Przeczytałem tutaj trochę postów na temat kupna samochodu i aktualnie wyborem, który najbardziej mi się podoba (chociaż nie wizualnie

Kluczowe czynniki:
rodzaj paliwa: benzyna, chciałbym zamontować instalację LPG.
skrzynia biegów: najlepiej automat, ale jeśli miałby być z tym jakiś problem to mogę rozważyć manual
status pojazdu: nieuszkodzony, bezwypadkowy
typ nadwozia: kombi
Nie zależy mi na żadnym super-mega wyposażeniu. Ważne, żeby działało radio i klimatyzacja

Czego nie wiem?
Silnik: widzę dwie opcje - 1.8 147 KM i 2.0 152 KM. Czy są jeszcze jakieś inne? Czy jest jakaś przewaga jednej nad drugą (biorąc pod uwagę, że chcę zamontować LPG)?
wersja: II lub III. Która lepsza? Z tego co widzę wersji II jest bardzo mało z automatem.
Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę podczas poszukiwań?
Jeśli chodzi o budżet, to patrząc na cenę tych aut nie mam raczej ograniczeń. Mogę wydać zarówno 20 jak i 80 tys. Jasne, że im mniej tym lepiej, natomiast nie jest to kluczowa sprawa. Powiedzmy, że jeśli bym się decydował na wersję III to szukałbym wśród rocznika około 2011-2013 w granicach 40-50 tys. Chcialbym jednak, żeby to auto służyło mi przez dłuższy czas (powiedzmy jakieś 10 lat, aktualnie jeżdżę około 20-30 tys km rocznie).
Jestem z Małopolski i planuję szukać auta w tym oraz sąsiednich województwach. Ewentualnie rozważam zgłoszenie się do jakieś firmy, żeby mi sprowadziła taki model np. z Niemiec, ale na razie nie jestem przekonany do tego pomysłu.
Pozdrawiam serdecznie