Honda Civic vs Opel Vectra B

Które auto kupić?

Honda Civic VIgen.
9
41%
Opel Vectra B
13
59%
Razem głosów : 22

15 Cze 2009, 17:06

Witam wszystkich!

Od jakiegoś czasu planuję zakup auta (po powrocie z wakacji), rozważałem już kilka opcji, i koniec końców zostały mi dwie opcje, czyli jak w temacie, [link do oferty na Allegro wygasł] bądź [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Na zakup chciałbym przeznaczyć ok 7-8tys., ale nie mogę się zdecydować. W tej cenie allegro pokazuje mi zarejestrowane w Polsce autka z 1996/97 roku. Nie chcę wydać zbyt dużo, bo tak czy inaczej będę musiał dorzucić ~1500zł na przerejestrowanie i OC (a nie mam zniżek z racji tego, że jestem kierowcą początkującym).

Więc chciałbym Was poprosić o jakiekolwiek rady: chciałbym autko jak najmniej awaryjne, a słyszałem że Hondy takie właśnie są, do tego części zamienne do Opla są droższe i eksploatacja Opla też. Wiadomo, Civic jest mniejszy i zrywniejszy, więc wystarczyłby mi model 1,4 o mocy 90KM, a jego odpowiednik w oplu to pewnie jakieś 1,6-1,8 i na pewno ponad 100KM. I w tym przedziale cenowym Vectra ma fajniejsze wyposażenie, m.in. klimatyzację. Ogólnie ten opel bardziej mi się podoba od Hondy, ale z drugiej strony, chce tym pojeździć przez jakiś czas i nie zbankrutować...

No i gaz czy benzyna? Kumpel ma Xantię na gazie i same z tym problemy, więc traktuję instalację gazową z dystansem.

Bardzo liczę na Waszą pomoc :)
hedd
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

16 Cze 2009, 08:55

Moim zdaniem lepsza będzie Honda. Bardzo dobre silniki, napewno lepsze niż w oplu. Mniej rdzewiejące blachy i ogólnie to całkiem przyjemne samochody. O LPG się nie wypowiem bo jestem totalnym przeciwnikiem i byłbym nieobiektywny. :cool:

Pozdro
NISMO FAN
dominik26
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz \ Łódzkie

16 Cze 2009, 10:15

Dobrze założona instalacja nie zaszkodzi pełnosprawnemu silnikowi.
Trochę jestem zaskoczony Twoją opinią o tym,że ceny części do Opli są wyższe niż do Hondy.Sądzę,że tak nie jest... Honda dobra i Opel także niezły.Wszystko zależy od stanu danego egzemplarza i jego prawdziwego przebiegu oraz od tego jak i przez kogo był użytkowany. Trzeba więc szukać wytrwale. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Cze 2009, 10:25

dominik26 napisał(a):Moim zdaniem lepsza będzie Honda. Bardzo dobre silniki, napewno lepsze niż w oplu. Mniej rdzewiejące blachy i ogólnie to całkiem przyjemne samochody. O LPG się nie wypowiem bo jestem totalnym przeciwnikiem i byłbym nieobiektywny. :cool:

Pozdro

Co do tego, że Honda mnie gnije to bym się kłucił (mocno gniją zwłaszcza tylne blotniki w autach w brytyjskich fabryk), ale dużo jest zadbanych aut.LPG nie polecam do tego modelu, a szczególnie do silników serii B z systemem VTEC, które bardzo źle znoszą gaz.Co do Opla to się nie wypowiem, bo nie miałem z nim styczności.
"Polacy stawiają na ekologie, nie budujemy nowych dróg, bo to psuje krajobraz"
m44wp
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

16 Cze 2009, 10:46

Ciężki wybór. Zarówno Hania jak i Viki lubią sobie w tym roczniku zgnić. Silnik 1,4 z Hondy nada się do gazu. Viki będzie o wiele bardziej komfortowa ale droższa w utrzymaniu.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

16 Cze 2009, 10:55

Jesli zalezy Ci bardziej na osiagaj to bierz Civica,jesli na lepszym komforcie to Opla.Ceny czesci sa zblizone.Dla mnie wygrywa w tym zestawieniu Opel ze wzgledu na lepsze wyposazenie
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...

15 Lip 2009, 09:59

Zdecydowałem, że z tych dwóch bardziej odpowiednia będzie dla mnie Honda. A co sądzicie o Roverach z serii 4xx? Porownywalne, lepsze/gorsze od Civica? Jak to jest z częściami, eksploatacją, cenami? :)
hedd
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Lip 2009, 21:05

Z tych dwóch to wybrałbym Honde, bezawaryjna i fajniej wygląda niż Vectra, a jeżeli chodzi o Rovery to bazują na Hondzie więc z częściami nie powinno być problemu
V12
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

15 Lip 2009, 22:32

ja obstaje z honda. roverki też fajne. bazują właśnie na hońdzie. między hondą a roverem wziołbym rovera... ładniejszy i lepiej wyposażony.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

16 Lip 2009, 07:07

Zapomnij o Roverze... Mam na oku 420 d sąsiadów i same kłopoty z tym autem.Pod względem części to tragedia. Jak znajdziesz w hurtowni linkę gazu do tego auta w Wielkopolsce,to postawię Tobie pół litra...
artur73
Awatar użytkownika

16 Lip 2009, 12:06

artur73 napisał(a):Zapomnij o Roverze... Mam na oku 420 d sąsiadów i same kłopoty z tym autem.Pod względem części to tragedia. Jak znajdziesz w hurtowni linkę gazu do tego auta w Wielkopolsce,to postawię Tobie pół litra...

przecież jest taka sama jak do civica. a po za tym jak sie nie dba to sie nie ma i tak jest z każdym autem. a jak dba to wychodzi niedbalstwo poprzedniego właściciela.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

16 Lip 2009, 12:34

No cóż, trzeba będzie na dobry egzemplarz trafić i nie kupować pierwszego lepszego. Zacząłem rozważać też instalację gazową, ale chyba lepiej będzie, jeśli kupię benzynkę i sam gaz założę, tylko... jakie mogą to być koszty do tej Hondy? Taki gaz w miarę porządny...?
hedd
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Lip 2009, 14:54

scrolll napisał(a):
artur73 napisał(a):Zapomnij o Roverze... Mam na oku 420 d sąsiadów i same kłopoty z tym autem.Pod względem części to tragedia. Jak znajdziesz w hurtowni linkę gazu do tego auta w Wielkopolsce,to postawię Tobie pół litra...

przecież jest taka sama jak do civica. a po za tym jak sie nie dba to sie nie ma i tak jest z każdym autem. a jak dba to wychodzi niedbalstwo poprzedniego właściciela.

I pewnie reflektory też pasują od Civica...
Linkę trzeba było robić na zamówienia ale najpierw umiejętnie zdjąć starą na wzór...

[ Dodano: Czw Lip 16, 2009 16:04 ]
To fragment ze stronki miłośników Rovera...

Zdaniem eksperta:
Paweł Opała, CARMAN Poznań: - Brytyjski Rover to ładne, solidnie wykonane i mało awaryjne auto. Jego konstrukcja pamięta jeszcze japońską Hondę Civic. Anglicy dołożyli jednak trochę swoich pomysłów i usprawnień. W Polsce Rover sprzedawał się kiepsko, bo był po prostu za drogi w swojej klasie. To samo dotyczy części zamiennych. W obiegowej opinii słyszy się, że do tego samochodu pasuje wszystko od Hondy (z modeli Civic, Concerto). Tymczasem jest prawie zupełnie inaczej. Elementy zawieszenia pojazdu, wiele detali układu hamulcowego czy instalacji elektrycznej, to zupełnie coś innego. Praktycznie nie ma dla nich japońskich zamienników i jeśli przydarzy się awaria, trzeba po prostu kupować części oryginalne. Fabrycznie nowe części do Rovera są jednak bardzo drogie, a ich zakup nie zawsze jest sprawą łatwą i prostą.

a to link do tej strony
http://www.roverki.pl/article.php?sid=352
artur73
Awatar użytkownika

19 Lip 2009, 09:32

Dzięki Waszym radom (za które bardzo dziękuję) zdecydowałem się jednak na Hondę Civic VI w sedanie :) Jako, że planuję na niego wydać 7-8 tys. zł, to pewnie będzie to rocznik 95-96. I prawdopodobnie będzie miał minimalne wyposażenie, to znaczy elektryczne szyby i lusterka, welurowa tapicera ale niestety już bez klimatyzacji... Chciałem diesla, bo stosunkowo tania eksploatacja, ale z tego co widzę, w tej cenie na allegro tylko 1 diesel się wyświetlił, przy czym jego stan pozostawia wiele do życzenia, więc widzę, że jeśli chodzi o ON, to będzie mi ciężko coś znaleźć. PB+LPG też nie za wiele na allegro w tej cenie, zresztą jaka pewność, że przy zakupie tego autka z instalacją gazową, silnik nie będzie już lekko zdezelowany, i jakiej jakości będzie to instalacja? A wydać 2,5 koła na samodzielną instalację LPG to nie na moją kieszeń po zakupie auta... Więc co? Więc pozostaje droga benzynka... :(
I jak uważacie? Szukać auta na allegro i jechać przez pół polski go obejrzeć i sprawdzić? Czy lepiej odpuścić, bo może się okazać, że na takie dojazdy wydam fchoy kasy a i tak nic ciekawego nie znajde, czy od razu jechać na jakąś giełdę? Bo auta z komisu - jakoś jestem na nie uczulony ;)
hedd
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Lip 2009, 17:10

Mimo, że piszesz, że podjąłeś już decyzję to napiszę.
Z mojej perspektywy jest to raczej obiektywny post, gdyż w rodzinie mam oba te auta. Ojciec jeździ vectrą '98 rok 2. + gaz, natomiast ja jeżdżę civikiem 1.4 tyle, że w hatchbacku. Otóż to zupełnie inne auta pod każdym możliwym względem.
Civic jest autem na pewno o wiele mniej komfortowym, zawieszenie jest dość twarde(akurat to bardzo lubię w tym aucie) co dla jednych może być wadą a dla innych zaletą, ponadto we wnętrzu jest bardzo głośno, auto jest raczej słabo wyciszone szczególnie porównując z Vectrą.
W civiku mam za to najlepsze wspomaganie jakie dotychczas spotkałem w samochodach, a jeździłem wieloma, jest ono tak delikatne i precyzyjne, że na początku kręci się jednym palcem. Silniki w hondzie nie są na vteku, a więc gaz także będą znosić dobrze. Sam silnik zasługuje na wielkie uznanie, jest bardzo żwawy i można ciągnąć go do7k rpm.
Jednakże honda lubi pić, otóż nie ma egzemplarza, który po upływie pewnego czasu nie zacznie brać oleju, każda bierze. Mniej lub więcej ale bierze...

Vectra natomiast przy civiku to zupełnie inne auto, jest o wiele bardziej komfortowa, zawieszenie jest zdecydowanie bardziej miękkie(auto ma tendencję do podsterowności}.
Silnik, który ma ojciec, a więc 2.0 pozwala już jeździć dość dynamicznie. :)
Viki ma o wiele większy bagażnik, no i o wiele lepiej znosi gaz. Myślę, że nie warto decydować się na jednostkę 1.6 z gazem, gdyż 2.0 spali taką samą ilość lpg.

Gdybym miał kupować jedno z tych aut, wybrałbym chyba z rozsądku vectrę, chociaż civik, którego mam to wzór bezawaryjności(najechane 230kkm). Z drugiej strony honda daje o wiele większą frajdę z jazdy, szczególnie przy wysokim kręceniu silnika.
Co do wyboru to chyba jednak sam nie wiem...
Ciężki wybór :wink:
Kwiatula
Nowicjusz