Honda CRV I 1998 rozładowuje akumulator - bezpiecznik od oświetlenia

06 Lut 2019, 15:49

Witam,
już 2gi raz padł mi akumulator na 2 tygodniowym postoju. Po przeszukaniu wszystkich bezpieczników wychodzi na to, że "zjada" prąd oświetlenie wnętrza albo ..???... (ogólnie bezpiecznik 7,5A pod maska z opisem "INTERIOR LIGHT lampe de ornement"). Jak go wyjmę to wszystko jest OK z prądem ale przy włączaniu zapłonu - zamykają mi się drzwi z centralnego zamka i muszę później je otwierać z pilota, jak skończę jazdę. Rozkręciłem wszystkie lampki wewnątrz samochodu i odpiąłem, niestety nadal prąd ucieka na wyłączonym silniku. Jakieś pomysły, sugestie? Teoretycznie mogę jeździć bez tego bezpiecznika ale irytuje mnie zamykanie się drzwi przy odpalaniu samochodu.
adyzio
Nowicjusz

07 Lut 2019, 21:26

Jaki to numer bezpiecznika i gdzie jest?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lut 2019, 23:50

jest pod maską obok akumulatora. Numeru nie mam, ale nazywa się jak pisałem wcześniej 7,5A Interior light (jak się patrzy na skrzynkę od góry to całkowicie po lewej, drugi od góry) zdjęcie i rurka pkazują go dokładnie
adyzio
Nowicjusz

08 Lut 2019, 09:52

Prawdopodobnie z tego bezpiecznika jest też zasilony moduł zamka centralnego. Ma on chyba dwa zasilania i jedno jest z tego 7,5A. I prawdopodobnie dlatego zamyka ci drzwi po odpaleniu auta. Musiałbyś zdobyć schemat centralnego zamka i sprawdzić czy faktycznie tak jest i ewentualnie odłączyć ten przewód i sprawdzić czy nadal pobiera ci prąd.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Maj 2019, 16:09

Hej,
w końcu miałem czas by zajrzeć do drzwi :) ... po wypięciu centralnego i włożeniu bezpiecznika, prądu nie pobiera. Podpinam centralny - pobiera prąd :( .. nie umiem znaleźć schematu... może jakiś inny pomysł co zrobić, by mieć centralny a nie pobierał prądu ? na allegro nawet nie ma tego modułu :( Jest to omron G8D-453H-B (38380-S10-G010_M1).
adyzio
Nowicjusz

06 Maj 2019, 14:30

adyzio napisał(a):po wypięciu centralnego i włożeniu bezpiecznika, prądu nie pobiera. Podpinam centralny - pobiera prąd
A jak zamkniesz drzwi centralnym zamkiem to też pobiera prąd? czy tylko wtedy jak są otwarte (odryglowane)?
Najlepiej by było sprawdzić w instrukcji od centralnego jak przeprogramować go żeby drzwi nie zamykały się.

adyzio napisał(a):Jest to omron G8D-453H-B
Z tego co się orientuję to oryginalnie montowane centralki.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Maj 2019, 21:04

Pobiera prąd na otwartym i zamkniętym. Jak wypną ten bezpiecznik to tez nie mam światełka wewnątrz auta ale wolałbym nie mieć siwatla i by się same nie zamykały :) jak włożę bezpiecznik to wszystko poprawnie chodzi, czyli nie zamyka mi sam auta przy włączaniu zapłonu, jak go wyjmę - zamyka. Dziwne to dla mnie :/
adyzio
Nowicjusz

21 Maj 2019, 10:05

adyzio napisał(a):Pobiera prąd na otwartym i zamkniętym.
Może coś jest nie tak z centralką? Czekałeś np. po zamknięciu auta około 10min. i dalej wartość pobieranego prądu była taka sama? Czasem pewne systemy w autach usypiają się długo i pobór prądu spada dopiero po kilku minutach a nawet może to trwać do 30min.

Masz tam jakieś oznaczenia tego modułu może trzeba będzie go wymienić jak masz dobry dostęp. Koszt centralki z pilotem nie jest wielki.
Cichy77
Forumowicz VIP

21 Maj 2019, 20:20

Czekałem 2 minuty max. Nie chce mi się miernika trzymać 10 minut;) ale może faktycznie przyczepie jakoś miernik do aku i doczekam 10 a może i 30 minut i sprawdzę
Dodatkowo, kupiłem używany przekaźnik (40 z przesyłka :) ) i jest to samo, wiec wina myśle, ze może leżeć gdzieś w kablach, może są przetarte...ale nie mam pojęcia jak je znaleźć :( wiem ze zazwyczaj przy drzwiach i bagażniku - ciężki dostęp. Sprawdzę jeszcze po 30 minutach czy jest to samo (wydaje się ze będzie bo wcześniej rozładowywał mi akumulator a odkąd wyjąłem bezpiecznik - jest ok, nawet jak stał ponad 2 tygodnie :/) i oddam do elektryka jak nic nie znajdę :/
adyzio
Nowicjusz

21 Maj 2019, 20:23

A czy to nie ten omron
HONDA CR-V I 97 2.0
PRZEKAŹNIK 38380-S10-G010
??
adyzio
Nowicjusz

27 Maj 2019, 11:00

adyzio napisał(a):A czy to nie ten omron
W tym przypadku musiałbyś go odpiąć od instalacji i włożyć bezpiecznik. Wtedy będziesz mógł sprawdzić czy ten pobór prądu to jego sprawka.
Cichy77
Forumowicz VIP

31 Maj 2019, 06:28

Dokładnie tak zrobilem, stad jestem przekonany ze to on lub przewody, które są do niego podpięte. :)
adyzio
Nowicjusz

31 Maj 2019, 08:13

adyzio napisał(a):. po wypięciu centralnego i włożeniu bezpiecznika, prądu nie pobiera. Podpinam centralny - pobiera prąd

Tak naprawdę, to jak na razie jest wszystko ok...Moduł centralnego zawsze pobiera jakiś prąd. Pytanie ile tego prądu pobiera?
Tak samo prąd pobiera radio, nawet jak jest wyłączone, sterownik silnika, sterownik ASB jak jest w aucie i wiele innych urządzeń. Nigdy nie będzie tak, że pobór prądu będzie 0V.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Cze 2019, 21:10

Zgadza się, ale jak „normalnie” auto pobiera ok 0,2 tak ten moduł pobiera 1.6 - tak samo pokazywało na stacji gdzie kupowałem akumulator. Mówił wtedy człowiek, ze 0.2-0.4 jest norma, ale 1,5 to po 2 tygodniach akumulator martwy :)
adyzio
Nowicjusz

14 Cze 2019, 21:21

Problem znaleziony i rozwiązany :) ale przez elektryka bo ja nie dałem rady. Znalazł stary alarm, który był odłączony od centralnego zamka (zapomniałem spytać gdzie go znalazł z tego zadowolenia) i to on wszystko zepsuł - jak go podłączał so było zwarcie. Szukał przyczyny pół dnia. Finalnie mam nowy centralny, alarm i zapłaciłem 350 zł - ale wszystko działa jak powinno. Mam nadzieje, ze komuś pomogę tą podpowiedzią :)
adyzio
Nowicjusz