Huragany, nawałnice, tornada...

18 Sie 2008, 00:46

Zmiana klimatu daje o sobie znać...u mnie na szczęście był tylko mały grad no i ostro wiało i padało, a jak tam u Was koledzy? Mam nadzieję, że bez strat. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Sie 2008, 13:31

Podczas tych nawałnic byłem na Mazurach i to była poprostu tragedia.Pozrywane dachy,powalone drzewa,zniszczone hektary lasów,pozrywane linie energetyczne(w Starej Rudówce byliśmy 2 dni bez prądu,bo w pobliskim lesie(jadąc do Rynu) huragan powyrywał drzewa z korzeniami,które pozrywały linie energetyczne.A na drogach jeszcze gorzej - gałęzie i konary leżały na ulicach przez 2 dni i nie było komu ich sprzątnąć.Służba drogowa w tych rejonach chyba zaspała,albo te wichury ich zaskoczyły,tak jak śnieg w zimie...
A na jeziorach Mikołajskim,Tałty,Śniardwy to było 8,9 w skali Beauforta.Ale system ostrzegania z Mikołajek działa dość sprawnie i przez radio można była zawczasu zostać ostrzeżonym,a rozsądni żeglarze za wczasu zacumowali jachty na brzegu.W miarę bezpiecznie było też przybić do brzegu na kanałach(podczas jednej z burz zacumowałem przy przegu na kanale Szymońskim.Ale nawet jak jacht był zacumowany,to był strach w nim siedzieć.W Mikołajkach bardzo dobrze działa WOPR.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Sty 2009, 23:17

A moje miasto ma jakiegoś anioła stróża. Bo nawałnica która nie była aż tak groźna była ostatnio tylko w lato 2001.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

23 Mar 2013, 11:55

W moim rejonie nawałnica w 2009 roku dało o sobie solidnie znać, kilkanaście połamanych drzew, zerwane dachy, linie energetyczne, całe szczęście mój dom nie ucierpiał :)
matix9292
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 03 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Partner
Silnik: 1.6 16v 110KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2007

22 Maj 2013, 10:44

Coraz więcej tego i coraz częściej spotykane, co z tą pogodą :unsure: :cry: :o
motomoto
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: PASSAT B5, 1,9, 101KM

22 Maj 2013, 15:04

Ocieplenie klimatyczne :D Lodowce się topią, wycbuchy nasłońcu itd :D
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS Q3 - pierwszy RS linii modelowej Q
    Na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, marka z Ingolstadt zaprezentuje Audi RS Q3, pierwszy model RS w cieszącej się ogromnym zainteresowaniem rodzinie Q. Ten wyjątkowy samochód łączy w sobie przemyślaną ...

29 Maj 2013, 13:01

dooookładnie ... czyli w skrócie - sami sobie jesteśmy winni prowadząc rabunkową gospodarkę i niszcząc środowisko. Przyroda tylko odpłaca
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 1985

27 Cze 2013, 18:45

Na Mazurach dostrzeżono nawet małe tornado. Trzeba się pomału do tego przyzwyczajać.
Ravnar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 2004
Auto: Puegeot 206

29 Cze 2013, 17:11

No cóż - mówiąc powaznie, to do małych trąb powietrznych ( które też wyrządzają szkody ) oraz gradobić i nieco większych niż kiedyś burz musimy się chyba przyzwyczaić :( Jeszcze parę lat temu, trąby powitrzne, grad i burze z silnymi wyładowaniami były tylko w TV. Teraz z jakiegoś powodu są one faktem :(
Żartobliwie mówi się, że to sprawa osieplenia klimatu z takich czy innych powodów. Ale coś chyba w tym jest, bo skąd takie gradobicia, ulewne deszcze, intensywne burze i trąby powietrzne? Skąd takie wahania temperatury - w poniedziałek 35 stopni, a w czwartek 15?
Ja osobiście uważam, żę to jednak sprawa ocieplania się klimatu. Z jakich powodów? Trudno mi się wypowiedzieć. Zapewne jednym z takich powodów, to silniki spalinowe.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lip 2013, 09:22

Też tak myślę. Tornada do tej pory znałem jedynie z amerykańskich filmów. :| Teraz co roku jak jest lato to są trąby w Polsce... :unsure:
jogorek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: bmw e46 320d

24 Lip 2013, 15:32

Tak przy okazji częstych gradów, mogę poradzić że jak ktoś nie ma garażu to auto warto kocem obłożyć. Nie poobija się wtedy nic a nic :)
nowicjusz2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 04 2006
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Seat Ibiza IIFL
Silnik: 1.9TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

25 Lip 2013, 11:15

jogorek napisał(a):jak jest lato to są trąby w Polsce

No pewnie, że są... :yes: :yes:
I to nawet w środku miasta .. :wink:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

29 Sie 2013, 15:23

Racja,coraz częściej mamy okazję obserwować właśnie takie zjawiska pogodowe i to może bardzo niepokoić. Pytanie co zrobić kiedy widzimy mały huragan jadąc samochodem,jak się wtedy zachować aby nie ucierpieć.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

03 Wrz 2013, 10:17

Zapewne wszystko zależy od sytuacji. Jeśli jest miejsce, najlepiej zjechać na pobocze czy jakiś parking i oczywiście dalej od drzew. Ale na drodze są sytuacje których nie da sie przewidziec i na reakcje nie ma czasu - wczoraj trafiłem na pewien filmik, który właśnie pokazuje, że czasu na reakcję brak, a zdarzyć może się wszystko: http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ie,1946422
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 1985

03 Wrz 2013, 14:12

Dzięki temu, że kierowca nic nie zrobił (oprócz zatrzymania się) udało mu się ujść cało z sytuacji. W sumie nie wiem jak bym się w takiej sytuacji zachował. Może próbował bym wycofać. Ale znając życie pewnie też bym się po prostu zatrzymał i zdrętwiał.
Żaden facet nie będzie w stanie powstrzymać się, gdy zobaczy swoją kobietę w seksownej bieliźnie. Fakty są takie, że jeżeli nawet w naszym związku nie wszystko jest OK, to właśnie body erotyczne może zdziałać prawdziwe cuda.
mojawina
Nowicjusz

Auto: Opel Astra III