REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
PhantomASA1 napisał(a):osobiscie nie korzystałbym z systemu start stop,ta opcja jest w aucie mojego brata,ale nie aktywowana,brat nawet nie mysli o tym by aktywować ją w serwisie,on bardziej szkodzi silnikowi,rozrusznikowi,akumulatorowi,w rezultacie oszczednosci nie ma,o turbinie nawet nie wspominam,brat ma,wybiłem mu z głowy szybciutko aktywację
Nie do końca tak jest. Wyobraź sobie że wyjeżdżasz na drogę rano i jedziesz tylko na napędzie elektrycznym no powoli. Następnie ruszasz z pierwszych świateł i dynamicznie przyspieszasz silnik spalinowy uruchamia się zaraz po takim starcie i odrazu wchodzi na wysokie obroty. Nie jest jeszcze rozgrzany. Tu olej musi zapewnić dobre smarowanie już od startu dlatego ważna jest lepkość oleju i film olejowy który zostaje na elementach w silniku które pracują.88edmaster88 napisał(a):mają zapłon bez rozrusznika więc nie ma co dostawać po d**ie. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Rokiko napisał(a):Nie do końca tak jest. Wyobraź sobie że wyjeżdżasz na drogę rano i jedziesz tylko na napędzie elektrycznym no powoli. Następnie ruszasz z pierwszych świateł i dynamicznie przyspieszasz silnik spalinowy uruchamia się zaraz po takim starcie i odrazu wchodzi na wysokie obroty. Nie jest jeszcze rozgrzany.