Honda Insight 1.3 Hybrid 2012 Olej silnikowy

22 Maj 2020, 19:36

Nie znalazłem podobnego pytania więc pytam, jak to jest z tym olejem do Insighta?
Honda rekomenduje oczywiście swój olej do silnika - Honda Hybrid Green Oli. Ja leję właśnie ten o parametrach 5w30 jednak nie należy on do najtańszych bo litr kosztuje nieco ponad 100zł. Honda zaleca stosowanie właśnie konkretnie tego modelu we wszystkich silnikach Hondy z systemem IMA. Czy faktycznie jest to aż tak wymagane? Co jeśli kupię dajmy na to eneosa lub innego Shella o parametrach 5w30? Niestety nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat.
Proszę o pomoc.
88edmaster88
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

22 Maj 2020, 22:22

Najlepiej było by porównać parametry tego oleju z innymi tej klasy i sprawdzić co w nim jest takiego niezwykłego. Generalnie producent zawsze zaleca swoje oleje które czasem są kilka razy droższe od innych.

Musisz też pamiętać że 5W30 nie może być wyznacznikiem bo dwa oleje tej klasy mogą być bardzo różne od siebie.

Czy masz może specyfikację jaki olej zaleca Honda do tego silnika? Powinny być takie informacje w książce od samochodu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Maj 2020, 08:02

Recopmended Engine Oil
Oil is a major contributor to yourengine’s performance and longevity. Always use a premium-grade 0W-20detergent oil displaying the APICertification Seal. This seal indicatesthe oil is energy conserving, and thatit meets the American PetroleumInstitute's latest requirements.

Tyle jest napisane, najlepsze, że na butelce on tego Hondy oleju nie ma żadnych parametrów tego oleju więc poszukam na Internecie i zobaczę czy są jakieś z takimi parametrami.
Edit.
Nie ma nigdzie żadnych parametrów tego oleju, napisałem jeszcze do Hondy z takim pytaniem, zobaczymy co mi odpiszą.
88edmaster88
Nowicjusz

29 Maj 2020, 20:44

Może byc w tym oleju jakiś dodatek,który b.dobrze słuzy temu silnikowi, a którego nie ma w innych olejach, tak jest z olejem przekładniowym do skrzyń biegów stosowanych w Hondach, zaleca się tylko olej HONDA MTF, sami mechanicy przyznają, że tylko na tych olejach skrzyniom nic sie nie działo,tylko na tych, ciekawe, tutaj byłbym ostrożny, nie sądze by można było znależć informacje o tym oleju do tego silnika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

31 Maj 2020, 16:58

Jest tak jak myślałem, nawet w ASO nie mają specyfikacji (albo nie chcą dać) do tego oleju. Generalnie wychodzi tylko to, że trzeba lać olej dedykowany i tyle. Oszczędzając parę złotych na oleju można stracić dużo na naprawach silnika więc odpuszczam stosowanie jakichkolwiek innych preparatów no może poza ceramizerem.
88edmaster88
Nowicjusz

31 Maj 2020, 17:15

Słusznie, niech przypadki ze skrzyniami biegów będą przestrogą przed stosowaniem olejów potencjalnie zamiennych, gdybym znał skład chemiczny tego oleju, patrząc na stosunek procentowy dodatków byłbym w stanie odkryć co stopy użyte do budowy tych silników lubią a czego nie. Myślę, że znalazłby olej kompatybilny z tym silnikiem po 30 zł za litr, no ale. Podobnie jest z olejem MTF do skrzyń biegów, nawet nie wiadomo jaki jest wskaźnik lepkości, po prostu MTF i tyle. Zauważyłem, że w przypadku automatów stosowanych w Mercedesach, do których zaleca się tylko oleje z ASO, być może ktoś rozkminił najlepszy olej zamienny, firmę, gdyż z powodzeniem pracują na fluidach FUCHS-a.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Audi przetestuje koncepcję centrum szybkiego ładowania
    Audi kontynuuje swoją transformację w kierunku dostawcy zrównoważonej mobilności segmentu premium. Do roku 2025 marka planuje zintensyfikować swoje działania, oferując szeroką gamę ponad 20 modeli z napędem w pełni ...

31 Maj 2020, 18:23

PhantomASA1 napisał(a):Podobnie jest z olejem MTF do skrzyń biegów, nawet nie wiadomo jaki jest wskaźnik lepkości, po prostu MTF i tyle
Dokładnie tam jest MTF-3 i nic więcej się nie dowiesz ;/
Rokiko
Forumowicz VIP

01 Cze 2020, 15:49

Rozebrałem już problem z tym olejem na czynniki pierwsze, te silniki są takie same jakie stosowane są w wersjach nie hybrydowych, proste, więc olej 5W30, norma SL/A3, nie ma tutaj żadnego haka w postaci materiałów użytych w tych silnikach, zielony kolor, barwnik, sugerujący spełnienie warunków Eco podczas jego spalania. W wersji hybrydowej zalecany jest taki sam olej, bo silnik jest ten sam:) Skośnoocy nam Polakom przez rozum nie przejdą, Kolego Edmaster, teraz trza tylko szukać oleju, najlepszego bez drenażu kieszeni.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Cze 2020, 16:24

Amsoil na rynek amerykanski do tych silników w tych modelach Insight hybrid zaleca oleje 0W20 sygnature series, tutaj wybrałbym 5w30 sygnature series, co ciekawe, Amsoil produkuje oleje przekładniowe typu MTF :)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Cze 2020, 16:30

PhantomASA1 właśnie zastanawia mnie czemu niby jest stosowany niby olej specjalnie do hybryd skoro to jest przecież normalny silnik 1.3 z systemem start-stop. Z tego co wiem on przecież fizycznie nie jest w żaden sposób połączony z silnikiem elektrycznym. Wiadomo specyfika na skrzyni cvt jest trochę inna niż na innych skrzyniach, bo przynajmniej z założenia lata on większość czasu na niskich obrotach i ewentulanymi "strzałami" w podłogę. Ja niby jak go kupiłem miał plakietkę przy wymianie oleju na 5w30 tak też rozmawiałem w aso, to powiedzieli, że tam jest tylko i wyłącznie specjalny olej do tego modelu (107 zł/l).
Czysto teoretycznie powinien śmigać na każdym 5w30 ewentualnie do systemów start-stop ale ilu mechaników tyle opinii a aso i tak swoje wiadomo. Tak czy inaczej po prostu żeby mieć spokojną głowę będę lał to co zaleca producent i tyle. Auto samo w sobie jest oszczędne na paliwie i całej reszcie, po prostu nic się nie dzieje z nim poza tymi dolewkami oleju, choć to może być spowodowane wcześniejszą wymianą oleju właśnie w aso, może wciągnęło trochę oleju bo wyskakiwała informacja o niskim poziomie oleju ale jeszcze nie ten czerwony alert, że już nie ma oleju w ogóle. Info załącza się w momencie kiedy jest poziom poniżej minimalnej kropki na bagnecie. Tak czy inaczej kupiłem, dolałem zobaczymy czy i kiedy zawoła o dolewkę.
Ile on może "pić" tego oleju mówię o zdrowym silniku takie po prostu normalne zużycie oleju w tym silniku?
88edmaster88
Nowicjusz

02 Cze 2020, 20:24

88edmaster88 napisał(a):Ile on może "pić" tego oleju mówię o zdrowym silniku takie po prostu normalne zużycie oleju w tym silniku?
Moim zdaniem nie więcej niż 100ml na 1000km. Jak więcej pomyślałbym o zmianie oleju. Ten olej do silnika to chwyt marketingowy. Silnik w hybrydzie no normalna jednostka benzynowa tak jak napisałeś i nie wiem czy tu nie lepiej by się sprawdził jakiś dobry olej 0W40 do jazdy po mieście.

Zobacz z ciekawości temat o Civicu 1.8 honda-civic-viii-1-8-vtec-ktory-olej-bedzie-lepszy-vt120886.htm tam też był problem z większym braniem oleju w mieście.
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Cze 2020, 14:41

Dzięki za podpowiedź. Czytam, że polecają AMSOIL z tym, że na str.producenta zalecają 0W20 syntetyk a ja właściwie nie wiem do końca jaki mam w Hondze bo nie ma żadnych oznaczeń na opakowaniu a na stronie hondy jest tylko wszystko mówiący napis Hybrid Oil...
Dla tego mnie to zastanawia, tym bardziej, że jak szukałem po innych producentach to propozycje były bardzo różne, tzn. czasem 0w20 czasem 0w30, 5w30 itp kolejna sprawa jest taka, że nie wiem do końca jak to jest z tą zmianą oleju silnikowego na taki z innymi parametrami. To wystarczy spuścić olej, zrobić płukankę i zalać inny czy coś jeszcze trzeba kombinować?
88edmaster88
Nowicjusz

03 Cze 2020, 14:59

Rożnie bywa ale u nas olej 0W20 raczej nie sprawdza się tym bardziej jak ktoś jeździ w ruchu miejskim. Oryginalne oleje równają się z innymi a często potrafią być nawet gorszej jakości tyle że jak nie znamy dokładniej specyfikacji to ciężko czymś je zastąpić tak jak już wspomniał [email widoczny po zalogowaniu] />
88edmaster88 napisał(a):kolejna sprawa jest taka, że nie wiem do końca jak to jest z tą zmianą oleju silnikowego na taki z innymi parametrami. To wystarczy spuścić olej, zrobić płukankę i zalać inny czy coś jeszcze trzeba kombinować?
Zaleca się płukankę jak samochód jeździ na kiepskim oleju np. półsyntetyku i przechodzi na syntetyk. U ciebie przypuszczam że nie jest ona konieczna aczkolwiek raczej nie zaszkodzi. Na jej temat zdania są podzielone.
Zmieniając pełny syntetyk na inny podobny możesz to zrobić również bez płukanki. Spuszczasz olej zmieniasz filtr i zalewasz nowy, tyle.
Spróbuj tego co poleca [email widoczny po zalogowaniu] />
88edmaster88 napisał(a):Czytam, że polecają AMSOIL
Ja ten właśnie poleciłem koledze do 1.8 ma zmienić i zobaczymy czy będzie zadowolony.
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Cze 2020, 20:25

Nie sadzę by olej ,,Hondy,,równał się parametrami z Amsoil,nie ma takiej opcji,nigdy nie dałbym 100 zł za litr,Amsoil signature series 5W30 i sprawa załatwiona,mimo wszystko jest tańszy,jeśli chodzi o płukanki,by je stosować trzeba znać silnik,paradoksalnie zastosowanie jej w silnikach zawalonych nagarem może tylko zaszkodzić,nie potrzeba płukanki,napisałem już,że do tych silników zaleca się oleje 5W30 SN A3(minimum jakości),jeszcze nie spotkałem silnika ,do którego w naszych warunkach zalecałoby się 0W20,takie oleje lubią Amerykanie,nie sądze by np.w Californi taki olej się sprawdził,poza tym taki olej zapewnia niskie ciśnienie,trzeba pamiętac o tym,że na rynek amerykanski stosuje się dodatkowe chłodnice oleju,tak przynajmniej jest w W204 AMG (stylizacja tylko)mojego brata,jest dodatkowa chłodnica oleju ASB,montowana fabrycznie,na rynek europejski nie są montowane,dlatego takimi zaleceniami bym się nie sugerował,te silniki były montowane już w CIVICACH VIII Hybrid,pisze jak byk,5W30,do zwykłych wersji nie hybrydowych też stosowano te silniki,osobiscie nie korzystałbym z systemu start stop,ta opcja jest w aucie mojego brata,ale nie aktywowana,brat nawet nie mysli o tym by aktywować ją w serwisie,on bardziej szkodzi silnikowi,rozrusznikowi,akumulatorowi,w rezultacie oszczednosci nie ma,o turbinie nawet nie wspominam,brat ma,wybiłem mu z głowy szybciutko aktywację.Kolego wlewaj Amsoila bez wahania,lepszego oleju nie ma.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Cze 2020, 20:37

SL ,pomyłka,Rokiko myslę,ze dobrze radzisz,ja też zastosowałbym OW40 na miasto,lepsza ochrona silnika,trzeba pamiętać o benzynie dostającej się do oleju,osobiście do żadnego silnika benzynowego 5W30 bym nie zastosował,przez to właśnie,w silniku mojego brata,chociaż bezpośredni wtrysk ,już przy 10 tyś km benzyny w oleju jest sporo,brat jeżdzi dużo,20 tyś rocznie,na zimę wlewa OW40 a latem 5W40.Trzeba tak dobrać lepkość by silnik zużywał ok.100 ml na 1000 km.
PhantomASA1
Forumowicz VIP