Honda Civic vs Toyota Corolla czy coś innego ?

19 Lis 2016, 17:20

Witam, niedawno pisałem posta o pomoc w kupnie samochodu do 35k, lecz sprawa się odmieniła i mam możliwość wzięcia samochodu w leasing na firmę. Poważny zakup więc chciałbym się poradzić. Budżet to ~70k no i generalnie najbardziej odpowiadaja mi wyzej wymienione samochody tj. civic 5d 1.8 vtec lub corolla 1.6 benzyna. Reszta aut to raczej turbodoładowane beznzyny, które są odradzane przez "internet". Co radzicie ? jakie są plusy i minusy tych samochodów? Traf padł na te auta, gdyż patrząc na rynek wtórny najmniej tracą na wartości. Wiadomo, jak każdy chce mieć auto niezawodne i jak najbardziej oszczędne przy odpowiednich osiągach :).

Benzyna bo:
- jezdze glownie w miescie
- 10tys km rocznie
SzpPsz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 2010
Auto: Focus mk2

19 Lis 2016, 18:36

Kupujesz nowe auto, a więc zasadniczo wybierasz to, co najbardziej Ci się podoba i w czym najlepiej się czujesz.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Lis 2016, 21:51

Jak mike napisał - kupując nowy, przy Twoich przebiegach, kieruj się czym innym, aniżeli podejściem ... braku problemów, bo i tak ich nie będziesz miał z takim autem, czy to będzie Fiat, Honda, Toyota, czy KIA - a widzę, że wybierasz japońskie, myśląc pewnie o niezawodności.
Oczywiście odrzucając potencjalnie ryzykowne silniki.

Hyundai ma ciekawą wyprzedaż rocznika (rodzice planują zakup kompakta i patrzyłem trochę na oferty) ... i pewnie modelu, bo nowa odmiana i30 na horyzoncie (chociaż obecna jakoś długo na rynku nie jest, od 2012 bodajże), wersja Comfort + pakiet zimowy za tysiaka (grzane fotele i kierownica) wyjdzie 72 000 zł.
Silnik bez turbo, 1.6 135 koni, 6 biegów, wyposażenie w wersji Comfort bardzo ciekawe, chociaż jeździłem UFO 1.8 140 koni i trochę lepiej się zbierał (znajoma ma taką i30).
Układ kierowniczy trochę sztuczny, no, ale to trzeba się przejechać i zobaczyć czy odpowiada.

Jest też wersja wyposażenia RUN - tańsza o 8 000 zł od ceny podstawowej.
http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_up ... 16_RUN.pdf
jak wyposażenie odpowiada (ale to bardziej taka wersja "dla starszych rodziców").

No, ale jak budżet pasuje to nie ma co się zastanawiać, jak ten cennik na stronie Hondy dobrze pokazuje to Civic 1.8 w wersji Elegance wychodzi na 77km, a wyposażenie bardzo dobre.
Ostatnio edytowany przez tomekdk, 19 Lis 2016, 22:01, edytowano w sumie 1 raz
tomekdk

19 Lis 2016, 22:01

a ja napiszę że skoro kupujesz nowe auto to co ci daje bezawaryjność. Każde z aut przejedzie gwarancję i czas leasingu bez problemów. Problemy będą później ale to nie twój problem. Więc spróbuj 1,4 TSI bo jako nowy jest świetny albo 1,4 turbo w astrze. naprawdę to fajnie jeździ, rozsądnie pali, a te trzy lata nie będzie sprawiać problemów. Astrę później łatwiej sprzedasz niż oktawię z tym silnikiem aczkolwiek pewności nie ma
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

19 Lis 2016, 22:47

diddy79 napisał(a):a ja napiszę że skoro kupujesz nowe auto to co ci daje bezawaryjność. Każde z aut przejedzie gwarancję i czas leasingu bez problemów. Problemy będą później ale to nie twój problem.

Nie wiadomo czy "SzpPsz"(ale żeś se nicka wybrał) kupuje auto na 3 lata, więc nie rozpędzajcie się tak. Co do hondy i toyoty to przechodzą one właśnie na wtrysk bezpośredni, tylko za bardzo się tym nie chwalą.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lis 2016, 23:30

Auto na 5 lat pewnie, i30 chyba bardzo z ceną spada na wtórnym, to też się liczy. Tsi trudniej sprzedać j/w. Wybiorę raczej tę Hondę, zobaczymy po jazdach próbnych.
SzpPsz
Nowicjusz

20 Lis 2016, 10:25

Jeszcze w sumie mazda 3 i w grę, wolnossący 2.0 165km wygląda dobrze, i niezłe wyposażenie, wyjdzie może 5k więcej,
SzpPsz
Nowicjusz

20 Lis 2016, 11:01

Bierz Civica. Silnik ma bardzo dobre opinie. Dobra dynamika przy przyzwoitym spalaniu. Jeśli kiedyś najdzie Cię na sprzedaż dostaniesz dobre pieniądze. Początkiem przyszłego roku wchodzi nowy model więc może będą jakieś przyzwoite przeceny w grudniu....
poglądowy link [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016