10tys. | Honda Prelude V i jakies alternatywy

06 Sie 2013, 03:43

Witam.
Jestem obecnie na kupnie nowego samochodu i chce zaczerpnac opinii prawdziwych znawcow tematu i fanatykow motoryzacji. Moj budzet to 10 tys. Szukam samochodu przede wszystkim zrywnego. Lubie sobie przycisnac i marze zeby moj dotychczasowy problem ze zwyklym wyprzedzaniem w koncu zniknal. Przejrzalem cale forum, poznalem blizej mnosto samochodow i niemalze sie zdecydowalem. Moj wybor padl na Honde Prelude. Bardzo mi sie spodobala a opinie jakie czytalem na jej temat jeszcze bardziej mnie nakrecily. Silnik jaki mnie interesuje to 2.2i VTEC 185KM. Ktos pomysli czemu napisalem skoro jestem zdecydowany i tu pojawia sie problem. Gdybym mial wybor z posrod 1000 tych modeli to prawdopodobnie juz bym nia jezdzil ale, ze jest inaczej musze znalezc jakas alternatywe i poprostu szukac samochodu w dobrym stanie a nie brac pierwszego lepszego(oczywiscie w pierwszej kolejnosci nadal szukam Preludy:))
Czego ja oczekuje od samochodu? Chce zeby mialo konkretne przyspieszenie, bylo solidne i raczej malo awaryjne. Zeby czesci nie kosztowaly tyle co polowa samochodu. Preferuje mniej popularne samochody(zadnych oklepanych a3,bmw) Samochod moze byc ciasny ale nie musi (coupe, hatchback czy sedan). Drugi model o ktorym jakis czas temu myslaem to Mitsubishi Galant. Przod tego samochodu mnie oczarowal, silnik za to troche zniechecil. Naczytalem sie, ze to muł i chyba sobie odpuscilem mimo ze bardzo mi sie podoba. WIem, ze to 2 rózne typy samochodow ale nie jestem zamkniety na jeden konkretny typ. Myslicie, ze bede zadowolony z Preludy ? Macie jakies ciekawe propozycje ktory samochod moglby mnie jeszcze zainteresowac ?
Z gory wielkie dzieki za odpowiedz. Jesli jestes stronniczy i posiadasz samochod ktory chcesz reklamowac a nie masz pojecia o samochodach to odpusc i sie nie wypowiadaj. Pozdrawiam =)
felek44
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

06 Sie 2013, 07:57

Tak właściwie i tak nie masz alternatywy, z JDMów możesz jeszcze zainteresować się celiną6 GT.
Jeżeli chodzi o wersje hondy którą wybrałeś a lubisz przyciskać to może Cię rozczarować masa która jest dość spora jak coupe z tamtych lat.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Sie 2013, 11:36

Najgorsze jest to, ze nigdy nie jezdzilem Preluda z takim silnikiem i nie wiem tak naprawde jak sie spisuje. Czytalem, ze jest to dosc ciezki samochod a opieram sie na suchych czysto teoratycznych danych ktore znalazlem w internecie. Tylko Celica VI fabryczna z serduchem 2.0 GT-FOUR 242KM ma ciekawsze przyspieszenie od Preludy a zalezy mi na oryginalnych nie udziwnionych podzespolach. Preluda 2.2 wedlug danych z neta ma 7.5 do 100km/h natomiast Celica 8.2sec. Nie ukrywam, ze przyspieszenie to dla mnie priorytet.
felek44
Nowicjusz

06 Sie 2013, 12:27

Masz dość skromny budżet na fajną "ganiankę" Na Twoim miejscu skupiłbym się na czymś mniejszym, co za tym idzie tańszym, pamiętaj że konie to nie wszystko i małe auto ze 140KM znacznie lepiej się ogarnie niż cięższe ze 185KM.
Ja celowałbym w clio II 2.0 170KM-w zakładanym budżecie może uda się znaleźć znośny egz,albo punto HGT czy nie docenianą xarę VTS.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rok produkcji: 2009

06 Sie 2013, 13:17

felek44 napisał(a):Czytalem, ze jest to dosc ciezki samochod a opieram sie na suchych czysto teoratycznych danych ktore znalazlem w internecie

Dla porównania prelude 1350-1400kg a camry z 00r 1400kg
felek44 napisał(a):Tylko Celica VI fabryczna z serduchem 2.0 GT-FOUR 242KM ma ciekawsze przyspieszenie od Preludy a zalezy mi na oryginalnych nie udziwnionych podzespolach

W 100% mylisz fakty celina 6 GT to nie jest GT-Four. Gtek jest zwykłym autem mającym 175KM i silnik 3sge a GT-four jest 4x4 mającym w serii 240KM z silnika 3sgte oczywiście kosztuje w granicach 40k.
Celina GT jak nie trafisz wielowahacza SSS jest super łatwo i dosyć tanio serwisowalna. Przyjmuje LPG.
felek44 napisał(a):Preluda 2.2 wedlug danych z neta ma 7.5 do 100km/h natomiast Celica 8.2sec. Nie ukrywam, ze przyspieszenie to dla mnie priorytet.

Dane z neta możesz traktować poglądowo i to tak nawet bardzo poglądowo.
Jeżeli szukasz przyśpieszenia a masz tylko 10k interesuj się małą masą i sprawdzonymi konstrukcjami.
AkuQ napisał(a):Ja celowałbym w clio II 2.0 170KM-w zakładanym budżecie może uda się znaleźć znośny egz,albo punto HGT czy nie docenianą xarę VTS

A porównywałeś kiedyś tą radosna twórczość do aut z takimi silnikami jak yamahy 3sge albo hondowe vtec-ki?
Jeżeli nie to nie pisz głupot.
szybki
Moderator - Tuning

06 Sie 2013, 13:54

szybki napisał(a):A porównywałeś kiedyś tą radosna twórczość do aut z takimi silnikami jak yamahy 3sge albo hondowe vtec-ki?
Jeżeli nie to nie pisz głupot.

:lol: oj chłopaku...więc proszę, oświeć mnie :idea: w czym to ten Vtec z preludy w serii (bo o tym mowa) jest lepszy od 2.0 w clio czy xarze. Bo za 10 tysia to same plusy widzę, a największy, że zwiększają się szansę by nie nabył szpachlowoza.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcja znicz 2017 i systemy bezpieczeństwa na drogach
    Na przełomie października i listopada, z powodu uroczystości Wszystkich Świętych, tradycyjnie już zwiększy się ilość samochodów na naszych drogach. Niestety, pomimo systematycznej poprawy bezpieczeństwa, Polska nadal ...

06 Sie 2013, 16:23

Samochodów które wymieniacie nie bralem pod uwage z prostego powodu : są dla mnie brzydkie. Celica to inna sprawa. Poczytalem troche na jej temat i rzeczywiście to dość ciekawa propozycja. Waszym zdaniem Celica Vl 175KM idzie lepiej niz Preluda 185KM? Na każdej oficjalnej stronie z danymi samochodów to Preluda wypadala troszkę lepiej. Co powiecie o Eclipse?
felek44
Nowicjusz

06 Sie 2013, 16:43

Jeżeli chcesz naprawde zrywne auto, i nie boisz się ewentualnych napraw to kup rexa ;D masa koło 900 kg, i 160 koni pod machą ;] co prawda roczniki już słabawe bo najmłodsze roczniki to 1992 rok, i lubią czasem rdzewieć, ale w tym budżecie takiego rexa, kupisz, odrestaurujesz i podrasujesz ;]
BulaxD
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 2011
Auto: Honda Crx Del Sol ESi
Silnik: 1.6 V-tec 128km
Rok produkcji: 1996

06 Sie 2013, 17:12

Honda Prelude V za 10 kołA ????
POZDROWIENIA DLA SPRZEDAJĄCEGO :?

BEDZIESZ KOLEJNYM WYŚMIEWANYM KLEKOTEM NA UliCACH
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

06 Sie 2013, 18:09

A może Hyundai Coupe I generacji z 2-litrowym benzyniakiem? Jest ciekawym samochodem, który wyróżnia się z tłumu.
Oprócz tego zainteresuj się Peugeotem 406 Coupe.

Hyundai: [link do oferty na Allegro wygasł]
Peugeot: [link do oferty na Allegro wygasł]
autoholik
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 18 10 1994
Auto: Audi A6
Typ: Sedan/Limuzyna

06 Sie 2013, 18:30

felek44 napisał(a):Poczytalem troche na jej temat i rzeczywiście to dość ciekawa propozycja.

Ogólnie jest tak celina jest dobrym wyborem ponieważ konstrukcyjnie powiązana jest z wyczynowymi autami a do tego yamaha zadbała o głowicę. Nawet na dzisiejsze czasy trudno jest o lepsze parametry silnika jeżeli chodzi o moc z pojemności i trwałość. Jedno z nielicznych aut gdzie możesz pojechać na tor pobawić się bez ugotowania silnika, hebli i urwania zawieszenia. Do tego możesz korzystać z obrotów co przy autach EU tamtych lat jest średnio wykonalne. Za 10k będzie już zadbana sztuka.
Co do pozostałych propozycji w stylu pontona puga albo hjundajka coupe 2,0 możesz sobie odpuścić.
Mitsu eclips bardzo fajne autko chociaż wersja N/A szybciej wygląda niż jedzie a na wersję z T masz za mało kasy.
Moja rada zacznij od celiny albo preludy chociaż za 10k wolałbym celinę.
AkuQ napisał(a):oj chłopaku...więc proszę, oświeć mnie w czym to ten Vtec z preludy w serii (bo o tym mowa) jest lepszy od 2.0 w clio czy xarze. Bo za 10 tysia to same plusy widzę, a największy, że zwiększają się szansę by nie nabył szpachlowoza.

Nie ma takiego czegoś jak tanie upalanie, wielokrotnie się o tym przekonałem, zoszczędzisz na kasce a później lipa. Nie ma lepszych silników wolnossących wysokoobrotowych jak Vtec, Ve (nissan), 3sge razem z pochodnymi tojki.
Proponowane przez Ciebie auta są psujakami i bałbym się je kupić z małymi silniczkami nie mówiąc już o czymś co ma wytrzymać hamowanie, temperaturę i skręcanie.
Co do Twoich konkretnych propozycji to Punto hgt nie hamuje, po 20min na torze coś zwaliło się przy rozrządzie podobno norma, wycieki oleju a w dodatku ciągły problem z walącym zawiasem.
Xsara Vts to jest dopiero dziwne auto, niby moc jest a jedzie jak szybsza hulajnoga. Zawias max lipa.
Clio jest najbardziej normalny ale i tak jakością zawiasu jest kiepsko.
szybki
Moderator - Tuning

06 Sie 2013, 19:39

szybki napisał(a):Ogólnie jest tak celina jest dobrym wyborem ponieważ konstrukcyjnie powiązana jest z wyczynowymi autami a do tego yamaha zadbała o głowicę. Nawet na dzisiejsze czasy trudno jest o lepsze parametry silnika jeżeli chodzi o moc z pojemności i trwałość. Jedno z nielicznych aut gdzie możesz pojechać na tor pobawić się bez ugotowania silnika, hebli i urwania zawieszenia...

:no: Czy Ty w ogóle przeczytałeś temat?Chłopak chce do szybszej jazdy, do fanu, do zabawy, do bezproblemowego wyprzedzania a Ty zaczynasz o jazdach torowych, upalaniu i zrywaniu zawiasu na torze. Czytaj ze zrozumieniem...Poza tym ten człowiek ma 10 tysięcy, a samochody o których piszesz za tą kasą będą bangnem z metrem mułu bez dna. Eclipse za 10 tysia, wolne żąrty, do tego w dobrym stanie....Większość z nich to nawet nie europejczyki tylko z USA a stamtąd przypłynęły jako stan "mielonka" dla popisów dla polskich blacharzy, bo samochodów w całości się nie opyla stamtąd ściągać. Poza tym taki samochód jak preluda,celina czy eclipse za tą kasę będzie sztruclem upalanym przez wszystkich poprzedników i workiem bez dna, więcej czasu będzie stało w warsztacie niż na drodze, stąd też poleciłem coś co nie jest popularne wśród wieśniaków-tjunerów co to metodą prób i błędów oraz wiadra szpachli i klucza francuza naprawiają wszystko.
AkuQ
Aktywny

06 Sie 2013, 19:53

AkuQ napisał(a): Czy Ty w ogóle przeczytałeś temat?Chłopak chce do szybszej jazdy, do fanu, do zabawy, do bezproblemowego wyprzedzania a Ty zaczynasz o jazdach torowych, upalaniu i zrywaniu zawiasu na torze. Czytaj ze zrozumieniem...

Tu jest sedno Twojego problemu... Jeżeli jadę Celiną na tor i się nie rozpada co to oznacza??? To oznacza że dając jej po obrotach na ulicy nie jesteś wstanie zrobi jej kuku.

AkuQ napisał(a):Poza tym ten człowiek ma 10 tysięcy, a samochody o których piszesz za tą kasą będą bangnem z metrem mułu bez dna. Eclipse za 10 tysia, wolne żąrty, do tego w dobrym stanie..

Oj powiem Ci że popadasz w paranoje... Celina za 10k wersja GT będzie jak najbardziej do jazdy i jeżeli ktoś będzie ją normalnie serwisował to zrobi 2x więcej kmów bez awarii niż Twoje żabojadowe typy.
szybki
Moderator - Tuning

06 Sie 2013, 20:05

szybki napisał(a):Tu jest sedno Twojego problemu... Jeżeli jadę Celiną na tor i się nie rozpada co to oznacza??? To oznacza że dając jej po obrotach na ulicy nie jesteś wstanie zrobi jej kuku.

Trzeba kupić T72-jak przewraca drzewa, radzi sobie w terenie nawet ciężkim, ma porządne działo, któremu nikt nie podskoczy a i na ulicy nikt mu kuku nie zrobi...

szybki napisał(a):Oj powiem Ci że popadasz w paranoje... Celina za 10k wersja GT będzie jak najbardziej do jazdy i jeżeli ktoś będzie ją normalnie serwisował to zrobi 2x więcej kmów bez awarii niż Twoje żabojadowe typy.

Celina GT za 10k będzie szpachlowozem z bardzo bogatą historią...A co do żabojadów, to masz kompleks bo Cię objeżdżają czy tak z natury na nie?
W tej kasie dużo większe prawdopodobieństwo nieumoczenia swoich pieniędzy, niż przy Twoich typach, wybacz ale na to nic nie poradzisz.
AkuQ
Aktywny

06 Sie 2013, 20:47

AkuQ napisał(a):Trzeba kupić T72-jak przewraca drzewa, radzi sobie w terenie nawet ciężkim, ma porządne działo, któremu nikt nie podskoczy a i na ulicy nikt mu kuku nie zrobi...

Popadasz w skrajności. Są pewne auta populusowe które posiadają napędy, silniki wyjęte prosto ze moto sportu. Jeżeli nie wiesz o czym pisze to poczytaj o takich konstrukcjach jak celna GT4 czemu powstała i jaki miała silnik a potem porównaj to ze zwykłą celiną GT. Sprawdź od razu co miał pod maską aven/carina/picnic itp.
A lexus GS300 i 2JZGE/GTE mówi Ci coś to oznaczenie, jeżeli nie to zobacz najmocniejsze na świecie 3litrowe r6ki z jakiego silnika powstają. Tak mógłbym Ci wymieniać i wymieniać....

AkuQ napisał(a):Celina GT za 10k będzie szpachlowozem z bardzo bogatą historią...A co do żabojadów, to masz kompleks bo Cię objeżdżają czy tak z natury na nie?
W tej kasie dużo większe prawdopodobieństwo nieumoczenia swoich pieniędzy, niż przy Twoich typach, wybacz ale na to nic nie poradzisz.

Nie mam uprzedzeń do samochodów z FR tylko w latach 90-00r w porównaniu do technologii JDM stosowanej w populusach są epoką kamienia łupanego.
Do tego dochodzi jeszcze to że w pracy miałem do czynienia z bardzo dużą ilością pugów, renówek to użyłem sobie jak szczur w sklepie z gwoździami.
Twierdzisz że celina za 10k będzie szpachlowozem to ile ma kosztować 20letnie zwykłe auto??? Są jeszcze starsze...
szybki
Moderator - Tuning