Honda Civic VIII - prośba o poradę

29 Cze 2013, 11:22

W najbliższych dniach mam zamiar jechać oglądać Hondę Civic VIII.
Znalazłem 2 ogłoszenia, jednak nie jestem wybitnym znawcą więc proszę Was o radę.

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bardziej skłaniałbym się przy tym 1. a Wy co myślicie?

dzięki za uwagi
matxxiii
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Obecnie nie mam

29 Cze 2013, 13:28

Też wolałbym 1. bo 5-drzwiowa, ale podejżenie mam, że dostała z tyłu, bo nie ma zadnych oznaczeń - chyba, że była taka opcja przy kupnie auta aby je usunąć.

Przy oględzinach przyjżyj się pod kątem korozji pod tymi plastikowymi elementami na nadkolach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Cze 2013, 16:11

Ufo są bardzo fajne silnik 1.8 benzynowy tez OK. 5-drzwiowa jak najbardziej. Jak będziesz oglądał auto wyjmij wykładzinę z bagażnika i sprawdz zgrzewy łatwo poznać czy był mocny cios w tył.
Ogólnie jak masz dostęp do HDSa (honda diagnostic system) to warto go wziąć podpiac pod laptop i machnąć diagnostykę. Tam jest kilka opcji w tym "przedsprzedażowa" można dowiedzieć się sporo po przeszłości auta i poznać to co jest do zrobienia.
Jak kupujesz auto sprowadzane przez komis licz się z jego możliwymi ukrytymi wadami lub naprawami. Ważne, żeby miał poduchy :) bo sensor airbag w hondzie - przynajmniej u mnie nie jest łatwo oszukać. Przebieg to kolejna kwestia...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Cze 2013, 16:39

Czyli rozumiem, że na 99% miał cios w tył? Ogólnie dostanę w tej cenie auto z "czystą" przeszłością, czy jestem za bardzo naiwny?

Po oględzinach ogólnych i zdecydowaniu się na kupno chciałem wstawić auto do stacji diagnostycznej żeby posprawdzali - myślę, że to już nie jest aż tak mała kasa żeby kupować w ciemno.
matxxiii
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2010
Auto: Obecnie nie mam

29 Cze 2013, 16:53

matxxiii napisał(a):Czyli rozumiem, że na 99% miał cios w tył? Ogólnie dostanę w tej cenie auto z "czystą" przeszłością, czy jestem za bardzo naiwny?

Po oględzinach ogólnych i zdecydowaniu się na kupno chciałem wstawić auto do stacji diagnostycznej żeby posprawdzali - myślę, że to już nie jest aż tak mała kasa żeby kupować w ciemno.

Na Twoim miejscu odpuściłbym samodzielne szukanie ciekawostek ponieważ nie znasz się na tym i jeżeli będzie sprytny sprzedający to i tak Cie oszuka. Nawet jak stwierdzisz że coś z tyłu było robione/malowane to nic z tego nie wynika bo prawie wszystkie auta używane były malowane.
Jedź do stacji diagnostycznej będzie najpewniej.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

29 Cze 2013, 20:52

Teraz się przyjżałem jeszcze raz i nie wiem dlaczego nie zauważyłem napisu "Civic" więc nie mam podstaw do twierdzenia, że była bita. Sory za zamęt.
No bez wizyty na stacji albo ASO nie ma co kupować auta w dzisiejszych czsach
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Najpierw kierunkowskaz, potem hamowanie
    Obok braku sygnalizowania kierunkowskazem planowanego manewru, podstawowym błędem wielu kierowców jest nieodpowiedni moment włączenia kierunkowskazu. Zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne sygnalizowanie ...

30 Cze 2013, 00:25

Kolego nie szukaj u handlarzy. Z nadzieją na cud, myślę że wyrwiesz coś za tą kaskę. Jeżeli chcesz pomocy w szukaniu Hondy, pisz śmiało - pomogę.
Podrzucam dwa linki, znalezione "na szybko", ale szło zawiesić oko:

[link do Otomoto wygasł]

[link do Otomoto wygasł]

Ta druga wg mnie na 95% pewna. Od nowości jeden właściciel, na rejestracji jeszcze flaga, przebieg stosunkowo mały. Najlepiej szukaj z dużych miast, od pierwszych właścicieli, ja tak zawsze kupuje z ojcem - najlepsze auta. Zazwyczaj ludzie śmigają tylko po mieście, nakręcone małe przebiegi, a serwis tylko ASO od początku gdy dokonali zakupu :)
A nie interesuje Cię też sedan? Jest dużo więcej ogłoszeń za te pieniądze, silnik ten sam.
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006