Witam serdecznie po raz kolejny.Ostatnio trochę grzebałem przy auktku żonki.Pacjent to wspomniany Hyundai getz 1,4 benzyna 97KM.Dzięki forum rozwiązałem ostatni problem
![Szczęśliwy :D]()
ale trochę jeździłem tym autkiem do pracy a to jest ok 100 km dziennie i trochę nie podoba mi sie praca nagrzanego silnika ,autko jak zimne pracuje cichutko ,zbiera się pięknie nie bierze oleju silnik suchutki .przebieg 170 tyś.Po nagrzaniu silnika na wolnych obrotach tak jakby coś mieliło się jakby stukało ciężko zinterpretować ten dźwięk.Dodam że wszystkie rolki paski są nowe .rozrząd też wraz z pompą wody wymieniany w styczniu.Wszystkie rolki wyglądają ok.No i tak sobie myślę że może to zawory zaczęły wariować,nie mogę dokładnie zinterpretować źródła hałasu,ale jest na 90 procent tylko na wolnych obrotach .W tym modelu są szklanki i regulacja jest hydrauliczna ,a kasowanie luzów odbywa się prawdopodobnie przez wymianę szklanek.W poniedziałek pomierzę luzy ale nie wiem ile powinien mieć fabrycznie luz na ssących i wydechowych może ktoś mi podpowie.Proszę o wszelkie sugestie i podpowiedzi odnośnie mojego tematu.Pozdrawiam