Honda vs. volvo - które auto wybrać?

30 Cze 2013, 18:48

Witam, przymierzam się do kupna samochodu. Nadmienię na samym początku że nie jestem specem w tej dziedzinie. Stąd proszę o jakieś sugestie i wskazówki. Waham się pomiędzy poniżej pokazaną hondą civic
Zdjęcie

a volvo c30

Zdjęcie

Samochód generalnie jest mi potrzebny do jazdy po mieście, choć czasami też do pokonywania dalszych dystansów.
Chodzi mi o to, żeby nie było to auto bardzo drogie w utrzymaniu oraz żeby miało w miarę porządne zawieszenie, gdyż poprzednio miałem alfę romeo i niestety miękkie włoskie zawieszenie kosztowało mnie na naszych polskich drogach sporo pieniędzy.
mazek
Nowicjusz

Auto: AR

01 Lip 2013, 01:03

Wg. mnie to zależy tylko od tego co Ci się bardziej podoba. Mnie od Civica odpycha jego futurystyczne wnętrze. Nie lubię tylu elektornicznych gadżetów, wolę klasykę przypominającą Mercedesa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lip 2013, 08:43

Ufo wcale nie jest tak napchane elektronika jak sie niektórym wydaje. To nie francuz. Wygląd jest oryginalny jak dla mnie budzi pożądanie piękny samochód.
Do tego prosty wolnossący silnik benzynowy 1.8 ze zmiennymi fazami rozrządu.
Jedyne do czego można się przyczepić to blacha, ale jeżeli samochód będzie garażowany to jest to żaden argument przeciw. Honda nie gnije tak jak Mazda. Mam akurat te auta to widze. (żona jezdzi Mazda 6).
Honda ma też ten plus ze w swoich autach stosuje własne rozwiązania.

Rozwiązaniem Twojego problemu jest przejechanie się oba autami i kupno lepszego.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lip 2013, 09:20

Poza tym Civic jest bardzo słabo wyciszony i ma słabo zmontowane wnętrze.
Plus to precyzyjna skrzynia biegów i dość komfortowe, miękkie zawieszenie no i 1.8 fajnie jeździ i niewiele pali.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

02 Lip 2013, 08:53

Przede wszystkim powiedz ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na samochód i jakie średnie przebiegi robisz rocznie?
Ja z tych dwóch wybrałbym oczywiście c30, pomijając wygląd bo to może się podobać lub nie, przekonuje mnie jakość wykonania, spasowania elementów, bardzo dobre zawieszenie, ciekawe silniki (powyżej 1.6), dobre osiągi, komfort prowadzenia i jazdy. Wykończenie wnętrza też jest jak dla mnie bardzo dobre, materiały w miarę wytrzymałe. Duża ilość systemów bezpieczeństwa montowane nawet w najniższych wersjach wyposażenia. Auto może się podobać lub nie, wszytsko kwestia gustu.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Lip 2013, 09:29

Rom33 napisał(a):Ja z tych dwóch wybrałbym oczywiście c30, pomijając wygląd bo to może się podobać lub nie, przekonuje mnie jakość wykonania, spasowania elementów, bardzo dobre zawieszenie, ciekawe silniki (powyżej 1.6), dobre osiągi, komfort prowadzenia i jazdy. Wykończenie wnętrza też jest jak dla mnie bardzo dobre, materiały w miarę wytrzymałe

A jakimi autami jeździłeś wcześniej?
Pytam ponieważ ostatnio troche przyszło mi podrózować C30/v50 bez wgłębiania się w serwisy, trwałość itp.
Wnetrze tego auta odrzuca mnie stylistycznie, jakośc materiałów kiepska, plastiki na drzwiach i górnej części kokpitu mega kiepskie, odgłosy diesla męczące, schodzi farba z kratek nawiewu, miejsca (uchwyty) do zamykania drzwi wytarte jak ktoś użyłby papieru ściernego. Tak jak można przeżyć plastik przypominający nexie tak już fotele są totalną porażką gdzie po zrobieniu 600km bez autostrad moje 4litery myslałem że mi odpadną. Po powrocie przesiadłem sie do innego auta i odczułem ulgę. W najbliższym czasie czeka mnie 1000km volviakiem i już kombinujemy z kolegą co tu zrobić żeby tym autem nie pojechać.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Europejski Program PHEV Toyoty
    Toyota rozpoczęła projekt Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) w roku 2007. W 2008 r. przeprowadzono próby drogowe prototypowych pojazdów we Francji i Wielkiej Brytanii. W roku 2010 w ramach drugiej fazy projektu ...
    Grillowanie, wyjazdy czy wesela - wczorajszy kierowca
    Letnie grillowanie, wyjazdy czy wesela często łączą się ze spożywaniem alkoholu. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w takiej sytuacji często nie są zdolne do prowadzenia samochodu nie tylko tego samego wieczoru, ...

02 Lip 2013, 10:42

szybki napisał(a):A jakimi autami jeździłeś wcześniej?
Pytam ponieważ ostatnio troche przyszło mi podrózować C30/v50 bez wgłębiania się w serwisy, trwałość itp.
Wnetrze tego auta odrzuca mnie stylistycznie, jakośc materiałów kiepska, plastiki na drzwiach i górnej części kokpitu mega kiepskie, odgłosy diesla męczące, schodzi farba z kratek nawiewu, miejsca (uchwyty) do zamykania drzwi wytarte jak ktoś użyłby papieru ściernego. Tak jak można przeżyć plastik przypominający nexie tak już fotele są totalną porażką gdzie po zrobieniu 600km bez autostrad moje 4litery myslałem że mi odpadną. Po powrocie przesiadłem sie do innego auta i odczułem ulgę. W najbliższym czasie czeka mnie 1000km volviakiem i już kombinujemy z kolegą co tu zrobić żeby tym autem nie pojechać.

Jeżdziłem różnymi samochodami począwszy od malucha na którym robiłem prawko :D po fiaty, polonezy, mercedesy, skody, hiundaye, ople, fordy, audi, vw i seaty, były też renówki i peugeoty ale to tylko chwilowo,od osobówek po busy, było tego sporo dlatego że kiedyś pracowałem w firmie która miała stale kilka różnych samochodów w użyciu. Jeździłem autami o różnym standardzie i wyposażeniu.
Co do tego co piszesz o Volvo to nie mogę się z Tobą zgodzić odnosnie komfortu jazdy, nie wiem jakim modelem jechałeś i w jakim stanie był ten samochód, wątpie że fotele są niewygodne skoro mają możliwości ustawień fotela w dogodny dla podrużującego sposób wraz z regulacją odcinka lędźwiowego, wysokością fotela, pochyleniem siedzenia itp. Co do plastików to na pewno są o niebo lepsze od tych pakowanych w Fordach czy we francuzach. Jeśli chodzi o lakier i elementy nadwozia to myślę że trwałością i jakością nie odbiegają od niemieckich marek. To co zauważyłeś w samochodzie którym miałeś wątpliwą przyjemność podróżować może być efektem braku zainteresowania przez właściciela czyszczeniem, konserwacją i dbałością o samochód, to samo może się tyczyć spraw mechanicznych. Sam mam auto z 183tyś. km. a wygląda bardzo dobrze na zwenątrz i w środku, oczywiście nosi ślady użytkowania. Często spotykam się z forumowiczami posiadającymi auta nienajmłodsze ale utrzymane w dobrym stanie. To co opisujesz o stanie samochodu, też trzeba zadać pytanie co to za samochód? Jaki przebieg? Powypadek? Czy właściciel dba o niego?
Ostatnio znajomy wylicytował auto z licytacji komorniczej, auto 3 letnie, stało ponad rok na parkingu, kompletny syf w i na aucie, sporo części do wymiany jednak po renowacji lakieru i specjalistycznym czyszczeniu środka auto wygląda świetnie.
Wygląd, stylistyka to kwestia gustu, jednemu podobają się brunetki innym blondynki.
Z Volvo związany jestem już ponad rok i zrobiłem nim 24tyś. km. uważam że auto jest godne zainteresowania, w żadnej sytuacji mnie nie zawiodło i bardzo pozytywnie zaskoczyło jeśli chodzi o koszty utrzymania. Autem zdażyło mi się zrobić 6tyś. km. w tydzień i jakoś mnie nie specjalnie zmęczyło.
Każdy ma swój punkt widzenia, każdy ma prawo się wypowiedzieć. Autor założył temat w którym mogę pomóc więc wyrażam swoją opinię.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

02 Lip 2013, 23:54

Poprzednio miałem Alfę 147. Generalnie podobają mi się Alfy. Wahałem się nad 159, ale... poprzednia sporo mnie kosztowała. Z uwagi na włoskie zawieszenie i jazdę po polskich drogach Alfa często odwiedzała warsztat. Pomijając względy finansowe to częste wizyty u mechanika były o tyle uciążliwe, że byłem zwyczajnie bez samochodu.
Na nowe auto chcę przeznaczyć góra 35 tysięcy. Ufo i c30 podobają mi się z wyglądu, stąd po odrzuceniu wszelkich Alf Romeo rozważam między nimi.
Dziennie robię tak mniej więcej 20 km, 5 dni w tygodniu. I to po mieście. Czasami zdarza mi się pojeździć trochę po Polsce, ale są to wycieczkowe wypady, nic zobowiązującego. Civic oglądałem wewnątrz, gdyż znajomy ją posiada i faktycznie- trochę bajerów ma, c30 jeszcze wewnątrz nie oglądałem, choć przypuszczam po obejrzeniu zdjęć, że jest pod względem bajerów uboższe.
Chodzi mi o to, żeby auto nie paliło na mieście jak smok i posiadało solidne zawieszenie.
mazek
Nowicjusz

Auto: AR

03 Lip 2013, 08:02

To volvo c30 jest 3 drzwiowe z tego co widze. To mniejszy samochód od civica. Silników benzynowych mało. Ten 1.6 może i by wystarczył, ale napewno będzie to słabiej jezdzic od ufo którego 1.8 jest naprawdę żwawy. Spalanie podobne.
Japońce są porządne jednak ceny oryginalnych części są wysokie. Zobacz jak się ma zawieszenie civica i ceny częsci. Co do Volvo oni stosują wiele rozwiązań z innych firm wiec łatwiej będzie zamienniki.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

03 Lip 2013, 09:36

W tym budżecie znajdziesz zadbaną C30 w benzynie 1.8, 1.6 sobie odpuść, słabiutkie to. Zawieszenie jest zapożyczone z Forda Focusa, w swoim czasie jedno z najlepszych w klasie, jest sporo zamienników, z częściami nie ma problemu i jest spora sieć niezależnych serwisów Volvo. Jeśli chodzi o wyposażenie to szukaj wersji Momentum, to już naprawdę wypasiona wersja, z tempomatem, dwustrefową klimą, sterowaniem radia, telefonu, tempomatu z kierownicy, elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka, regulacja fotela w kilku płaszczyznach, itp.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Lip 2013, 20:53

Ja też popieram Volvo C30. Civic jest bardzo dobrym autem, ale ja zawsze powtarzam "Po co kupować bardzo dobre auto, skoro można mieć lepsze". Generalnie bierz, co ci się podoba, ale C30 ma bogatsze wyposażenie, nieco lepszą jakość wykonania i nie tak kontrowersyjny desing. Za Hondą przemawiają niższe koszty utrzymania i większa praktyczność.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Rok produkcji: 2006