Jazda na długich w słoneczny dzień

13 Maj 2013, 09:35

OStatnimi czasy, daje się zauwazyć, że niektóre samochody jadą z włączonymi światłami drogowymi ( długimi ) w słoneczny dzień... Dają tymi długimi światłami po oczach i jest to denerwujące. Ciekawi mnie, jaki jest tego cel? Bo chyba nie poprawa bezpieczeństwa na drodze? Oczywiście pomijam fakt, że jest to niezgodne z przepisami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

13 Maj 2013, 09:42

Przypuszczam że kierujący tymi pojazdami z włączonymi długimi światłami robią to nieświadomie. Ostatnio zwróciłem uwagę takiemu kierującemu na światłach i przepraszał powiedział że nie wiedział bo nie zauważył kontrolki na desce.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016
0

13 Maj 2013, 10:04

Też mi się wydaje to po prostu pomyłką. Mi też zdażyło się dwa razy jechać z dźwigienką w pozycji "na długich" (nie świeciły bo nie miałem włączonych mijania tylko dzienne). Po prostu przy kręceniu kierownicą lub włączaniu kierunku zaczepiłem palcem ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

13 Maj 2013, 17:49

Zgadza się nie powinno się tego robić, ale w motocyklach jak najbardziej i połowa to robi. :D
PiotrMSC
Początkujący

Miejscowość: Lublin
0

17 Maj 2013, 12:47

Mnie też to denerwuje :evil:
jgalecky
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 11 1999
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Audi A8
Silnik: 4.2
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
0

19 Maj 2013, 10:32

Wczoraj za mna jechała pani na długich. Świeciła w lusterku aż miło. Na światłach z ciekawości wyszedłem z auta i ją zapytałem, dlaczego jedzie na długich i skutecznie mnie oślepia. Powiedziała, że koleżanki jej powiedziały, że jest bardziej widoczna w słoneczny dzień...
Fakt faktem - jest bardziej widoczna. Tylko czy to poprawia bezpieczeństwo?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    FIAT 500 L - auto zbudowane z myślą o rodzinie
    FIAT 500 L - stylistycznie włoska nowość nawiązuje do miejskiej, kultowej 500-setki, jest autem zbudowanym z myślą o rodzinie. Będzie go można podziwiać podczas targów MOTOR SHOW 2013 w Poznaniu. Większością wymiarów ...

22 Maj 2013, 09:14

W słoneczny dzien to jeszcze nie gorzej jak w nocy taki w oczy przyświeci a jak jeszcze za tobą się wlecze to człowiek ślepy na maksa, może pomyłka ale trudno z takimim kierowcami wytrzymać :angry:
motomoto
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: PASSAT B5, 1,9, 101KM
0

21 Lis 2013, 13:26

Pewnie blondynka :lol:
A tak powaznie też znajomy mnie zapewniał ze w słoneczny lepiej jeździć na długich, a nie był blondynką
na szczęscie zbiłem jego argumenty ale takich widac na ulicach jest więcej
Jędrek30
Nowicjusz

Auto: BMW418M
0

24 Lis 2013, 11:36

Jest jeszcze druga rzecz - parę dni temu na parkingu pod sklepem ( gość jechał za mną i wjechał na parking pod ten sklep co ja ) zapytałem goscia dlaczego jedzie na długich i czy lubi, jak ktoś świeci mu w oczy. Zdziwiony odpowiedział, że wcale nie jechał na długich, tylko na dziennych....I wszystko od razu było dla mnie jasne, ale zapytałem, czy te dzienne to nie czasem długie, tylko świecą troszkę słabszym światłem. No i wyszło szydło z worka - kierowcy nie jeżdżą na długich, tylko na badziewnych "dziennych" :/ , które są tak naprawdę światłami długimi, tylko słabszymi. Ale po włączeniu tycyh pseudo dziennych świecą poprostu światła drogowe, a co za tym idzie skutecznie walą w oczy, ponieważ konstrukcja tych świateł jest zrobiona tak, że mają przecież świecić na wprost przed auto. No ale nie ważne, czy świecą one całą mocą czy tylko połową mocy, wazne jest, że walą po oczach.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

25 Lis 2013, 08:16

No nie wierzę po prostu...
biniek12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 2007
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Honda Civic
Rok produkcji: 2012
0

25 Lis 2013, 08:45

Spodziewałem się, że to ma swoje drugie dno, bo liczba osób które poruszają się po drogach na długich wzrosła diametralnie... Szkoda słów, myślę, że powinny to również regulować jakieś przepisy, bo inaczej może to być bardzo niebezpieczne.
Ander
Początkujący

Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Suzuki Swift
Rok produkcji: 2009
0

25 Lis 2013, 10:45

Przepisy to regulują. Tylko policja powinna zacząć to egzekwować.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

25 Lis 2013, 20:02

Policja policja ale według mnie ważniejsza jednak jest edukacja i uswiadamianie kierowcą, że to co robią jest złe i do niczego dobrego nie prowadzi. Nie wyobrazam sobie aby jakiś niedzielny kierowca zrozumial, ze dostaje mandat za długie światla, kiedy on ma wlaczone krotkie niby
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003
0

26 Lis 2013, 10:43

Ja myślę, że to nie niedzielni kierowcy. Oni rzadko wyjeżdżają ze swoich pieleszy domowych i raczej nawet się nie zastanawiają nad takim głupawym rozwiązaniem. Samochody firmowe też raczej tego nie mają. Z tego co zauważyłem, to te śmieszne dzienne mają samochody, których właściciele korzystają ze swoich czterech kółek na codzień, do dojazdu do pracy. Ktoś kiedyś w necie rzucił, że włączone światła mijania powodują zwiększone zuzycie paliwa i się zaczęło kombinowanie. Ale nikt z właścicieli tych samochodów, nie próbował nawet obliczyć ile więcej paliwa spali podczas jazdy na światłach mijania a na dziennych. Dla kierowców najważniejsze jest to, że dzienne pobierają mniej prądu, a za tym idzie mniejsze zużycie paliwa. A że są to mililitry, to już nikt o tym nie myśli. Nikt też nie pomyśli, ile trzeba przejechać km, żeby spalić litr paliwa więcej z powodu włączonych świateł mijania i dziennych. A o tych pseudo dziennych długich nawet nie wspomnę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

28 Lis 2013, 11:19

Niestety, obawiam się że to prawda. Sam mam znajomych, którzy do dziś nie mogą przeboleć wprowadzenia nakazu jazdy na światłach przez cały rok - ich koronnym argumentem jest własnie koszt żarówek (które szybciej się przepalają) i paliwa. To już niestety kwestia nastawienia do życia.
Ander
Początkujący

Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Suzuki Swift
Rok produkcji: 2009
0