Drugie auto w okolicy 20 tys zl.

18 Lis 2016, 12:28

Witam,

posiadam w tej chwili Opla Astre 1.6 2000. Auto jest po prostu swietne, psuje sie fajnie, jezdzi fajnie, ma pare niuansow jak kijowe glosniki, parowanie szyb i branie oleju, ale powiem wprost, moge sobie pozwolic na nalog samochodowy. Abstrachujac od opowiesci, myslalem wziac sobie kredyt, ale poniewaz jestem dosyc mlodym kierowca tzn 20 lat i bedzie to moje drugie auto, to nie chce jeszcze brac czegos naprawde "szalowego" i wole sie zadowolic nadal autem lekko starawym.

Ogolnie chcialbym auto w gazie najlepiej, poniewaz teraz, jezdzac 32km na trasie (praca-dom) wychodzi mnie na benzynie okolo 270 zl/mies, a jednoczesnie zauwazalnie szybsze niz dotychczasowe. Ogolnie zastanawiam sie nad e46 i e90 lub klase wyzej e39, poniewaz sa to auta srednie miedzy seria 1 a 5 i co za tym idzie sa przestronne, luksusowe a i psuja sie taniej i oszczedniej - taki jakby zloty srodek, przynajmniej tak mi sie wydaje. Ogolnie tak sobie liczylem, by poza czesciami, ktore wyskocza dalo sie za 1200 rocznie je naprawic tj (pasek, filtry, klocki), ogolnie takie duperele nie mowie tu o czyms powaznym, tylko takim pieszczeniu.

Sa rozne opinie w temacie BMW, nie wiem czy to prawda, ale zawsze w.w auta kojarzyly mi sie raczej z czyms wytrwalym, kolega zachwalal sobie niejednokrotnie, ze nigdy nie zaplacil wiecej niz 500 zl i lacznie nie wiecej niz 1000 miesiecznie na naprawy. Chyba, ze sie myle? Wtedy bym prosil o jakis fajny podobny "zamiennik" :) . Ogolnie mysle o aucie w cenie najlepiej 20, ale maks granica to 27-30 z ubezp itd.

Pozdrawiam.
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

18 Lis 2016, 14:45

Lepiej nie naginać budżetu i skupić się na e46 z jakąś rzędową szóstką. Niestety ubezpieczenie będzie wysokie z racji Twojego wieku.

Z tymi naprawami to trochę śmiesznie, że 500-1000zł miesięcznie, bo wg mnie to sporo. Ogólnie w BMW nie oszczędzisz na elektronice (czujnikach), bo ta w zamiennikach nie chce często współpracować.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Lis 2016, 17:17

Mozliwe, ze ubralem to nietrafnie w slowa. Chodzilo mi raczej okolo tych 500 zl na pol roku, ale poza czesciami naglymi typu pompa, lozysko, wahacz itd. Tylko 500 co pol roku na takie ogolne naprawy eksploatacyjne. Dlatego mysle o wyzszym budzecie, ze jak czytalem rozne strony itd to doszedlem do wniosku, ze z wiekiem idzie mniejsza awaryjnosc, rozne ciekawe "triki", ktore w starych autach nie wystepowaly, ktora w taki lub inny sposob wplywaja na caloksztalt.
Podsumowujac, dochodzi czlowiek do przekonania - lepiej dolozyc i miec nowszy model.

Myslisz, ze ten e 46 bylby dobry? Chyba, zeby wziac klase wyzej? Podobno "ostatnie" bmw z tych tkzw niezniszczalnych i "krol" jakosci. Moze niepotrzebnie wzialem te slowa w cudzyslow, ale wychodze z zalozenia, ze jesli ktos dba to i laguna II nigdy nie dowie sie co znaczy laweta.

Ogolnie myslalem o silnikach 2.0 150/170 2.5 192 i 2.8 193, ale nie mam pojecia jak sie owe spisuja z gazem, a jednak zalezalo by mi na nim, z powodow tego, ze jednak trudno w tym wieku sie wyplacic za wszystko :D .

Co do czujnikow, moze glupie podejscie nie wiem, ale pracuje na utrzymaniu ruchu maszyn jako automatyk/elektronik, wiec mysle, ze jesli dorwe jakis schemat to moze sobie poradze i bedzie nieznacznie taniej (chociaz w wypadku astry mimo tej znajomosci nie ruszam bo po prostu nie wiem gdzie co moze byc).
Frekz
Początkujący

18 Lis 2016, 18:05

Frekz napisał(a):Ogolnie myslalem o silnikach 2.0 150/170 2.5 192 i 2.8 193, ale nie mam pojecia jak sie owe spisuja z gazem, a jednak zalezalo by mi na nim, z powodow tego, ze jednak trudno w tym wieku sie wyplacic za wszystko :D .

dobrze współpracują ale najtrwalszy jest 2,8 (niestety tylko przed liftem)

Frekz napisał(a):Co do czujnikow, moze glupie podejscie nie wiem, ale pracuje na utrzymaniu ruchu maszyn jako automatyk/elektronik, wiec mysle, ze jesli dorwe jakis schemat to moze sobie poradze i bedzie nieznacznie taniej (chociaz w wypadku astry mimo tej znajomosci nie ruszam bo po prostu nie wiem gdzie co moze byc).

jeśli Astry nie tykasz to BMW na pewno nie dotkniesz - chodzi o to, że jak podłączasz nieoryginalny czujnik ABS, ciśnienia kół itp. itd to po prostu dalej świeci się check
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Lis 2016, 19:01

A gdyby brac tego poliftingowego e39 z tym silnikiem, nie okazalby sie lepszy wykonczeniowo/jakosciowo ? Ogolnie chodzi mi o to, czy przy tych autach bede sie musial martwic, jesli bede o nie dbal w miare rozsadnie, tak jak mniej wiecej napisalem :) ? Bo np moja kochana gwiazdka, nigdy mi nie zrobila jakichs dziwnych czy nieoczekiwanych problemow.
Frekz
Początkujący

18 Lis 2016, 22:13

Frekz napisał(a):A gdyby brac tego poliftingowego e39 z tym silnikiem, nie okazalby sie lepszy wykonczeniowo/jakosciowo ?

na pewno będzie lepszy jakościowo, bo to jednak segment wyżej
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...

19 Lis 2016, 10:23

A wplywa ta jakosc niejako na trwalosc auta moze? Bo tak generalizujac, ktory lepiej szukac e39 czy e46? I to nie chodzi, ze e39 to lepsza klasa, wiec zalezy co wole. Chodzi mi calosciowo, o taki caloksztalt :D
Frekz
Początkujący

19 Lis 2016, 12:19

Ta jakość wpływa tylko na materiały we wnętrzu, bo trwałościowo będzie podobnie i więcej zależy od stanu konkretnego egzemplarza
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Lis 2016, 14:03

Doszedlem do moze dla niektorych dziwnego wniosku, ale chyba zaczekam. Pozbieram sobie zamiast brac kredytu, poki astra sie sprawdza dobrze. A ogolnie mysle, ze moze lepiej poczekam, az wersje e90 i e60 beda tansze, albo wezme pod uwage audi a3 z silnikiem 2.0 tfsi, chociaz nie wiem czy te audi moze jakkolwiek byc porownane, do wymienionych przeze mnie?
Frekz
Początkujący

19 Lis 2016, 16:02

Z perspektywy posiadacza e46 z R6 to dobry moment na zakup takiego samochodu to właśnie wtedy kiedy człowiek jest młody i nie ma jeszcze żony/dzieci/kredytu/remontu itd ;) BMW jest drogie w utrzymaniu, poza tym same zalety :) Zależy jakie masz priorytety, za te same pieniądze możesz przez rok cieszyć się jazdą BMW i pojechać na wakacje na Mazury albo jeździć astrą i na wakacje lecieć na Majorkę, coś za coś :)
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

19 Lis 2016, 16:05

To skoro posiadasz, to bedziesz dobra osoba, ktora moge zapytac :).
Drogie w utrzymaniu co to dokladnie znaczy? Wg mojego planu byloby w dobrym stanie? Tzn nie zalezy mi na paleniu gumy a tym bardziej jazda bokiem. Ogolnie mam zamiar dawac 500-600 co pol roku na wymiane wyeksploatowanych czesci itd. Bo jednak biorac sobie kredyt (okolo 20 tys) na auto chcialbym, by mi pochodzilo z 10 lat xD
Frekz
Początkujący

19 Lis 2016, 16:12

Nigdy w życiu nie bierz kredytu na używane auto...
Rozwalisz albo się zepsuje i nie masz ani pieniędzy ani samochodu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Lis 2016, 16:13

Tyle, ze pytanie jest, czy warto odkladac 3-4 lata, zeby kupic auto za 20-25 tys?

Ja nie mysle o jakims wielkim kredycie. Generalnie wychodze w tej chwili na to, ze przy zaplaceniu wszystkich "ciagot" zostaje mi 800-1200
Frekz
Początkujący

19 Lis 2016, 16:21

Ogólnie nie warto pakować się w najtańsze egzemplarze e90 i e60 jak możesz kupić ładne e46. Wiem, że jest nowocześniejsze z wyglądu ale po co się zadłużać i wysupływać ostatnie grosze stając się niewolnikiem własnego samochodu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Lis 2016, 17:02

Ale problem jest taki, ze wlasnie tego e46 takze myslalem w kredycie brac wiesz? Myslisz, ze lepiej bedzie sobie poodkladac i dopiero za te 2-3 latka kupic np jakies nowsze ?
Frekz
Początkujący