Żuraw napisał(a):Ciagle slysze te zalosne frazesy o toksycznej produkcji priusa. Tylko kazdy kto z tym wyskakjue milknie na pytanie "przedstaw dowody"
proszę bardzo, popatrz sobie na sposób produkcji ogniw elektrycznych, stosowanych w każdym pojeździe hybrydowym, spójrz na sposób uzyskiwania spieków metali ziem rzadkich, do tego wszystkie substancje alkaliczne wykorzystywane w tych ogniwach są wysoce trujące, do tego wszystkie katalizatory wykorzystywane w produkcji ( i użytkowaniu) też są trujące, zobacz jaki jest krzyk o zwykłe akumulatory z samochodu, ty masz całą baterię, sama produkcja tych urządzeń pochłania tyle energii i zanieczyszcza środowisko w taki sposób że spokojnie to bilansuje zwykłe auto
poza tym i tak masz dodatkowo tyle samo zanieczyszczeń co przy wyprodukowaniu zwykłego auta, bo w zasadzie masz do normalnego pojazdu dorzucony napęd elektryczny
to tyle jeśli chodzi o eko bzdury
to jak z nowym autem i złomowaniem starego, nie jest to wcale ekologiczne rozwiązanie, za to bardzo ekonomiczne
co do LPG jeśli dobra instalacja nie ma się czego obawiać, minusem jest tylko zmniejszenie ilości miejsca w bagażniku, oprócz jednego auta benzynowego w domu wszystkie jeżdżą na LPG, nie mam żadnych problemów z nimi
są instalacje nawet do wyczynowych czy też sportowych pojazdów więc nie przesadzajmy, oczywiście jak się chce przyoszczędzić na jakości to się płaci później 2 razy,
2 litrowy Passat spala mi w granicach 8 litrów LPG na 100 więc w granicach 4 litrów ON więc sory ale oszczędności na Priusie wielkich nie będzie
no i po raz kolejny poruszę kwestię możliwości naprawy tego pojazdu "gdzieś w trasie", kto Ci to zrobi?? a laweta i 200 czy 300 km nie wychodzi tanio
no i ostatnia rzecz prius mi się osobiście nie podoba taka bezpłciowa żaba
ale o gustach się nie dyskutuje,