Honda CR-V 1999 - problemy z odpalaniem i inne

03 Mar 2021, 17:05

Witajcie, ostatnio zaczęły się dziwne rzeczy dziać z moją hondą, postaram sie wszystko opisać od początku. Najpierw po przejechaniu 2km i zgaszeniu silnika nie chciał odpalić, kręcił i tak jakby odpalał na ułamek sekundy, ale od razu gasł. Dodawanie gazu niewiele pomagało, ale w końcu odpalił i dojechałem do domu. Dnia następnego odpalił od razu, po 20 sekundach postoju zgasł, ale nie było problemu z ponownym odpaleniem. Dzisiaj ta sama historia, ale do tego radio zgasło i nie działało przez 1 dzień (nowe radio z nowymi kostkami bo poprzednie prąd kradło) i wszystkie drzwi "cykają" przy otwieraniu i zamykaniu drzwi kierowcy (przy samym ciągnięciu za klamkę też).
Wymieniałem ostatnio podnośnik szyby kierowcy i wtyczkę do prawego głośnika bo był na gołych kablach podpięty.
Chciałem podpiąć do kompa, ale rocznik 1999 uniemożliwia mi to bo nie ma wejścia normalnego obd tylko jakieś dziwne 2 i 3 pinowe gniazda, do których nie mam wtyczek.
Kiedyś (2-3 miesiące wstecz) gasł sporadycznie przy cofaniu, włączały się oba kierunkowskazy. Teraz kontrolki po przekręceniu kluczyka albo się nie włączały i włączały się dopiero przy zapłonie albo działały normalnie. Rozrusznik raz na kilka odpaleń lubi zgrzytnąć, pasek klinowy raz na kilka razy zapiszczy.

Wyczyściłem na błysk wszystkie końcówki przewodów od masy więc to można chyba wykluczyć. Akumulator jest za słaby do tego auta ale cały czas normalnie działał.

Proszę o pomoc dobrzy ludzie, każdy "strzał" będzie pomocny.
karso21
Nowicjusz

• 03 Mar 2021, 17:53

Silnik źle pali tylko jak jest zimy? Jak jest ciepły to nie masz problemu z odpalaniem?

karso21 napisał(a):Dzisiaj ta sama historia, ale do tego radio zgasło i nie działało przez 1 dzień (nowe radio z nowymi kostkami bo poprzednie prąd kradło) i wszystkie drzwi "cykają" przy otwieraniu i zamykaniu drzwi kierowcy (przy samym ciągnięciu za klamkę też).
    Wygląda to na jakiś problem z elektryką. Może uszkodziłeś jakiś kabel od zamka wymieniając podnośnik szyby w drzwiach kierowcy?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Mar 2021, 19:55

Różnie, ewidentnie coś z elektryką. Raz na zimnym odpali od strzała, zgaśnie po kilkunastu sekundach i ma problem z odpaleniem. Na ciepłym też różnie, to jest kompletnie losowe. Wątpię żebym coś uszkodził przy wymianie tego podnośnika, ale sprawdzę. Wyciągnę jeszcze ten głośnik gdzie dałem prawidłową wtyczkę, bo to auto jest z sosnowca i ch...a wie jakie rozwiązania techniczne wprowadził były właściciel, a wprowadzał wiele jak np. pończocha robiąca za filtr powietrza.
    karso21
    Nowicjusz

06 Mar 2021, 13:20

Dziwna sprawa z tym autem, wczoraj udało mi się zrobić przez komputer samodiagnozę i i wyszły mi 2 błędy przez kontrolkę ABS, błąd 61 - ignition voltage oraz 54 - fail safe relay.
    Też lekko zaczęły obroty falować, zamówiłem przewody z fajkami od świec, chciałem sprawdzić cewkę jeszcze. Zamieniłem miejscami bezpieczniki 7,5A z radia z tym ze skrzynki z bezpiecznikami ABS - oba sprawne, problem wariującej elektryki ustąpił. Chyba musiał być słaby styk bo są trochę przybrudzone te bezpieczniki, zamówiłem nowe i będę wszystkie wymieniał jak leci. Będę kontynuował pisanie postów bo może ktoś w przyszłości też będzie miał podobny problem.
    karso21
    Nowicjusz

11 Mar 2021, 12:28

Błędy przez kontrolkę ABS 61 - ignition voltage, 54 fail safe relay
    Błędy przez kontrolkę SRS 42 i 32 czyli otwarty obieg lub wysoki opór w napinaczach przednich pasów. Nie wiem czy te błędy mają coś do rzeczy bo wątpię żeby miały, napięcie zapłonu nie spowoduje takich problemów, tak samo przekaźnik w skrzynce ABS-u, te pasy też nie. Nie mam pojęcia o co chodzi.

Cykanie w drzwiach jest przez zepsuty zamek lewych przednich drzwi, jak naciskam zamek od góry ręcznie to cyka na okrągło. Czy ten problem może wynikać z zepsutej stacyjki? Dzisiaj bardziej się pobawiłem tą stacyjką i jak nie odpalą się kontrolki a jak bardziej przekręcę kluczyk do lekkiego oporu jakbym miał odpalać samochód to się włączają.
    karso21
    Nowicjusz

19 Mar 2021, 15:18

Problemem była kostka stacyjki, problem rozwiązany, ogarnąłem to.
    karso21
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...