Huragany, nawałnice, tornada...

17 Sie 2008, 23:46

Zmiana klimatu daje o sobie znać...u mnie na szczęście był tylko mały grad no i ostro wiało i padało, a jak tam u Was koledzy? Mam nadzieję, że bez strat. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Sie 2008, 12:31

Podczas tych nawałnic byłem na Mazurach i to była poprostu tragedia.Pozrywane dachy,powalone drzewa,zniszczone hektary lasów,pozrywane linie energetyczne(w Starej Rudówce byliśmy 2 dni bez prądu,bo w pobliskim lesie(jadąc do Rynu) huragan powyrywał drzewa z korzeniami,które pozrywały linie energetyczne.A na drogach jeszcze gorzej - gałęzie i konary leżały na ulicach przez 2 dni i nie było komu ich sprzątnąć.Służba drogowa w tych rejonach chyba zaspała,albo te wichury ich zaskoczyły,tak jak śnieg w zimie...
A na jeziorach Mikołajskim,Tałty,Śniardwy to było 8,9 w skali Beauforta.Ale system ostrzegania z Mikołajek działa dość sprawnie i przez radio można była zawczasu zostać ostrzeżonym,a rozsądni żeglarze za wczasu zacumowali jachty na brzegu.W miarę bezpiecznie było też przybić do brzegu na kanałach(podczas jednej z burz zacumowałem przy przegu na kanale Szymońskim.Ale nawet jak jacht był zacumowany,to był strach w nim siedzieć.W Mikołajkach bardzo dobrze działa WOPR.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Sty 2009, 22:17

A moje miasto ma jakiegoś anioła stróża. Bo nawałnica która nie była aż tak groźna była ostatnio tylko w lato 2001.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

23 Mar 2013, 10:55

W moim rejonie nawałnica w 2009 roku dało o sobie solidnie znać, kilkanaście połamanych drzew, zerwane dachy, linie energetyczne, całe szczęście mój dom nie ucierpiał :)
matix9292
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 03 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Partner
Silnik: 1.6 16v 110KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2007

22 Maj 2013, 09:44

Coraz więcej tego i coraz częściej spotykane, co z tą pogodą :unsure: :cry: :o
motomoto
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: PASSAT B5, 1,9, 101KM

22 Maj 2013, 14:04

Ocieplenie klimatyczne :D Lodowce się topią, wycbuchy nasłońcu itd :D
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Samochodowe SPA czyli porządna kąpiel dla auta
    "Kierowcy, bądźcie dla nas dobrzy szczególnie na wiosnę" to byśmy usłyszeli gdyby samochody umiały mówić, z takim apelem zwróciłyby się do swoich właścicieli. I poprosiłyby ich o porządną kąpiel. Zimą ...

29 Maj 2013, 12:01

dooookładnie ... czyli w skrócie - sami sobie jesteśmy winni prowadząc rabunkową gospodarkę i niszcząc środowisko. Przyroda tylko odpłaca
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 1985

27 Cze 2013, 17:45

Na Mazurach dostrzeżono nawet małe tornado. Trzeba się pomału do tego przyzwyczajać.
Ravnar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 2004
Auto: Puegeot 206

29 Cze 2013, 16:11

No cóż - mówiąc powaznie, to do małych trąb powietrznych ( które też wyrządzają szkody ) oraz gradobić i nieco większych niż kiedyś burz musimy się chyba przyzwyczaić :( Jeszcze parę lat temu, trąby powitrzne, grad i burze z silnymi wyładowaniami były tylko w TV. Teraz z jakiegoś powodu są one faktem :(
Żartobliwie mówi się, że to sprawa osieplenia klimatu z takich czy innych powodów. Ale coś chyba w tym jest, bo skąd takie gradobicia, ulewne deszcze, intensywne burze i trąby powietrzne? Skąd takie wahania temperatury - w poniedziałek 35 stopni, a w czwartek 15?
Ja osobiście uważam, żę to jednak sprawa ocieplania się klimatu. Z jakich powodów? Trudno mi się wypowiedzieć. Zapewne jednym z takich powodów, to silniki spalinowe.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lip 2013, 08:22

Też tak myślę. Tornada do tej pory znałem jedynie z amerykańskich filmów. :| Teraz co roku jak jest lato to są trąby w Polsce... :unsure:
jogorek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: bmw e46 320d

24 Lip 2013, 14:32

Tak przy okazji częstych gradów, mogę poradzić że jak ktoś nie ma garażu to auto warto kocem obłożyć. Nie poobija się wtedy nic a nic :)
nowicjusz2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 04 2006
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Seat Ibiza IIFL
Silnik: 1.9TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

25 Lip 2013, 10:15

jogorek napisał(a):jak jest lato to są trąby w Polsce

No pewnie, że są... :yes: :yes:
I to nawet w środku miasta .. :wink:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

29 Sie 2013, 14:23

Racja,coraz częściej mamy okazję obserwować właśnie takie zjawiska pogodowe i to może bardzo niepokoić. Pytanie co zrobić kiedy widzimy mały huragan jadąc samochodem,jak się wtedy zachować aby nie ucierpieć.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

03 Wrz 2013, 09:17

Zapewne wszystko zależy od sytuacji. Jeśli jest miejsce, najlepiej zjechać na pobocze czy jakiś parking i oczywiście dalej od drzew. Ale na drodze są sytuacje których nie da sie przewidziec i na reakcje nie ma czasu - wczoraj trafiłem na pewien filmik, który właśnie pokazuje, że czasu na reakcję brak, a zdarzyć może się wszystko: http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ie,1946422
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 1985

03 Wrz 2013, 13:12

Dzięki temu, że kierowca nic nie zrobił (oprócz zatrzymania się) udało mu się ujść cało z sytuacji. W sumie nie wiem jak bym się w takiej sytuacji zachował. Może próbował bym wycofać. Ale znając życie pewnie też bym się po prostu zatrzymał i zdrętwiał.
Żaden facet nie będzie w stanie powstrzymać się, gdy zobaczy swoją kobietę w seksownej bieliźnie. Fakty są takie, że jeżeli nawet w naszym związku nie wszystko jest OK, to właśnie body erotyczne może zdziałać prawdziwe cuda.
mojawina
Nowicjusz

Auto: Opel Astra III