HYBRYDA TOYOTA PRIUS

14 Maj 2014, 18:00

Niektórzy „fachowcy” mówią, że hybryda pali tyle co diesel – otóż nie. Z własnego doświadczenia wiem, że silniki hybrydowe spalają dużo mniej, szczególnie różnicę widać w mieście, kiedy dojeżdżamy do pracy w porannych korkach. Jezdżę Toyotą Auris, jak dotad nie mogę powiedzieć złego słowa na ten samochód
tmk30
Nowicjusz

Auto: Toyota Auris
1

14 Maj 2014, 18:02

Brawo za odkop...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
2

15 Maj 2014, 11:04

Według mnie to jest pozytywne zjawisko, że koncerny zaczynają myśleć o ekologii. Czy jest ich to dobra wola, czy też wymusiło to społeczeństwo, wg mnie nie ma znaczenia. O hybrydowej Toyocie jest teraz bardzo głośno i przynajmniej do świadomości kierowców dochodzi ze jest alternatywa dla benzyny...
rusty6
Nowicjusz

Auto: Toyota Yaris
0

15 Maj 2014, 11:56

Chyba nie ma sensu komentować poprzedniej wypowiedzi :lol:
Jedyną hybrydą, jaką rzeczywiście chciałbym mieć, jest Lexus LS600h: 450 KM, V8+układ elektryczny emitują wystarczająco dużo potrzebnego roślinkom dwutlenku węgla :mrgreen:
Hybrydy nie są przyszłością motoryzacji, bo kiedy rzeczywiście skończy się ropa (za co najmniej jakieś 70-100 lat), to te auta nadal będą jej potrzebowały. A te na bioetanol (jak spora część szwedzkich samochodów, od Saab'ów 9-3 po Koenigsegg'a Agerę) lub z generatorem wodoru- NIE. Powinniśmy zmierzać w kierunku przetwarzania odpadków na paliwo (wodór, gaz), a nie rozwijać te ciężkie, powolne, do bólu poprawne i wcale nie tak "zielone" mieszańce.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
1

15 Maj 2014, 15:00

a jak jest z osiągami wymienionych samochodów? Dużo się mówi, że hybryda nie jest tak dynamiczna jak benzyniak czy nawet diesel. Jak to jest w praktyce? Ktoś wyciskał prędkość maksymalną. Interesuje mnie również jak szybko rozpędza się do setki. W sumie nie ma co wymagać zbyt wiele, bo jednak hybrydy są stworzone bardziej do zakorkowanych miast. Będę wdzięczny za pomoc
tmk30
Nowicjusz

Auto: Toyota Auris
1

15 Maj 2014, 15:15

Koenigsegg Agera teoretycznie wyciąga jakieś 440 km/h, Lexus ma elektroniczny kaganiec do 250 km/h.. oczywiście żarcik 8)
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota Hilux GR Sport debiutuje w RPA
    Na rynek Republiki Południowej Afryki wchodzi limitowana edycja Hiluxa, firmowana przez Toyota Gazoo Racing, sportowe ramię Toyoty. Pick-up Hilux GR Sport otrzymuje trenowe wyposażenie i profesjonalne oklejenia Gazoo Racing, ...

15 Maj 2014, 22:17

Temat odkopany więc zamykam
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0