Honda CRV czy Skoda Superb

19 Sty 2013, 13:48

Witam.
Mam zamiar kupić żonie nowe auto z salonu i zastanawiam się pomiędzy nową Hondą CRV (4 generacja, benzyna lub diesel), a Skodą Superb 2.0 TDI.

Honda bardziej mi się podoba, jest wyżej zawieszona, wyżej się w niej siedzi, ma napęd na 4 koła, jest fajnie wyposażona, ale jazda próbna niezbyt przypadła mi do gustu, ze względu na silnik, który był jakby taki... dziwny - ma wysokie obroty, a auto nie jedzie (brak takiego odrzutu do przodu przy przyspieszaniu), a także strasznie głośny - jakbym jeździł kosiarką.
Jeździłem na razie 2 litrową benzyną, a dieslem pojeżdżę dopiero w poniedziałek. Może ktoś jeździł już dieslem? Co sądzicie o tym silniku?

Biorę pod uwagę także Skodę Superb, która po jeździe 2 litowym 170 KM dieslem mile mnie zaskoczyła. Przeraża mnie w niej to, że jest ona strasznie nisko zawieszona i nisko się w niej siedzi. Wersja z napędem 4x4 w Skodzie odpada ze względu na cenę, a i podobający mi się egzemplarz ciężko dostać od ręki w salonie.

Nie znam się zbytnio na samochodach, ale wg katalogów Honda ma przyspieszenie 0-100 km w 10 s, a Skoda w 9 s. Niby 1 s, a różnica jest kolosalna.

Oba auta mają dobrą opinię w internecie, są w podobnej cenie i wiem, że są z dwóch różnych segmentów, więc charakterystyka jazdy może być różna. Miałem już kupić Hondę, aż do czasu, kiedy przejechałem się Skodą. Teraz naprawdę nie wiem co wybrać. Muszę auto koniecznie kupić do następnej soboty, a utknąłem w miejscu.

Mitsubishi Outlander, Mazda CX-7, Ford Kuga, Kia Sportage,
Hyundai ix35 odpadają, bo się nie podobają, a Subaru Forester dużo pali:(

Może wy mi doradzicie? Co byście wybrali? Dlaczego ta Honda jest taka mułowata?
Rosenthal
Nowicjusz

Auto: Toyota Picnic
Silnik: 2.0 16V 128KM
Paliwo: Benzyna
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

19 Sty 2013, 14:27

Niech żona sprawdzi co by chciała. Co jej bardziej odpowiada. Poza tym w autach terenowych inaczej czuć przyśpieszenie, inaczej się człowiek czuje jak jedzie.
Mnie się ogólnie podoba KUGA.
Ostatnio edytowany przez KapitanSTS, 19 Sty 2013, 15:07, edytowano w sumie 1 raz
inż. mechaniki i b. maszyn
KapitanSTS
Początkujący

Prawo jazdy: 21 03 2003
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Punto I
Silnik: 1.1 55 SX
Typ: Hatchback

19 Sty 2013, 15:02

a nie myslales nad skoda yeti ? mialbys silnik superba i wlasciwosci jezdne hondy , 119tys w topowej wersji L&K
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

19 Sty 2013, 18:23

Mała ta Skoda Yeti, dlatego nie biorę pod uwagę też Toyoty Rav4, bo za ciasna.
Pozostanę raczej porównywaniu CRV z Superbem. Jeżeli po jeździe CRV z dieslem nie będę zadowolony, to niestety będę musiał się zdecydować na Superb.
Rosenthal
Nowicjusz

19 Sty 2013, 20:00

musi byc z salonu ? moze uzywane audi q7
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

19 Sty 2013, 23:29

Nie stać mnie na Audi Q7 i jego ewentualne naprawy. Nie chcę 5 letniego auta z dużym przebiegiem w tej cenie. Zresztą kupując auto używane nie mam pewności, czy auto jest bezwypadkowe, bez ukrytych wad i czy nie ma kręconego przebiegu.

Wolę auto tańsze, gorzej wyposażone, ale takie do którego będę miał zaufanie. Nie zależy mi także na prestiżu, ani na konkretnej marce. Moje auto musi jeździć bezawaryjnie, bezpiecznie, ekonomicznie z punktu A do B, a komfort jest tym za co dopłacam te 20 tys zł do podstawowej wersji auta.
Rosenthal
Nowicjusz

20 Sty 2013, 11:48

Odrzuciłeś naprawdę świetne auta (domyślam się, że nie Ty, tylko żona) tylko dlatego, bo się nie podobają, a szkoda.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

20 Sty 2013, 12:09

Superb wygrywa z crv. Tu nie ma wgl porównania. Komfort jazdy w superbie będzie dużo lepszy. To jest limuzyna. Więcej miejsca. Ta różnica że jest niższy. Ale autko godne uwagi. Znikoma
Znajoma ma superba z tym silnikiem i co ciekawe jezdzi nim w mieście. 2 lata a dpf jeszcze się nie zatkal :d
Spójrz jeszcze na hyundai i40/kia optima. Auta godne uwagi.
A stylistycznie wielu osobom przypadną :)
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi

20 Sty 2013, 12:11

Z kolei ja nigdy w życiu bym nie kupił Superba właśnie dlatego, że jest paskudny i to Skoda... (to moja opinia bez obrazy;)) O wiele lepszym wyborem jest Kia Optima czy Hyundai i40, bo przynajmniej nie prezentuje się jak kloc, a są wykonane równie dobrze.
W dodatku dla kobiety limuzyna podchodząca pod 5m dla kobiety to obtarcia, rysy i problemy na parkingu. pozostałbym przy SUVie gdyż jest krótszy, a wyższa pozycja za kierownicą zapewnia lepszą widoczność.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

20 Sty 2013, 12:48

Superb albo się podoba, albo nie. Dla mnie ma klasyczną linię limuzyny, która wymusza respekt na drodze, dla innych wygląda jak stara, gruba baba z cellulitem i zawalistym dupskiem. Dlatego osobiście jestem za tym, aby pozwolić autorowi zadecydować, czy mu się podoba, czy nie. Dla mnie Superb to najpiękniejsze auto ostatnich kilku lat z segmentu limuzyn.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

20 Sty 2013, 14:15

No nic dziwnego, że Honda wydawała się mulasta. Wolnossący silnik o wysokoobrotowym charakterze, aby go pogonić musisz redukować. Oglądałeś Mazdę CX-5? Jej silnik ma bardziej ucywilizowaną charakterystykę, a cenowo to ten sam poziom co CR-V.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

20 Sty 2013, 14:30

Jak już ktoś wspominał - może Ford Kuga? BTW Piszesz tutaj o aucie dla żony a potem piszesz, że TOBIE sie nie podoba, TOBIE źle się jeździ ^ Dziwne trochę. Daj się żonie przejechać, może ona coś konkretnego ci powie ;P
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

20 Sty 2013, 14:31

Superb w Kombi aż tak brzydki nie jest. Mimo że mam kia to niestety dzida. Mówisz że to skoda. Kia to też tylko kia. Wiele polaków kieruje się stereotypami. Dla mnie kia i skoda to dobre marki. Co ciekawe. Gdy volkwagen mial problemy z tsi to skoda jakoś dziwnie ale miała dużo mniejsze. Co do hondy. Faktycznie silnik wolnossacy może wydawać się mulowaty, ale nie zapominaj że przy tym będzie mniej awaryjny. Ja w swoim ceedzie mam benzynę 135 km. 95% miasto. Zima spalanie na poziomie 8.5 litra. Jeśli tym TDI zejdziesz w mieście przy normalnej jeździe poniżej 7 to postawię Ci piwo :p (uwzględniając porę roku).
Jak dla mnie silniki diesla od volkwagena za dużo palą. 140 km 2.0 tdi ma praktycznie takie samo spalanie jak ta mocniejsza wersja. 1.4 tsi 122 km dynamika ta sama co 2.0 tdi a spalanie zbliżone.
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi

20 Sty 2013, 16:36

Dziękuje za wszelkie sugestie. Ja z żoną mamy podobny gust i razem jeździmy po salonach, oraz bierzemy udział w jazdach próbnych. Wspomniane samochody odrzuciliśmy ze względu na to, że jej również się nie podobały wizualnie (ach... kobiety). Forda Kuge też braliśmy pod uwagę, ale Fordy strasznie tracą na wartości i oferowane nam w salonach ceny i wyposażenie nam nie pasowały, dlatego odrzuciliśmy również tą pozycję.
Honda CRV bardzo się nam podoba, ale silnik benzynowy jednak jest chyba za słaby do tej budy. Moja żona ma cięższą nogę ode mnie - jeździ szybko, wyprzedza, czyli jest dobrym, energicznym kierowcą, a nie spokojną zawalidrogą.
W poniedziałek jazda próbna CRV z dieslem (chodź cena na diesla Hondy jest zaporowa) i wreszcie może się zdecydujemy - czy Honda, czy Skoda.

Jeszcze raz może odwiedzimy salon Mazdy i zobaczymy tą CX-5.
Rosenthal
Nowicjusz

20 Sty 2013, 17:43

Też jesteśmy na kupnie i już po kilku jazdach próbnych. Żona wybrałaby CRV ale ja szczerze radzę przyjrzeć się dokładniej tej CX 5 - dla mnie rewelacja.
Jeśli w salonie Mazdy będzie do jazd próbnych tylko CX 5 z automatem, to lepiej będzie przejechać się Mazdą 6 z wybranym silnikiem, ale bez automatu. Automaty strasznie mulą.
Mimo, że CX 5 jest jak dla mnie nieco za duża, no i kosztuje nieco więcej niż chciałbym dać, to po bliższym zapoznaniu się z tym samochodem trudno jest mi zdecydować się na inny.
Na razie wybieram między mniejszymi Mokką i Tiguanem, a wychodzi i tak ... CX 5.
sepoy
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: VW Tiguan
Silnik: 1,4V 122KM
Typ: SUV
Rok produkcji: 2012