Ja też miałem taki dylemat.... Z jednej strony fajny i zmodyfikowany SUV-ik a z drugiej nieco opatrzona Skoda Superb ale już po liftingu i.... wybrałem dzisiaj Superba Combi gdyż:
1. Cena porównywalnych diesli o ponad 12 tysięcy niższa niż w Hondzie
2. Wyposażenie o niebo wyższe niż w Hondzie ( 3 air bagi więcej, navi, otwierany szyber dach, podgrzewane siedzenia z tyłu, wentylowane z przodu)
3. Spalanie w słabszej bo 150 KM Hondzie o 1 do 1,5 l większe niż w 170 KM Skodzie
4. Przestrzenność.... i tu wygrał Superb gdyż miejsca z tyłu i w bagażniku o wiele więcej niż w Hondzie
5. Funkcjonalność i dodatki, a raczej gadżety... tym skoda bije na głowę CRV- kę gdyż np. w takiej Hondzie nie ma z tyłu lampek do czytania czy jak już jest panoramiczny dach to ginie schowek na okulary
6. Koszty eksploatacji.... opony zimowe np. Michelin w Skodzie to zakup około 2000 zł w CRV przynajmniej 4000-4500 zł.
Do tego dodam , że np. w CRV z napędem
4x4 jest tylko o 0,5 cm większy prześwit niż w Skodzie która ma podobnie rozwiązany czyli dopinany napęd 4x4... A więc w jeździe po krawężnikach oba auta będą się tak samo zachowywać.
To tyle obiektywnych spostrzeżeń, obiektywnych gdyż po wejściu na rynek nowej wersji CRV byłem nią wizualnie zachwycony.... zachwycony dopóty, dopóki się nią nie przejechałem i nie przyjrzałem szczegółom. Niestety mój zapał gasł z chwilą coraz dokładniejszego oglądania i porównywania z zaletami Skody Superb, Do tego stopnia, że wybrałem właśnie Skodę i mam nadzieję, że nie będę tego zalował.