Honda Civic VTI vs BMW 328i

27 Lis 2011, 13:06

Witam! Chciałem zapytać Was o Radę jakie kupić Auto . ?
Mianowicie Honda Civic Vti z silnikiem B16A2 160KM w serii lub BMW w wersji Coupe tylko nie wiem z jakim silnikiem 2.5 czy 2.8 . ? z Hondą miałem doczynienia jezdziłem V5gen B16A2 + Kompressor Eaton M62 Hania Miała 240 KM i V5gen z silnikiem B18C4 oczywiscie podciągnieta do 200KM poprzez lekkie koło zamachowe tloki i korby z integry Type r B18C6 i strojenie.

Z BMW nie jezdziłem nigdy, dużo osób Chwali BMW napęd na tył, Moim zdaniem w BMW jest dużo lepszy komfort jazdy itd tylko interesuje mnie jakie osiagi ma Takie bmw 325 lub 328. ile do 100km/h i jaka predkosc maksymalna. i tu jest dylemat bo nie wiem co kupic, kazdy chwali swoje. jezdzilem Takimi Hondami i normalnie to jest kosmos ; ) Nie wiem jakie sa wrazenia z jazdy BMW.

Z Góry Dziękuję za Odpowiedzi.
Matex328
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 11 1990
Auto: BMW 328i

27 Lis 2011, 13:12

Wejdź na stronke motofakty.pl i tam masz dane techniczne wszystkich smaochdów miłęgo szukania ;]
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

27 Lis 2011, 14:28

Pod uwagę biore nie tylko dane seryjne, tylko czy silniki bmw są tak rozwojowe pod względem Tuningu jak silniki Hondy. Od tego jest forum żeby się dowiedzieć od ludzi doświadczonych ciekawych żeczy.

Auta które mnie interesują to : BMW 328i - Honda Civic VTI - Opel Astra z Silnikiem C20LET - Opel Asrat II Bertone Z20LET - VW golf 3 vr6 interesuja mnie wszystkie ciekawostki na temat tych modeli, które warto kupic. Np BMW 328i ma 197 KM a Opel juz seryjnie ma Turbo i 204 KM lepiej bedzie podniesc moc w oplu w turbo sa wieksze przyrosty mocy niz w wolno sących silnikach. Tylko ze BMW mi sie najbardziej podoba... i nie wiem co z tego wybrac... duzo sie o tym naczytalem ale trudna decyzja...
Matex328
Nowicjusz

27 Lis 2011, 15:11

Po co kupowac samochod jakich jest miliony, moze:
[link do oferty na Allegro wygasł]

W ogole to budzetu nie podales, a on jest dosc istotny, mozna tez kupic majac w okolicach 20-25k zl Fiata coupe z 250-300km pod maska, majac kolo 30k zl, to moze by nawet wyrwal WRX STI, albo zwykle WRX. Legacy jakies tez, a jak chodzi o Subaru, to prowadzenie na najwyzszym poziomie, duzo lepsze niz w BMW, do tego naped 4x4.

RX-8 z wanklem 1,3 180KM jest jakos do wyrwania juz od 25-30k zl, autko mega lekkie, RX-8 z motorem 230KM pokonuje na nurburgring BMW M3.
Najnowsze WRX STI, ma czas gorszy tylko o 20sec od Nissana GT-R, nie wiem jak starsze generacje Subaru wypadaja, ale generalnie bardzo dobre.

Lepiej kupic autko seryjne, niz mocno zmodyfikowane, potem problemy z naprawami beda i czesciami. RX-8 ma mega egzotyczny silnik(rotacyjny wankla), trzeba kupic koniecznie z motorem w idealnym stanie, ale dzieki temu autko jest dosc lekkie i oferuje duzo wiecej niz autka w podobnej cenie.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

27 Lis 2011, 16:19

Japonskie auta są fajne ; ) No mój budrzet to 15 tyś. w takiej kwocie moge sie zmiescić w Hondzie Civic Prelude też jest fajna. Oplu C20LET, Vr6 vw golf 3 no i bemce tez takiej 325 328 ^^

Ten wykracza poza mój budrzet, ale co o Nim myślicie . ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Matex328
Nowicjusz

27 Lis 2011, 16:35

Jak chcesz autko zeby troche poszalec, to cos zaturbionego szukac powinienes, duzo lepiej takie autka podobnej mocy sie zbieraja w zakresie niskich obrotow. V6, R6 czy tam VR6 wolnossace dopiero fajnie ciagnie od 4-5 tys obrotow.

Chyba ze musi byc 4-5 osobowe?

Z tych twoich typow co podales, to wlasnie Opel bedzie najlepszy. A to S4 co dales jakies podajzanie tanie jest. Pomysl moze szybciej juz o S3 1,8 Turbo 200km jakos ma. Czy Seat Leon Cupra, ale na dobre S3 czy Leona Cupre ci brakuje kolo 5k zl.

A wolnossacej benzyny za duzo sie nie da wiecej wycisnac, mozna sie bawic w wycinanie katalizatora, filtr stozkowy i itp, ale takie pseudo modyfikacje guzik daja, lub nawet nic, a wstawienie turbiny czy kompresora to wydatek kolo 5k zl(mowa o nowym oczywiscie).
Czimi
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator ET i szerokości felgi
    Porównywarka ET i szerokości felgi pozwoli wizualnie przedstawić różnice jakie wynikną po zmianie felg. Na tej podstawie jesteśmy w stanie sprawdzić jeszcze przed zakupem czy takie felgi nie będą nam wystawały ...

27 Lis 2011, 16:43

To S4 jest tanie bo tam jest coś z Turbiną, ale to nie o to chodzi ...
Poszaleć owszem, i nie wiem w co inwestowac ? np. VR6 w Golfie MK3 z Silnikiem z Corrado 2.9 litra 190KM. Nie chce żeby potem Mnie objeżdzały jakieś Calibry itp

To Są moje typy :

Tą jezdziłem Kolega właśnie sprzedaje :
---------------------------------------------------------------------------------------

Ostatnio edytowany przez Matex328, 27 Lis 2011, 16:53, edytowano w sumie 1 raz
Matex328
Nowicjusz

27 Lis 2011, 16:49

A może takie audi [link do oferty na Allegro wygasł]
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

27 Lis 2011, 16:50

Jak mowimy o VR6, to czy cie objedzie Calibra czy nie, zalezy do tego co ma pod maska, wersja turbo z 4x4, oczywiscie ze cie objedzie, bo ma 4x4 i do tego 204km. Przy 4x4 latwiej jest ruszyc. Honda CRX del sol, lekko wzmocniona tez cie objedzie, 160KM seryjne + kompresor czy turbina i masz kolo 200km w bardzo lekkim autku. U mnie w miescie mozna spotkac Passata W8 czy Audi RS2, tez cie objada z palcem w tylku, wszystko zalezy od silnika... VR6 wolnossacy to nie jest jakis tam mega motor do scigania sie od swiatel do swiatel, jak o to ci chodzi, beda autka co cie objada i tyle.

Zdrowa Fiesta MKIII 1,6 Turbo 160KM, cie objedzie na upartego nawet jak bedziesz w VR6, bo jest lzejsza. :D Uno turbo swego czasu bylo na allegro dosc tanio wystawione, z motorem wzmocnionym do 170KM, tez cie takie cos objedzie - bo lzejsza buda. :D

A tamto S4 jakby mialo tylko cos z turbina, to by to zrobil i wystawil ja za 5k zl wiecej. :D
Czimi
Stały forumowicz

27 Lis 2011, 17:00

Takim polo już szybciej heh [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez vwmaniak, 27 Lis 2011, 17:05, edytowano w sumie 1 raz
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

27 Lis 2011, 17:04

W takim razie co proponujesz . ? bo już się pogubiłem ..
Zbyt dużo jest takich kultowych aut, nie wiadomo które wybrac w tej cenie.
Oczywiscie na poczatek wystarczy seria ale z czsem co trzeba będzie dłubnąć pod maską ; )
Matex328
Nowicjusz

27 Lis 2011, 17:11

Sam musisz zdecydowac, problemem twoim jest budzet glownie, za 15k zl sie tez niewiadomo czego nie kupisz. Tuning jest generalnie drogi i sie srednio oplaca pchac w autko warte 15k zl dodatkowe 10k zl...

Bym na twoim miejscu szukal cos lekkiego z w maire mocnym motorem, i nic w nim nie dlubal, chyba ze chcesz potem jeszcze dlugo tym autkiem jezdzic to moze i warto, twoja juz decyzja.

Najbardzoje kultowe to bedzie RX-7 czy CRX del sol, ale sa 2 osobowe, na plus bo lekkie i za 15k zl kupisz. W VR6 i innych wolnossacych jak chcesz cos podlubac, to musisz conajmniej 5k zl szykowac zeby to zaturbic. jakies juz zaturbione zmodyfikowane, tez bedzie ciezko wzmocnic o dodatkowe 30-50km tanim kosztem, kute tloki i itp... wydasz wiecej niz wydales na autko. Kupisz kute tloki i itp i co dalej? To mocy silnika za bardzo nie zwieksza, tylko jest baza pod dalszy tuning, potem wydajniejsza turbina kolejna kasa wydana na to, lepszy dolot, IC i itp to samo.
Czimi
Stały forumowicz

27 Lis 2011, 17:21

No Masz Racje :) Tylko 2-osobowe Mi nie pasuje he
Fajna Jest Toyota MR2 Centralnie zamontowany motor + Turbo seryjnie daje mega wrażenia z jazdy, jezdziłem taką świsty turbiny za plecami to jest to :) niestety też 2-osobowe i to odpada.

Preluda ładna którą też znam z mojego miasta :) 2.2 Vtec 200KM i jest dość tania, tylko Mi się wydaje że to jest ciężkie auto ...
Matex328
Nowicjusz