Honda Stream Dziwny dźwięk silnika

08 Kwi 2022, 21:36

Panowie, dziwna sytuacja. Mechanik zalewał moja Hondę olejem Gulf 10w40. Musiałem zrobić małą dolewkę i dolalem olej ten Orlen premium coś tam (ten złoty) bo akurat byłem po drodze i taki kupiłem że względu na brak większej ilości czasu. Odpalałem już samochód od tego momentu i tego nie było. A chodzi konkretnie o to że dziś z rana samochód delikatnie jak by zaczął głośniej chodzić, tzn. dźwięk przy dodawaniu gazu jest jak by wyższy troszkę i ogólnie wydaje mi się że troszkę głośniej chodzi i bardziej nierówno jednak. Czy dolewka litra oleju mogła by aż tak zaburzyć pracę silnika? Bo wydaje mi się że obroty już spadały poniżej 1k, więc temperaturę musiał złapać. Nie wydaje mi się że pracował jeszcze na wyższych obrotach. Teraz brzmi to troszkę jak V8 ????

Link do filmików

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zamieszczam jeszcze dodatkowe filmiki

No i właśnie taka dziwna praca na biegu jałowym:

Karewer
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Renault Scenic 2 ph 2
Silnik: 1.5 dCi
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

09 Kwi 2022, 12:09

Karewer napisał(a):Czy dolewka litra oleju mogła by aż tak zaburzyć pracę silnika?
Raczej nie nie widzę tu związku. Ile tego oleju dolałeś i jaki to był konkretnie olej?
Jaki masz silnik w tej Hondzie?
Nie powinien tam być czasem pełny syntetyk zalewany do silnika?

Po filmikach ciężko ocenić czy pracuje głośniej niż wcześniej czy też nie bo nie mamy punktu odniesienia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Kwi 2022, 12:54

Tam wyżej napisałem,że to był litr. Jest to o tyle dziwne, bo na bagnecie wydawało mi się mało tego oleju, zalany był Gulf 10w40. Dolałem 1 litr Orlen Oil max expert jakoś tak (ten złoty), zrobiłem zakupy, wróciłem do domu. Tego dnia zrobiłem może ok 20 km i stała Honda tydzień czasu i po odpaleniu po tygodniu, właśnie dziwniej zaczęła pracować troszkę. Wcześniej był lany właśnie półsyntetyk do niej i taki też zalał mechanik prawie rok temu, teraz tylko zrobiłem dolewkę innego bo czasu brakło też i byłem w trasie, to kupiłem na Orlenie i dolałem, bo sprawdziłem sobie poziom przed wjazdem ale już nie zdążyłem wybrać się po identyczny do sklepu.

Wcześniej pracował znacznie ciszej i teraz słuchać delikatnie jak by cykanie tak jak by na wolnych obrotach jak się nagrzeje już, nie pracuje tak fajnie i cicho jak wczesniej, bo praktycznie nie było go słychać wcześniej..
Karewer
Nowicjusz

10 Kwi 2022, 09:14

Wydaje mi się że tłumik środkowy mówi papa
Karewer
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

System otwierania samochodu aplikacją na telefon
    Toyota, największy producent samochodów na świecie, jest zainteresowana inwestowaniem w nowe formy korzystania z samochodów, takie jak car-sharing. Z myślą o usprawnieniu takich usług opracowała nowy system ...