Auto do 15000zł ... SDI?

18 Lip 2009, 17:10

Witam serdecznie :)

Auto będzie głownie jeździło po mieście, raz na 2-3 tyg dłuższa trasa do rodzinnego miasta ( 90km) pewnie jakieś 1600km/m-c będę robił.
Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności oraz niskim spalaniu, moc na chwile obecną nie jest moim priorytetem, jestem młodym kierowca, a to będzie moje 2 auto po maluchu ;]
Osobiście myślałem o Golfie IV 1.9 TDI, ale żeby takiego dostać w dobrym stanie, czyli nie z milionowym przebiegiem to potrzebuje 20000zl - niestety nie mam. Dlatego wynalazłem sobie Golfa IV 1.9 SDI i na chwile obecna jest to mój faworyt, za te 15000 można już dostać fajnego golfa :) Opinie bardzo mile widziane...

Myślałem też o Astrze, oczywiście na rope ;] Czy będzie to lepszy wybór od Golfa?
Mam spory mętlik w głowie i będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady, jakie auto Wy byście mi polecili?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
ProTTest
Nowicjusz

18 Lip 2009, 17:33

Ja szukam samochodu i raz na giełdzie trafił się golf SDI właśnie, 5D, pełna elektryka,bez klimy, facet oddawał za 15200. Był nawet w dobrym stanie ale jak się nim przejechałem to muł straszny i nie za dobrze mi się jeździło więc sobie odpuściłem. Ale jak Ci nie przeszkadza brak mocy (piszesz że raz na 2-3tyg dłuższa trasa więc tu bym się zastanawiał czy trochę więcej KM się nie przyda) to myślę że są to silniki dużo bardziej wytrzymałe od TDI, mniej wrażliwe na jakość paliwa, spalanie mają porównywalne do TDI.
Astra 1.7 DTI będzie podobna w osiągach do SDI, trwałością myślę ze też.

Jeżeli nie wozisz wielu osób to pomyśl może na Polo SDI. Trwałość podobna, cena może nawet niższa od Golfa a z takim silnikiem na pewno będzie się lepiej jeździło zarówno po mieście i w trasie:-)
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

18 Lip 2009, 18:34

A o Focusie nie myślałeś? Silnik 1.8 TDDi mało pali, jest mało awaryjny, a ma moc podobną do Golfa TDi, a jak kolega wyżej wspomniał więcej koników w trasie może się przydać.
Co do opinii o Golfie SDi to fakt jest nie do zdarcia, mało awaryjny, ekonomiczny ale jak dla mnie on praktycznie nie jedzie w trasie.
stasiowski121

18 Lip 2009, 22:39

Myślałem o Focusie, myśle o wielu autach :)
Dzisiaj jeszcze poradzono mi aby pomyśleć o Stilo, Mazdzie 323F..
Spory jest wybór...
Golf IV 1,9 SDI, Mazda 323F, Fiat Stilo, Opel Corsa, Opel Astra, Ford Focus... Tylko sobie w łeb strzelić :P Jakieś pomysł, rady?
ProTTest
Nowicjusz

19 Lip 2009, 19:03

Odpuść SDI bo potem będziesz sobie w brodę pluł. Focus fajny tylko te blachy. Astra dla mnie ma tragiczne wnętrze a Corsa trochę za mała.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

20 Lip 2009, 12:23

Czyli co byście polecili? Jakie auto? Help ;]
ProTTest
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rewolucyjne światła ksenonowe (1991)
    Chociaż do dziś produkowane są samochody z halogenowymi żarówkami, to rewolucji w jakości, zasięgu i jasności samochodowego oświetlenia dokonały tzw. palniki ksenonowe, zastosowane po raz pierwszy w 1991 roku w BMW ...
    Opel ADAM mały elegancki samochód miejski
    Firma Opel wraz z całkowicie nowym pojazdem ADAM po raz pierwszy wprowadza na rynek mały elegancki samochód miejski, a tym samym toruje swojej marce drogę do rozwoju w modnym segmencie A. Opel ADAM łączy w sobie śmiałą ...

20 Lip 2009, 12:39

Ja mimo blach zdecydowałem się na Focusa :) Jak dobrze poszukasz to znajdziesz za 15 tyś Golfa 4 w TDI. Co prawda 98 rok, 3 drzwiowy i pewnie biały albo kombi ale zawsze ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 14:24

Ja też wziąłbym Focusa.
Wg mnie szkoda pchać się w starszego, prawdopodobnie 3 drzwiowego golfa o wątpliwej nieraz przeszłości, często od jakiegoś przedstawiciela handlowego, który wiadomo jak jeździ, tylko dlatego że to golf.
Focus wcale nie jest taki zły, ma dobre zawieszenie i świetny silnik 1.8 TDDI, który znosi gorsze paliwo bez żadnych problemów.
stasiowski121

20 Lip 2009, 17:54

Ok,

To co o tym sądzicie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ProTTest
Nowicjusz

20 Lip 2009, 18:09

IMO wygląda tragicznie przez ten "tjuning". Poza tym prawie 16 tyś za 99 r., 3d, bez klimatyzacji to dużo.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 18:49

Nie cudownie zrobiony i sporo kosztuje jak na lata, 3 drzwi, brak klimy.
stasiowski121

20 Lip 2009, 21:20

Dobra Panowie, a co sądzicie o Ibizie? Sporo osób mi ją poleca... I w sumie za te 15000 może coś z tego być:P
ProTTest
Nowicjusz

20 Lip 2009, 21:40

Dla mnie za mała...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lip 2009, 09:33

Ibiza jest za mała....ja mierzyłeś w Golfa trzeba było się tego trzymać, a nie zawracać sobie głowę Fordami, Ibizami. Kupiłbyś pewnie Golfa IV 1.9TDI i jeździł byś a jeździł. A na Forda może byś trafił dobrego 10% a może na skarbonkę 90%.
SDI odpada jest za słaby...........
A jak kupisz za małe autko to będziesz niezadowolony....pamiętaj miejsca nigdy nie jest za wiele....a spalanie i tak będzie podobne :)
A jak seat to może Leon 1.9 TDI.....piękne autko :)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie