Hothatch do 20k

06 Cze 2017, 12:59

Witam,
tak jak w temacie poszukuję fajnego autka klasy B ze sportowym zacięciem.
Mój research sprowadził się do poniższych modeli (ale jeśli macie jakieś ciekawe propozycje, to chętnie się przyjrzę):
- Opel Corsa D OPC (1.6 192KM)
- Suzuki Swift Sport (1.6 125KM)
- Seat Ibiza FR/Cupra (1.8T 180KM)
- Fiat Grande Punto Sport (1.4 TJet 120KM)
Silniki w nawiasach dałem tak poglądowo, wydaje mi się, że są to niezłe konstrukcje, jeśli mam jakieś złe info, to proszę o sprostowanie :)
Mój główny problem jest taki, że klasa B + mocniejszy silnik to mimo wszystko rzadkie zjawisko w sprzedaży aut używanych w Polsce, a najczęściej takie modele pochodzą z zagranicy. Sporo pojawia się również ofert z serii "sprzedaję miłość mojego życia", czyli autko najczęściej po jakimś tuningu, od pierwszego właściciela i zadbane, ale znajomi przestrzegają mnie, że modyfikacje auta bardzo wpływają na jego wytrzymałość, że nie wspomnieć o potencjalnych droższych naprawach i wymianie części.
Od razu zaznaczę, że 20k to kwota na zakup samego auta, zapasowe kilka tyś na potencjalne pierwsze naprawy mam przygotowane.
Co byście poradzili? Coś z listy, czy z poza niej? Na co warto zwrócić uwagę, szczególnie, jeśli byłoby to auto sprowadzane (np Corsy OPC z Polski praktycznie jeszcze nie widziałem w ofertach, wszystko zdjeżdża z Niemiec)?
Będę wdzięczny za każdą sugestię :)
shevson
Nowicjusz

Auto: Nie mam

06 Cze 2017, 14:24

Corsa poza budżetem.
Jak dla mnie musisz po prostu przejechać się każdym z nic i wybrać to, co najbardziej Ci odpowiada, bo masz różne silniki - dość duży z turbo, mały z turbo i wolnossący.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Cze 2017, 15:36

Wg mnie VAG tutaj będzie podstawowym wyborem, Ibiza Cupra spełni oczekiwania w 100% ale auto małe, możesz też rozejrzeć się za jakimś S3 8L z początku produkcji były wersje 210 i 225 koni, ten drugi będzie ciężko, no i jedynie przedlift.
Albo Audi TT :D

a może Colt CZT? :D po programie fajne potrafi latać :)
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

06 Cze 2017, 21:58

Rzeczywiście, Corsa wychodzi drożej... Pomyliło mi się, bo patrzyłem też na Astrę H w wersji OPC (1.6 Turbo) i znajdywały się oferty na poziomie 20k (pytanie czy takie mają sens).
Miałem przyjemność jeździć Swiftem i byłem bardzo zadowolony - ogólnie samochód mi się spodobał, chociaż niektórzy mówią mi, że to dla kobiety auto, to ja byłem nim zachwycony :)
O Ibizie Cuprze dużo się nasłuchałem, znajomy miał i sobie mega chwalił, szczególnie, że jeszcze ją tuningował, takie oczko w głowie. Zastanawiam się tylko, bo ten model ma już swoje lata a z kolei nowa wersja Ibizy (IV) w 20k się mieści, ale tylko przy najsłabszych silnikach (+100% ofert z Niemiec praktycznie).
A jaka jest opinia o używanych Mini? :) to jest w sumie taki typowy hothatch, pewnie znów można mi zarzucić, że auto dla kobiety, ale still - warto, nie warto?
shevson
Nowicjusz

06 Cze 2017, 22:27

Do Corsy musiałbys przynajmniej z 7k dołożyć. W przyrodzie nie występują z polskiego salonu, ponieważ były bardzo drogie (Nurburgring jakieś 110tys.). Ibiza z 1.8t standardowo będzie ciężka do upolowania, w końcu jest tak rozchwytywana przez młodych. Colt CZT jest super zabawką, jeśli ktoś nie jest wymagający to i na autostradę może tym wyjechać ;) Nie jest też tak oczywisty i często spotykany, co dla mnie byłoby na plus - nie wypowiem się tylko jak wygląda serwis, nawet w nim nie siedziałem. Ewentualnie Fiesta ST? Tylko tu znowu brak turba, nie wiem czy oczekujesz fajnej elastyczności i dużego momentu, czy jesteś jednym z tych zakręconych na punkcie silników wolnossących :P
Waflinsky
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 07 2015
Auto: Corsa OPC Nürburgring
Silnik: 1.6T 210ps

06 Cze 2017, 22:44

Narobiłeś mi smaka na tego Colta, że aż sobie obczaiłem oferty. Co prawda nie jest to wersja CZT, ale w 5-drzwiowej też się nieźle prezentuje [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(z Krakowa, bo tu mieszkam, więc w pierwszej kolejności zawsze patrzę na własne podwórko)
14k za takie autko? Jestem w sumie w stanie w to uwierzyć, bo Colt dość rzadki okaz na Polskich drogach... Ale i tak brzmi jakoś za dobrze. Ten silnik 1.5 do niego całkiem udana konstrukcja. Tak podpytam od razu - co miałeś na myśli mówiąc wcześniej, że po programie fajnie lata...? W ogóle słyszałem legendę, o silniku 1.5T do niego (moc 150KM). Istnieje takie cacucho?
shevson
Nowicjusz

07 Cze 2017, 00:06

shevson napisał(a):Astrę H w wersji OPC (1.6 Turbo)
raczej GTC, ew ze zderzakami i naklejkami OPC. No i wbrew pozorom też ciężko kupić z tym silnikiem za 20k (prędzej 2.0t, ale też szału nie ma).
shevson napisał(a):A jaka jest opinia o używanych Mini?
kiepska
shevson napisał(a):W ogóle słyszałem legendę, o silniku 1.5T do niego (moc 150KM). Istnieje takie cacucho?
poprzednicy pisali właśnie o tym modelu (CZT miał właśnie silnik 1.5t), który jest bardzo rozwojowy i bezawaryjny. Po dokładne info, razem ze stejdżami tuningu tego silnika zapraszam na priv do moderatora szybki :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Cze 2017, 00:15

A ja napisałem, że legenda, bo kurczę weź i znajdź taką wersję :D
Jak ktoś ma takiego Colta, ztuningowanego, to tak łatwo go nie odda...
Ale jeśli by się pojawił, to nie przejdę obojętnie na pewno...!

W sumie jednostka 109KM też chyba nie jest zła, Colt jest lekki więc dynamikę się z niego wyciągnie, no nie?

A jak wygląda sytucja z Fiestą ST? Dobre autko? Da się coś znaleźć rozsądnego w tym przedziale cenowym?
shevson
Nowicjusz

07 Cze 2017, 01:44

Fiestę bez problemu znajdziesz do 20 tysięcy, jeszcze wystarczy na rozszerzenie pakietu startowego. Osobiście ulokowałbym ją o oczko niżej niż Colta na liście "chcę", ale może też być warta rozważenia. Tylko pamiętaj, że tak łatwo nie pójdziesz w niej wyżej z mocą.

Astra z 1.6t ma conajwyżej OPC Line. true OPC ma 2.0turbo. Jedensześć jest takie samo jak w Corsie oraz Insignii (różnią się tylko ECU), czyli jest tego całkiem sporo. Ani wybitnie dobre, ani nie padają jak muchy przez wady konstrukcyjne. Na pewno trzeba dbać jak o jajko, sumiennie serwisować i często lać sensowny olej.

Colta 1.5 109ps nie można nazwać hothatchem, naciągane byłoby też pewnie stwierdzenie warmhatch... Szukając takiego auta musisz zgromadzić anielską cierpliwość i przygotować się na oglądanie wirtuozów trytytek i silikonu :P Colt też nie ma raczej jakichś konkretnych problemów, dlatego trzeba polować na nowe ogłoszenia.
Waflinsky
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 07 2015
Auto: Corsa OPC Nürburgring
Silnik: 1.6T 210ps

07 Cze 2017, 08:23

Colt kusi, muszę się rozejrzeć dobrze i czyhać na ofertę. Warto patrzeć na auta z już zrobionym tuningiem? Przeleciały mi przed oczami już z 2-3 takie oferty, jak pisałem wcześniej czyli "sprzedaję swoje oczko w głowie"
Przykład (pomijam puknięty przód, ale wiecie o co mi chodzi)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeszcze chciałem zapytać, jakie są opinie o Grande Punto? Wiem, że jest też wersja Abarth z silnikiem 150KM, ale chyba w budżecie się wtedy nie zamknę...
shevson
Nowicjusz

07 Cze 2017, 12:11

Może jestem staroświecki, ale LPG nijak nie pasuje mi do takiego auta.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Cze 2017, 12:17

Pasuje, nie pasuje... Gorzej jak ktoś nie dbał o serwis, jeździł na ubogiej mieszance, tankował u Józka i niedługo głowica do remontu. O ile w populusie 8V bym przełknął, o tyle w autku, które było kręcone do czerwonego pola... Założyłbym samemu i dbał.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Cze 2017, 12:27

galakty napisał(a):Gorzej jak ktoś nie dbał o serwis, jeździł na ubogiej mieszance, tankował u Józka i niedługo głowica do remontu
o to też chodzi
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Cze 2017, 12:32

Myśle, że rozejrzę się za tym Coltem, popatrzę też czy jakaś oferta z Ibizą się nie pojawi, natomiast 3 miejsce chciałem oddać Swiftowi (ten 1.6 szatański nie jest, ale jak pisałem, miałem przyjemność jeździć i całkiem przyjemnie to wspominam). Jakiś chip tuning mu raczej nie pomoże, no nie?

Jeszcze takie ogólne pytanko - czy jakiś inny, warty uwagi hot hatch do tej kwoty, najlepiej może z silnikiem turbo znajdzie się, czy raczej mogę pozostać przy mojej liście? Polo GIT 1.8 raczej poza zasięgiem?

Przy okazji byłbym wdzięczny za ocenę ogłoszenia:
[link do auto.pl wygasł]
shevson
Nowicjusz

07 Cze 2017, 12:42

shevson napisał(a):Jakiś chip tuning mu raczej nie pomoże, no nie?
chip ma sens jedynie w autach z turbo
shevson napisał(a):czy jakiś inny, warty uwagi hot hatch do tej kwoty, najlepiej może z silnikiem turbo znajdzie się
jeśli nie obrazisz się na kompakty, to masz a3/TT/Leona/Gulfa 1.8t, Megane II 2.0t. Od 20k można zacząć myśleć o Bravo 1.4 T-jet

Colt z linku ładny, ale długo wisi (widziałem go już na ogłoszeniu z rok, półtora temu)
Ostatnio edytowany przez mike, 07 Cze 2017, 12:43, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie informacji
mike
Moderator
Awatar użytkownika