yo, zamierzam kupic sobie pierwsze autko, zdalem prawko, wiec i bardzo chcialbym posiadac cos swojego.. przeszukalem fora itd, pewnie poyslicie ze nastepny napalony mlodzieniec ) no ale tak jest szukam czegos i sportowego i ekonomicznego.. gdzie jedno drugie wyklucza ;( wiec znalazlem dwa modele honda prelude ktora bardzo mi sie podoba, i honda civic ktora nie podoba mi sie tak bardzo pod wzgl sportowego wygladu ale czytalem sporo opini i wszedzie pisalo ze jest swietna i ekonomiczna i na pierwsze auto jak znalazl.. wiec tak, co o tym myslicie? jestem duzy okolo 190/195 waze okolo 130/140k co ciagle rosnie poprzez treningi, jako i ze maly nie jestem i deko spasiony.. ;DDD wiec ktore autko jest lepsze? chce nim pojezdzic z rok/dwa aby poprostu sie poduczyc, a potem przesiasc sie na moje marzenie czyli volvo v40 ;pp ale na razie prelude czy civic ? widze civic nie wyglada tak sportowo jak prelude, a ja chcialbym poczuc tego 'ducha' ) aby i zaszpanowac przy kumplach, lecz aby tez nie wkladac w to autko ne wiadomo ile.. a z drugiej strony cztalem ze civic to swietne autko na poczatek..
ok konczacz - czy prelude bo na nim sie skupiam, bedzie dobre na 1/2/3 lata ? czy duzo odstaje od civic wzgl wszystkiego?? bo wolal bym prelude ze wzgl na wyglada przedewszystkim
aha, cena, mam na wydanie 10tys zl, do cego dokladam jeszcze z max 4 na wymiane tego co potrzeba, lecz jesli autko bedzie 'idalne' wzgl tego ze wszystko co wazne bylo robione nie dawno, to te 14 moge na samo autko wylozyc
podrawiam i cierliwie czekam na odp ) aha i jak mozecie opiszcie dokladniej komfort jazdy czy w prelude bd czyl kazdy kamyk czy moze w civic?? i ogolnie o nich chociaz bardziej o prelude
A na serio - Civic. Na początek, na 2-3 lata nie potrzebujesz nic więcej. Jak stawiasz na ekonomię, to Civic. Zbiera się też całkiem. Pralka cięższa od Civica o +300kg, ale ma też dużo mocniejsze silniki.
Jak chcesz i sport i ekonomię, to CRX, ale ze względu na "wymiary", nie polecam, bo by Ci było tam po prostu zbyt ciasno.
Pozdrawiam.
"Kup mocne sportowe auto, załóż gaz" "Nawet dobre zapalniczki są na benzynę"
ok, to chyba jednak zdecyduje sie na civic chociaz pre mnie kusii )
co do civic to jakie modele brac? jaka pojemnosc, rocznik jaki, i ile tak max na liczniku ?? ;D
@EDIT: a moze inaczej.. duze roznice sa pomiedzy civic a pre w: - miejscu wewnatrz - bezpieczenstwie - niezawodnosci ?? bo pod tymi wzgl raczej bd wybieral ) tutaj od razu mysl ze civic jest wieksza w srodku.. ale kto wie ;pp warto zapytac..
Zasadnicza kwestia: Nadwozie, jakie preferujesz? To ważne, bo np. nie toleruje wersji HB, a podoba mi się coupe o sportowym zacięciu. Jak autko ma być "rodzinne", albo chcesz często wozić ludzi, to też może sedan Ci przypadnie do gustu. Jak to się ustali, można dobrać silnik, ale to problemem nie będzie, skoro cenisz dynamikę. Coś z VTECiem. Się za Civiciem V coupe 1.6 125KM [albo Celicą V/Mazdą Xedos 6].
Bezpieczeństwo i niezawodność, tu wypada to podobnie. Ilość miejsca, zależy którego Civica brać pod uwagę. Na dużo miejsca w Preludzie, tak czy siak nie licz.
pralki nie bierz bo sie zabijesz. potrafi zaskoczyc. mimo tego ze w pralce wygodniej itp itd spalanie moze zabic, to smok jest w sumie... civic 115km czy cos takiego powinien Ci starczyc i jezdzic bedzie i bedzie...
objechani na 1/4 by ja+felka Scorpio2.9i24V 207KM A3 1.8 125KM Vectra a/b1.8 90/125KM Felka1.3+90KM
Jak na pierwsze auto oczywiście, że Civic tylko trzeba dobrze szukać żeby nie kupić zajechanego egzemplarza co do silników to w twoim przypadku raczej tylko 1.6
Chcesz zmienić pas? Pamiętaj o pięciu ważnych zasadach! Bardzo często przy wzmożonym ruchu na autostradzie czy na innej wielopasmowej drodze kierowcom wydaje się, że warto zjechać na sąsiedni pas, bo samochody poruszają się po nim szybciej. Dlaczego czasami nie warto tego robić? ...
ok, co do nadwozia to bede jezdzil tylko ja ).. no i moze kolezanka z pracy bo mieszka nademna to w 2osoby bedziemy jezdzic wiec tutaj raczej problemu nie ma z miejscami, co do wylgladu tak jak mowilem podoba mi sie cos w stylu prelude dlategoz ciagle sie o nia dopytuje ;D HB tez wg mnie nie jest zly chyba ze jest tak perfidnie sciety ze w lini prostej ;p wiec co do civic to bardziej podoba mi sie wlasnie hb tylko nie prosty hb a wlasnie z jakims dodatkiem stylu typu maly spoil czy cos ;p chociaz chyba i tak jak bd bral to wezme sedanke bo co 4wejscia to nie dwa ;>>
co do zabijania sie, czemu w pre bym sie zabil o.O ;p
i widze kazdy doradzi silnik 1.6, -why ??
"albo Celicą V/" czyz bedzie to tak samo dobry wybor jak civic ?
ystranok napisał(a):ok, co do nadwozia to bede jezdzil tylko ja ).. no i moze kolezanka z pracy bo mieszka nademna to w 2osoby bedziemy jezdzic wiec tutaj raczej problemu nie ma z miejscami
Hmm max 2 osoby, to tutaj nawet CRXy wchodziłyby w rachubę, ale to jednak musiałbyś wsiąść i zobaczyć czy Ci odpowiada. To nie jest wielkie autko. Przy nich Civic, poza HB, jest jak limuzyna.
Z drugiej strony, czasem może pojawić się konieczność przewiezienia trzeciej osoby... albo choćbyś chciał się wybrać z "koleżanką" na mały urlop... wtedy bagaże itd. Tutaj zgodnie ze stereotypami, im bardziej idzie się w sport, tym autko jest mniej praktyczne na co dzień, to nie kombiak którym się wozi cegły na budowę.
ystranok napisał(a):co do zabijania sie, czemu w pre bym sie zabil o.O ;p
Zabić to się w tym trudno, to nie archaiczny tylnonapędowiec o ogromnej mocy co obraca na zakrętach.
ystranok napisał(a):i widze kazdy doradzi silnik 1.6, -why ??
Nie każdy, ale przynajmniej dla mnie, jako osoby zainteresowanej Coupe, silnik 1.6, na VTECu to główna zaleta tego auta. 125KM w tym wypadku, wychodzi lepiej niż np. 150KM w Eclipse 2.0. Silniki to główna zaleta tych samochodów. Spalanie tutaj Cię nie zabije, dynamikę będziesz miał, nie ma co brać słabszych wersji dających większą oszczędność, ale gorsze wrażenia, szczególnie że bierzesz pod uwagę też dwu litrową pralkę...
ystranok napisał(a):"albo Celicą V/" czyz bedzie to tak samo dobry wybor jak civic ?
Nie. Albo inaczej. Ja bym postawił między nimi znak równości. Trudno mieć wszystko za małą kasę, choć i tak masz o 3k większy budżet ode mnie i możesz sobie na dużo więcej pozwolić. Tak jak pisałem ja wybieram między Civiciem V coupe 1.6, Toyotą Celicą V 1.6 i Mazdą Xedos 1.6.
Kiedyś zrobiłem porównanie, już raz je wstawiłem tutaj na forum, ale nie mogę go znaleźć. Skoro ja nie mogę go odszukać, to pewnie tobie tym bardziej się nie uda, więc wstawię jeszcze raz, może się przyda.
Toyota Celica 1,6 STi Silnik 4A-FE, moc 105KM/6000obr., maks. moment 142Nm/3200obr., 1200kg wagi, 11s do setki.
+ sportowe pochodzenie. + ocynk, mało kłopotów z rdzą. + dynamiczność przy niższych obrotach wystarczająca do jazdy na co dzień po mieście. + wygląd. + wygląd. + wygląd. + jw. i otwierane światła. - części i zamienników mniej i trochę droższe. - w porównaniu osiągi, zbliżone do... "domowej" Corsy 1.4. - w warunkach mieszanych, może palić minimalnie więcej od Civica.
Honda Civic V Coupe 1,6 ESi VTEC: Silnik D16Z6, moc 125KM/6600obr., maks moment 142Nm/5200obr, 1060kg wagi, 8,7s do setki
+ dosłowny zalew części, zamienników, akcesoriów. + osiągi porównywalne z niektórymi autami 2.0 bez turbo. + przy kręceniu - rakieta. + ogromny potencjał silnika, jak chodzi o tanie ponoszenie mocy. + śmieszne spalanie przy niskich obrotach. +/- Vtec od 4800 obr. - powyżej 5k spalanie przestaje być śmieszne. - wysoko maksymalny moment, kiepska dynamiczność na niskich obrotach. - rdza która jest wrogiem nr. 1 tych aut. - auto nie brzydkie, ale na pewno mniej się wyróżnia i jest tego dużo więcej na ulicach.
W zestawieniu nie ma Xedosa 1.6, bo o nim wcześniej nie myślałem. Jednak tak na szybko: osiągi między Celicą i Civiciem. Spalanie ok. 5D w przeciwieństwie do reszty. To co bije na głowę konkurencje to komfort jazdy i pakiety wyposażenia. Nawet w Civicu w wersji PROtec nie będzie tego wszystkiego co w Xedosie.
hmmm, widze postarales sie ;DD super opisales dzieki wielkie a to )
wiec tak, streszcze sie bo duzo do powiedzenia nie mam ;pp jakbym mial brac teraz, bralbym civic, tyle co sie o niej naczytalem pozytywnych opinie to glowa mala ) o pre tak samo no moze troszke mniej.. ale od no jakoby zawsze uwielbialem pontiaci, a jak zobaczylem teraz celtice jako opcje, to juz chyba co by nie bylo, wezme ja D otwierane swiatla.. mmmm, nosz zakochalem sie ;pp lecz patrze nizej, widze civic.. i dalej nie wiem co brac ;pp duzo sie opini naczytalem, zawsze wychodzilo na to ze civic to najlepsze rozwiazanie.. i chyba jednak decyduje sie na civic co jednak nie podoba mi sie tak jak pre czy cel ale rozum podpowiada swoje.. celtici raczej nie kupie rozumujac ze jest tylko kilka sztuk teraz do wyboru wiec raczej nie.. co do civic v coupe boje sie tej strasznie zjadajacej rdzy.. co do spalania, jak nie bedzie palic wiecej niz 12/100 to tak zle nie bedzie, bogaty nie jestem ale to tez bardzo drogo by nie bylo.. tutaj caly czas zaczepiam o ta pralke ;D
wiec teraz utrzymany w odp ze civic best, wybiore albo civic jakis ladny hb, no moze ten coupe co podales, albo prelude.. chociaz rozum mowi civic, a serce i zmysly mowiac prelude ;DD hehe, nie wiem jeszcze sam, musze sie z tym przespac, przemyslec.. ale jednak mimo tych wszystkich opini, chyba jednak wezme praleczke.. bo jak zabic sie nie zabije, szpanowac tez nie bede, nie mam przed kim, po za tym pralka podoba mi sie tylko dlatego ze jest taka 'inna' ;DD hb czy coupe jest na drodze pelno, a pseudo sportowego auta, jednak nie tak duzo, przunajmniej u mnie ;DD po za tym co by nie bylo w wygladzie sie zakochalem, do tego takimi mozliwosciami tuningu pewnie przez jakis czas bede chodzil w podartych spodniach aby dokupic jakas czesc czy go przemalowac po kupnie DD no nic, w pralce sie zakochalem, jednak rozum i jakies 98% osob mowi civic.. heh, pewnie jak zwykle pojde na wspak, i kupie pralke ;DD moze jestm glupi ale po prostu mi sie podoba ;DD po za tym, pewno licznik przez pierwszy rok nie przekroczy 120k/h bo raz ze praca zajmuje sporo czasu, dwa ze mam za male jaja aby za pierwszym razem docisnac do konca, a trzy.. ze wole sie oswoic wpierw ;pp ale mysle co by nie bylo kupie pralke, bo czytalem opinie, nawet sam mi mowiles nie jest zla.. wiec z szacunkiem do civic, z podziekowaniem dla wszystkich ktorzy zmarnowali czas na pomoc mi, koncze bo wiecej nie ma co pisac, bo jak sie upre to nie ma przebacz, i niedlugo w moim garazu bedzie stala pralka ;DD tereaz tylko sie modlic aby kupic nie zajechana.. ehhh, jeszcze raz dzieki Wam za te pomoc !! aczkolwiek bede tu wchodzil, bo kupic auta nie zamieram jeszcze przez tydzien/dwa/trzy, poogladam, jeszcze troche recek pralki, zobacze gildy itd, zapoznam sie z aktualnymi cenami itd.. wiec wchodzic tu bede jak ktos ma jeszce kilka min na zmarnowanie i napisanie komenta dla mnie, to bardzo sie uciesze jesli cos wniesie do tematu ) chociaz jak ktos nie uwaza za debila tez bym prosil by napisal co sadzi o mojej decyzji biorac od uwage moj wzrost i umiejetnosci nikle itd.. ) ehh, pralka ;DDD
120 wskoczy na pierwszej, lepszej prostej, zobaczysz. Duża moc kusi. Podobnie spalanie, w pierwszym miesiącu może Cie przerazić, bo pewnie będziesz chciał zobaczyć co to auto potrafi. Jednak później myślę że zmieścisz się w takim które będzie akceptowalne. Jednak nie trzeba od razu szaleć, są warunki, sucho, pusto, jest prosta, to można pocisnąć, ważne żeby znać granicę i nie przesadzić.
Pralka to dobry wybór, ale tak jak pisałem, sam musisz wsiąść i zobaczyć czy Ci odpowiada. Jak będziesz miał coś upatrzonego, to wiadomo, przejażdżka i dobrze gdyby auto zobaczył "twój" mechanik [ważne - nie mechanik sprzedającego], albo jeszcze lepiej, ktoś obeznany z pralkami. Prelude, podobnie jak Civic V [jak i Civic jako model i Honda jako marka...] ma własną stronę klubową, tam znajdziesz takie skore do pomocy osoby. Kto wie - może za parę lat, zamiast "nudnego" volwo, przesiądziesz się z Prelude na Integrę.
Jeszcze słowo co do Celic. Mógłbyś sobie pozwolić na wersję dużo dynamiczniejszą od 1.6 wersję 2.0, jest też wersja 2.0 z napędem na 4 łapy i turbo. Ona lata, ale taką GT4 ogólnie trudno kupić. Z dostępnością jest tak, że większość tego na serwisach, to albo świeżo sprowadzone z zachodu auta z nie wiadomo jaką przeszłością, albo padaki zajechane przez młodzików. Ogólnie mało tego... bo i auto rzadkie. To i zaleta i wada. Po takie auto najlepiej samemu pojechać na zachód albo... popytać na forach, w tym wypadku na Celica Club. Kiedyś jak wypytywałem o ten model, to dostałem aż dwie propozycje z okolicy od pasjonatów.
Takie rozwiązanie ma jedną wielką zaletę: auta są zadbane, znasz ich przeszłość, wiesz na pewno co było wymieniane, a co jest do roboty. Ogólnie takie bryki są dopieczone i to takie pewniaki zwykle. Oczywiście, nie za darmo. Tacy klubowicze zwykle doliczają swoje za takie modele... ale to tak może +2k. Zależy co było grzebane. Da się też kupić auta po delikatnym tuningu silnika. Ja na wersję 1.6 chciałem wydać ok 6k, dostałem informację że i okazje da się wyrwać za 4-5k. W Twoim budżecie dałoby się kupić 2.0.
120.. to taki prog podalem, bo pewnie na poczatku bede sie bal nawet tyle pocisnac, ale wiec jak to jest, majac skuter myslalem ze 50 to duza predkosc, a pierwsy raz.. drugi.. trzeci.. potem juz zamykalem licznik predzej niz na poczatku do 50tki D wiec troszke wiec jak to kusi ;pp ale strac sie bede rozwaznie, do tego tutaj mam taka piekna droge 2 pasmowa, pieknie wyalny beton, tam lekko na uboczu, prosta droga widocznosc hen, hen i jeszcze dalej, wiec pewnie tam bede probowal sie oswajac ;D ale to sobie poradze ;D co do mechanika, to na pewno przed kupnem pojdzie ze mna kumpel ktory juz troche o tym wie, nawet duzo, on popatry itd, jak uzna ze autko git, to wydam na przeglad w warsztacie, i dopiro kupie ) wole tam troszke wiecej wydac niz kupic perelke ktora po miesiacu mi siadzie ;DD wiec tu mam juz plan ;D co do volvo.. wlasnie moj kumpel mial volvo, i to auto mnie po prostu uzeklo bardzo miekkie, wygodne, duze itd, itd.. dlatego myslalem nad volvem ale to jeszcze nie teraz ;DD mozliwe ze do poki nie bede chcial zalozyc rodziny bede jezdzil pralka jak mi sie spodoba, kto wie.. ;D co do celtic, to powiem Ci ze.. hmmm, raczej jakiejs wielkiej roznicy CHYBA nie ma z pralka, po za tym tak jak mowilem, ja tam bardziej opanowana jazda, a autka ze taki kroj mi sie podoba to juz inna sprawa ;D wiec raczej i tak wybiora prelude ;D co do kupna to tak jak pisalem, na pewno nie kupie tego na szybko, obejrze oferty, ceny aktualne itd.. mysle predzej niz za miecha jej nie kupie ;D po za tym moj ziom wraca za 2tyg do domu, wiec i i tak bym musial poczekac, choc z drugiej str sam wole poczekac i wpierw przygladnac sie wszystkiemu na rynku ;DD a toc zawsze przez ten miesiac prace mam wiec i wyplate to mozliwe ze jakies fundusze typem 500zl wiecej bd mial na autko ;DD
no to chyba tyle, powiem Ci ze bardzo sie ciesze ze w koncu cos wybralem, od bycia zielonym jakos 3tyg temu, do dzis jakas wiedze posiadlem, przynajmniej cos wiecej niz o volvo ;D a slowa a raczej zdanie 'Pralka to dobry wybor' przechylily szalę D ale jeszcze pojde na osiedlowa gielde, obejrze cos moze bedzie akurat pre to sie przymierze itd, jak nie bedzie mi odpowiadac calkowicie, to rozgladne sie za celtica ;D a jak ta juz bedzie za mala czy nie bedzie mi sie podobac, to moj nastepny cel - civic ;DD wiec opcji mam full teraz na spokojnie sie z tym przespac i zdecydowac konkretniej i na 100%
@@@edit: na samym koncu, chcialem przeprosic za brak duzych litr, kropek, przecinkow itd, jesli kogos to irytuje to przepraszam.
co do zabijania sie w preludzie jezeli nie 4ws czyli wersje z 2.0 to masa rozlozona w stosunku 65% przod 35% tyl robi swoje naprawde. mozna sie naciac na gownianych zakretach zabic sie moze i trudno moze i nie kolega mial to szczescie ze jak mial komplet to drzewo tylko obtarl chociaz mial 180 co dalo tyle ze rzeczoznawca stwierdzil ze auto wyglada jakby w nie pociag przyj##al...
ogolnie stare hondy auta zajebiste co tu polecac to czy to
objechani na 1/4 by ja+felka Scorpio2.9i24V 207KM A3 1.8 125KM Vectra a/b1.8 90/125KM Felka1.3+90KM
ystranok napisał(a):czyli 4ws jest o wiele bezpieczniejsza w tym przypadku ?
4ws podobniez ma bardziej zachowawcza pupe... nie chodzi na boki jak sie jej podoba przy w miare bezkompromisowej jezdzie na ktora mozna sobie pozwolic w innych autach... wiec stawiam ze bezpieczniejszy
Baza z danymi technicznymi samochodów marki HONDA. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu. Sprawdź: dane techniczne HONDA
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.