Hybrid, ma to w ogóle sens?

19 Wrz 2019, 13:07

Cichy77 napisał(a):Ok rozumiem. To może tu kwestia jest samej skrzyni która jest bezstopniowa a przełożenia są symulowane?

To nie tylko sama skrzynia, choć pewnie ma znaczący udział w tej niechęci.
Bo znowu jazda Eclips Cross, czyli turbo benzyna+zwykłe CVT podobała mi się bardzo. Ale niestety nie pasowała mi ergonomia kabiny-szeroki tunel środkowy, wymuszający pozycję "cnotki" za kierownicą :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Wrz 2019, 13:38

yeti65 napisał(a):nie pasowała mi ergonomia kabiny-szeroki tunel środkowy, wymuszający pozycję "cnotki" za kierownicą
No to już typowo indywidualna sprawa :mrgreen: która raczej nie ma wpływu na samą jazdę :)
Co do samego CVT to faktycznie można wyczuć różnice między markami i modelami takich skrzyń niby zasada działania tak sama a jednak inaczej się jedzie. Moim zdaniem wynika to z oprogramowania które steruje taką skrzynią.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Wrz 2019, 13:59

Cichy77 napisał(a):Co do samego CVT to faktycznie można wyczuć różnice między markami i modelami takich skrzyń niby zasada działania tak sama a jednak inaczej się jedzie. Moim zdaniem wynika to z oprogramowania które steruje taką skrzynią.

e-CVT to całkiem co innego, niż zwykłe CVT.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Wrz 2019, 17:57

Najtańsza sensowna opcja na hybrydę to Prius II-generacji, za około 25 tys. kupisz 12-13 letnie auto:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Najlepiej dołożyć LPG i cieszyć się ze spalania 6l LPG na 100km (=12zł). Tylko, że to jest raczej autko do zakorkowanego miasta. Na drodze ekspresowej/autostradzie i tak spali te ~8l i w dodatku jest słabo wygłuszone.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Paź 2019, 16:38

Kia Niro jest hybryda i ma skrzynie dwusprzęgłową. Warto się przejechać. Jeśli chodzi o porównanie hybryda vs lpg to jest ten drobny szkopuł że praktycznie nie ma już nowych aut do których da się gaz założyć w rozsądnej kwocie. Jeśli bym szukał auta do 15tys zł to odradzam hybrydy. Nie oto chodzi, że układ może się zepsuć. Są to auta z założenia droższe więc ogólny stan auta będzie gorszy niż w przypadku zwykłej benzyny.
Kaka84
Nowicjusz