Toyota Avensis - jaka wersja?

26 Lis 2019, 18:23

Witam całą forumową społeczność!
Przeczytałem tutaj trochę postów na temat kupna samochodu i aktualnie wyborem, który najbardziej mi się podoba (chociaż nie wizualnie :) jest Toyota Avensis. Zależy mi przede wszystkim na jak najbardziej bezawaryjnym samochodzie. Znalazłem całkiem sporo ogłoszeń tego modelu na otomoto, więc zacząłem je po kolei filtrować natomiast w niektórych miejscach nie wiem czy dana opcja jest lepsza, czy nie ma znaczenia.

Kluczowe czynniki:
rodzaj paliwa: benzyna, chciałbym zamontować instalację LPG.
skrzynia biegów: najlepiej automat, ale jeśli miałby być z tym jakiś problem to mogę rozważyć manual
status pojazdu: nieuszkodzony, bezwypadkowy
typ nadwozia: kombi
Nie zależy mi na żadnym super-mega wyposażeniu. Ważne, żeby działało radio i klimatyzacja :)

Czego nie wiem?
Silnik: widzę dwie opcje - 1.8 147 KM i 2.0 152 KM. Czy są jeszcze jakieś inne? Czy jest jakaś przewaga jednej nad drugą (biorąc pod uwagę, że chcę zamontować LPG)?
wersja: II lub III. Która lepsza? Z tego co widzę wersji II jest bardzo mało z automatem.
Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę podczas poszukiwań?

Jeśli chodzi o budżet, to patrząc na cenę tych aut nie mam raczej ograniczeń. Mogę wydać zarówno 20 jak i 80 tys. Jasne, że im mniej tym lepiej, natomiast nie jest to kluczowa sprawa. Powiedzmy, że jeśli bym się decydował na wersję III to szukałbym wśród rocznika około 2011-2013 w granicach 40-50 tys. Chcialbym jednak, żeby to auto służyło mi przez dłuższy czas (powiedzmy jakieś 10 lat, aktualnie jeżdżę około 20-30 tys km rocznie).

Jestem z Małopolski i planuję szukać auta w tym oraz sąsiednich województwach. Ewentualnie rozważam zgłoszenie się do jakieś firmy, żeby mi sprowadziła taki model np. z Niemiec, ale na razie nie jestem przekonany do tego pomysłu.

Pozdrawiam serdecznie
mcbride
Obserwowany

26 Lis 2019, 20:38

Z tym modelem w benzynie jest gorący temat zawsze...albo przynajmniej od dłuższego czasu, ja tego też szukam dla klientów od dłuższego czasu i powiem Ci że bardzo ciężko znaleźć, z dieslem bez problemu, ale niestety za benzyniaka to słono będziesz musiał zapłacić bo ich ceny to przepaść..może warto diesla rozważyć ?
Do benzyniaka trzeba doliczyć koszt instalacji LPG, poza tym w zakupie będzie drożej, więc różnica między dieslem z benzyną na przełomie 2-3 lat będzie...żadna.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Lis 2019, 20:51

Skupmy się na Avensisie T27 czyli tej wersji III według Ciebie :) Był w niej jeszcze silnik 1.6 ale moim zdaniem najlepiej szukać samochodu z 1.8 lub ewentualnie 2.0. Wszystkie benzynowe były w tej wersji Valvematic i są to silniki które dobrze tolerują LPG i mają hydraulikę na zaworach więc nie trzeba ich regulować.

Ogólnie to są samochody bardzo fajnie i raczej nie mają większych problemów. Ja osobiście wybrałbym skrzynię manualną która ma sześć przełożeń do przodu bo automaty są tam bezstopniowe CVT i raczej nie lubią agresywniejszej jazdy. Do spokojnej będą ok (nie są stworzone do przenoszenie sporych momentów obrotowych), trzeba je dobrze sprawdzić przy kupnie.

Jak znajdziesz dobrego ogarniętego gazownika i porządnie założy instalację to będziesz jeździł długo i bezawaryjnie.

Mając taki budżet szukaj samochodu w okolicach 50tys. zł i na pewno znajdziesz coś dobrego czym długo pojeździsz i będziesz zadowolony.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Lis 2019, 19:15

Dzięki za odpowiedzi, już coś więcej wiem :)
W takim razie rezygnuję ze skrzyni automatycznej, bo jeżdżę raczej agresywnie. Celuję w wersję 1.8, pozostanę przy opcji benzynowej.

Jesteście w stanie napisać coś pozytywnego/negatywnego na temat kilku poniższych sztuk na podstawie samych ogłoszeń? Czy to trzeba pojechać, sprawdzić, itd.? :)

Na początek wziąłem oferty dla mnie potencjalnie interesujące z rocznika 2015 (i jedna 2016). 2 auta są za 67 tys., a następne 2 za 50. Dosyć mocno to dla mnie podejrzane. Da się stwierdzić już po ogłoszeniu, że coś jest z tymi autami nie tak jak trzeba? W granicach 50 tys. widzę raczej oferty z okolic 2012 roku.

za 67:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

za 50 (w tym ten pierwszy jest jeszcze sprowadzony przez handlarza):

Pozdrawiam
mcbride
Obserwowany

28 Lis 2019, 21:04

mcbride napisał(a): bo jeżdżę raczej agresywnie. Celuję w wersję 1.8, pozostanę przy opcji benzynowej.

To raczej nie poszalejesz, ten silnik jest oczywiście b. dobry, mało awaryjny ale niestety nie ma dużo mocy.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

01 Gru 2019, 09:41

Tak jak kolega napisał wyżej, przy agresywnej jeździe będziesz rozczarowany tym silnikiem. Owszem ten silnik ma 147KM przy wysokich obrotach, ale to nadal wolnossący. Ma zaledwie 180Nm dopiero przy 4400 obr/min.
Do przyjemnej jazdy potrzebujesz:
-większej pojemności
-większek ilości cylindrów
-turbosprężarki lub kompresora.

Jeśli mimo wszystko zadowoli Cię Avensis to szukaj auta z salonu PL. Jest tego bardzo dużo w ogłoszeniach.

Ta ściągnięta to jeszcze przedlifti ma 150 tys.przebiegu dlatego pewnie jest tańsza. A ta z podkarpackiego to wersja bieda-aż-piszczy - manualna klima itp., więc nic dziwnego, że taka tania. Nie widzę dobrze na telefonie, ale ona chyba nawet ma z tyłu szyby na korbkę.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżanie i odladzanie samochodu
    W zimie dokładne oczyszczenie auta ze śniegu i lodu ma ogromne znaczenie. Jazda samochodem przypominającym igloo lub z zaparowanymi szybami jest niebezpieczna, a w dodatku grozi mandatem. Po intensywnych opadach śniegu na ...