temat to że są paskudne, poza Accord i S2000 nie mieli ładnego modelu, osiągi też pozostawię bez komentarza.

Typowe wozidupy, dla kogoś kto chce tylko w miarę wygodnie z pkt A do pkt B się dostać.

Ja wszystko rozumiem.. -> jednak porównując z Golfem IV 1.6 z Twojego podpisu to jednak jest wyścigówka pod każdym względem ;)
Jeśli autor się zastanawia nad kupnem -> to jednak design musi mu odpowiadać..;) i pewnie oczekuje rzeczowych opinii , nie typu: kolega mojego kolegi słyszał...itd.

Pozdr.
Pozdrawiam.
przemo.d
Początkujący

14 Mar 2011, 17:17

Dlatego rzeczowo mówię że części nie są drogie i mi Civic nie pasuje w prowadzeniu, niby źle nie jest ale jednak za miękki zawias ma (seria).

OFF, Golf jest autem typowo na Zimę czy dojazd gdzieś dalej bo ma klimę :P I w zupełności do tego wystarczy i na nic innego bym go nie zamienił. Do jazdy szybszej mam inne auto, i ani golf ani civic pod żadnym względem nie są wyścigówkami, a 140 a 120 to różnica mała.
error106
Początkujący

15 Mar 2011, 00:42

Nie jest powiedziane, że muszę kupić tą hondę. Akurat trafiłem na taką ofertę i stąd moje pytanie o Wasze opinie. Wcześniej myślałem nad Golfem V, Mazdą 3, Seatem Leonem II, Audi A3 albo Fordem Focusem Mk2. Może któreś z tych byłoby dużo lepszym wyborem niż Honda Civic? Które byłoby najlepsze i z jakim silnikiem?
tomek135790
Nowicjusz

15 Mar 2011, 00:46

tomek135790 napisał(a):Nie jest powiedziane, że muszę kupić tą hondę. Akurat trafiłem na taką ofertę i stąd moje pytanie o Wasze opinie. Wcześniej myślałem nad Golfem V, Mazdą 3, Seatem Leonem II, Audi A3 albo Fordem Focusem Mk2. Może któreś z tych byłoby dużo lepszym wyborem niż Honda Civic? Które byłoby najlepsze i z jakim silnikiem?

auta na zblizonym poziomie, godne polecenia
A3/Leon/Golf: niesmiertelne 1,9 TDI lub 1,6 102 km pod gaz. lepsze(i bardziej ryzykowne) sa 2,0 TDi(ryzyko awarii jesli PD)i 1,4/1,8TSI(mala szansa kupienia czegos nadajacego sie do jazdy, zbyt krotko na rynku)
Mazda 3, Focus(blizniacze konstrukcje) w mazdzie 2,0 benzyna a w foczke 2,0 diesel lub 2,0 benz pod gaz
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

15 Mar 2011, 00:51

JerzyB333 napisał(a):
tomek135790 napisał(a):Nie jest powiedziane, że muszę kupić tą hondę. Akurat trafiłem na taką ofertę i stąd moje pytanie o Wasze opinie. Wcześniej myślałem nad Golfem V, Mazdą 3, Seatem Leonem II, Audi A3 albo Fordem Focusem Mk2. Może któreś z tych byłoby dużo lepszym wyborem niż Honda Civic? Które byłoby najlepsze i z jakim silnikiem?

auta na zblizonym poziomie, godne polecenia
A3/Leon/Golf: niesmiertelne 1,9 TDI lub 1,6 102 km pod gaz. lepsze(i bardziej ryzykowne) sa 2,0 TDi(ryzyko awarii jesli PD)i 1,4/1,8TSI(mala szansa kupienia czegos nadajacego sie do jazdy, zbyt krotko na rynku)
Mazda 3, Focus(blizniacze konstrukcje) w mazdzie 2,0 benzyna a w foczke 2,0 diesel lub 2,0 benz pod gaz

Dzięki za szybką odpowiedź. A gdybyś miał wybierać, to które z nich byś wziął?

[ Dodano: 14 Marzec 2011, 23:57 ]
Zastanawia mnie jeszcze jak spisuje się "elektronika" w tych samochodach, które najmniej awaryjne pod tym względem?
tomek135790
Nowicjusz

15 Mar 2011, 10:08

error106 napisał(a):Dlatego rzeczowo mówię że części nie są drogie i mi Civic nie pasuje w prowadzeniu, niby źle nie jest ale jednak za miękki zawias ma (seria).

OFF, Golf jest autem typowo na Zimę czy dojazd gdzieś dalej bo ma klimę :P I w zupełności do tego wystarczy i na nic innego bym go nie zamienił. Do jazdy szybszej mam inne auto, i ani golf ani civic pod żadnym względem nie są wyścigówkami, a 140 a 120 to różnica mała.

120 a 140 to zadna róznica, tylko ze Twoje 120 jedzie gorzej niz 1.6 100 VW :) i setke robi o jakies 2sec wolniej od hondy.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

15 Mar 2011, 10:50

Bierz Hondę o ile nie przeszkadza ci jej wygląd w środku (elektroniczny wyświetlacz często nie nadąża - ty się zatrzymasz, a on pokazuje że jedziesz 4, robisz sobie sprint do setki i masz najpier 92 a potem 110 :D) oraz na zewnątrz - tylni spoiler który tam jest niewiadomo po co przeszkadza przy cofaniu i parkowaniu tyłem.

Civic ma za to bardzo wygodne fotele (przynajmniej w wersji TypeR) oraz precyzyjną i lekko chodzącą skrzynię biegów.

Zawieszenie ma mało problemowe, chociaż wbrew pozorom mistrzem zakrętów nie jest bo ma belkę z tyłu a nie wielowahaczowe zawieszenie. Jednak mimo to jeździ przyzwoicie, a i belka jest bardziej trwała niż wielowahacz.

Za 35 tys. dostaniesz jeszcze Leona (który będzie młodszy i z lepszym wyposażeniem/silnikiem niż bliźniaczy Golf i A3), Mazdę 3 (2.0 jest optymalny :) ), KIĘ Cee'd (wszystko od 1.6 CRDI 115KM lub 1.6 benzynka 125KM w górę powinno cię zadowolić, no i KIA będzie jeszcze kilka lat na gwarancji), Alfę 147 (unikaj jednostek benzynowych bo są kapryśne, podobnie jak automatyczne skrzynie, ale 1.9 JTD to pewna jednostka) i Mitsubishi Lancera - o ile 1.5 110KM to bardziej ukłon w stronę oszczędności niż osiągów, o tyle 1.8 145KM wystarczy...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

15 Mar 2011, 17:41

A co sądzicie o Fordzie Focus Mk2? Tak przeglądałem oferty i w takich pieniądzach można dostać forda z 2008r. i praktycznie full opcja. W Hondzie Civic niby wszystko ładnie, ale jakoś nie do końca jestem do niej przekonany, no i widoczność przez tylną szybę pozostawia wiele do życzenia.
tomek135790
Nowicjusz

15 Mar 2011, 17:55

Łatwiej i za wiecej sprzedadzą potem jakiegoś japonca;) focus-ów jest multum, i o ile za 25 trudno o coś sensowniejszego o tyle za 35 szukalbym
Mazda 3
Civic UFO
BMW 118(116 ma słabsza opinie ale taki budżet wystarczy na coś godnego uwagi)
Leon 1.9 tdi
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ