Witam całą forumową społeczność!
Przeczytałem tutaj trochę postów na temat kupna samochodu i aktualnie wyborem, który najbardziej mi się podoba (chociaż nie wizualnie
jest Toyota Avensis. Zależy mi przede wszystkim na jak najbardziej bezawaryjnym samochodzie. Znalazłem całkiem sporo ogłoszeń tego modelu na otomoto, więc zacząłem je po kolei filtrować natomiast w niektórych miejscach nie wiem czy dana opcja jest lepsza, czy nie ma znaczenia.
Kluczowe czynniki:
rodzaj paliwa: benzyna, chciałbym zamontować instalację LPG.
skrzynia biegów: najlepiej automat, ale jeśli miałby być z tym jakiś problem to mogę rozważyć manual
status pojazdu: nieuszkodzony, bezwypadkowy
typ nadwozia: kombi
Nie zależy mi na żadnym super-mega wyposażeniu. Ważne, żeby działało radio i klimatyzacja
Czego nie wiem?
Silnik: widzę dwie opcje - 1.8 147 KM i 2.0 152 KM. Czy są jeszcze jakieś inne? Czy jest jakaś przewaga jednej nad drugą (biorąc pod uwagę, że chcę zamontować LPG)?
wersja: II lub III. Która lepsza? Z tego co widzę wersji II jest bardzo mało z automatem.
Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę podczas poszukiwań?
Jeśli chodzi o budżet, to patrząc na cenę tych aut nie mam raczej ograniczeń. Mogę wydać zarówno 20 jak i 80 tys. Jasne, że im mniej tym lepiej, natomiast nie jest to kluczowa sprawa. Powiedzmy, że jeśli bym się decydował na wersję III to szukałbym wśród rocznika około 2011-2013 w granicach 40-50 tys. Chcialbym jednak, żeby to auto służyło mi przez dłuższy czas (powiedzmy jakieś 10 lat, aktualnie jeżdżę około 20-30 tys km rocznie).
Jestem z Małopolski i planuję szukać auta w tym oraz sąsiednich województwach. Ewentualnie rozważam zgłoszenie się do jakieś firmy, żeby mi sprowadziła taki model np. z Niemiec, ale na razie nie jestem przekonany do tego pomysłu.
Pozdrawiam serdecznie