HYBRYDA TOYOTA PRIUS

09 Lip 2011, 15:49

Witam,
jako ,że moja Astra F powoli zaczyna mnie męczyć, a i pieniążków się trochę odłożyło zastanawiam się nad kupnem samochodu. Oczywiście priorytetem dla mnie jest oszczędność,bezawaryjność i ogólnie nie za droga eksploatacja. Przez przypadek zainteresowałem się hybrydową Toyotą Prius, myślę tu o III generacji, co sądzicie o tym samochodzie? Czy miał ktoś okazję taką hybrydą jeździć? Czytałem ,że jest praktycznie bezawaryjny,spalanie na poziomie4-5,5l PB95 a więc nie wiele jak na dosyć spory samochód. Przeraża mnie jedynie serwisowanie tego samochodu - drogie przeglądy i generalnie tylko oryginalne części. Co sądzicie o moim wyborze?
auronfff
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnowskie Góry
40

10 Lip 2011, 03:51

współczuje :)

4.5l sobie mozna wsadzic :) sprawdzałem pali 5.1 i nie da sie nią jezdzić :)

droga eksploatacja

dlaczego ?

5l PB - 10l lpg

10l lpg = silnik 1.8 -2.0

i tyle w tym temacie :P

pośmiać się mozna bo diesel pali mniej od priusa lub porównywalnie , oferuje lepsza frajde

no i podawane spalanie w priusie jest realne gdy sie jedzie poniżej 70 :)

nie daj sie nabrac na priusa , zadko sie psuje bo mało tego jezdzi no i wiadomo toyota :)

silnik elektryczny to tak prosta konstrukcja ( 1 element ruchomy ) więc nie ma się co psuć :)

oczywiscie róznica w cenie auta zwróci CI się za 500tyś km :) bo kosztuje 22tys dolarów :)

za 25 mam nowego mustanga :)

natomiast priusa bym sie deczko wstydził :)
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska
5

10 Lip 2011, 03:51

współczuje :)

4.5l sobie mozna wsadzic :) sprawdzałem pali 5.1 i nie da sie nią jezdzić :)

droga eksploatacja

dlaczego ?

5l PB - 10l lpg

10l lpg = silnik 1.8 -2.0

i tyle w tym temacie :P

pośmiać się mozna bo diesel pali mniej od priusa lub porównywalnie , oferuje lepsza frajde

no i podawane spalanie w priusie jest realne gdy sie jedzie poniżej 70 :)

nie daj sie nabrac na priusa , zadko sie psuje bo mało tego jezdzi no i wiadomo toyota :)

silnik elektryczny to tak prosta konstrukcja ( 1 element ruchomy ) więc nie ma się co psuć :)

oczywiscie róznica w cenie auta zwróci CI się za 500tyś km :) bo kosztuje 22tys dolarów :)

za 25 mam nowego mustanga :)

natomiast priusa bym sie deczko wstydził :)
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska
5

11 Lip 2011, 16:50

może ktoś jeszcze się wypowie?
auronfff
Nowicjusz

0

14 Lip 2011, 08:49

Czesc

Nie sluchaj pseudofachowcow, bierz smialo Priusa bo to fantastyczny samochod. Moj ojciec ma Priusa II i jezdzi sie nim rewelacyjnie.
Spalanie jak zawsze zalezy od wielu czynnikow i moze sie zawierac w szerokim przedziale od 3.5-6L. Zarowno gorna wartosc jak i dolna to skrajne przypadki.
Realnie zmialo mozna zalozyc ze spali ok 5L.
Porownywalnej wielksoci diesel nie jest tak oszczedny.

Mowi sie ze jest to auto dla spokojnych kierowcow. Prawda jest taka ze moze byc autem dla kazdego.
A co do serwisu to najelpiej zadzownic i zapytac sie. Ogolnie auto sie nie psuje a wymiany eksploataycjne sa smiesznie tanie.

Jak chcesz jeszcze sie czegos dowiedziec, pytaj smialo.
Pozdrawiam
Żuraw
Nowicjusz

Miejscowość: PL
34

14 Lip 2011, 11:13

Tia ciekawe, który diesel w mieście spali 5 litrów oleju napedowego w samochodzie o porównywalniej wielkości do Priusa. Tyle to nawet nie spali 1.5D w Saxo, przy czym o osiagach w takim samochodzie można zapomnieć. Jednak zgadzam się, że z ekonomicznego puntu widzenia zakup Priusa jest dość słabo opłacalny.
Wystarczy porównać spalanie z innym samochodem ze stajni Toyoty - Avensisem z silnikiem 1.8 147KM. Spalanie w tym samochodzie w mieście wynosi ok. 9 litrów (można zejść nawet niżej) co jest moim zdaniem świetnym wynikiem i to beż żadnych dodatków eksploatacyjnych tj. turbo. Rozumię, że chcesz kupić Priusa z salonu? Czyli na każdych 100 km w mieście w porównaniu do Avensisa zaoszczędzisz 20 zł (przy cenie Pb95 5 zł) czyli po 100 tysiącach kilometrów będziesz do przodu 20 tysięcy przy czym warto zauważyć, że Prius jest samochodem mniejszym od Avensisa, droższym o 15 tysięcy, znacznie wolniejszym, a rożnica w spalaniu zmniejszy się na trasie - Avek spali z 7 - 7,5 litra gdzie gdzie Prius może spalić nawet więcej niż w mieście.
Ciekawi mnie również jak wygląda sprawa baterii w tym samochodzie czy np. za 4 lata nie będzie konieczna jej wymiana. A wówczas całą oszczędność może szlag trafić. A interesowałeś się może Hondą Insight? Spalanie prawie identyczne z Toyota Prius a samochód znacznie tańszy (ok 15 tysięcy).
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza
6

14 Lip 2011, 12:15

generalnie interesuje się modelem używanym 3,4 letnim, dlatego pytanie do użytkujących co z bateriami? ile one tak naprawdę wytrzymują i ile ewentualnie kosztuje ich wymiana ?:)
auronfff
Nowicjusz

12

14 Lip 2011, 12:17

Jak kupisz serwisowany w ASO krajowy samochód to przez 4 lata masz problem z głowy.
Gwarancja na układ napędowy w przypadku Priusa II to 8 lat.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
1

14 Lip 2011, 12:23

rozumiem, a czy orientujesz się może na ile starczają baterie?
jaki jest mniej więcej koszt przeglądów w ASO , jak wygląda zawieszenie w Priusie, czy nie jest za delikatny na Polskie drogi? Kolejna kwestia to czy przy takiej ilości elektroniki nie jest to auto awaryjne pod tym względem?
auronfff
Nowicjusz

2

14 Lip 2011, 13:38

A dokladnie mowiac gwarnacja obejmuje dystans 160 000km lub 8 lat w przypadku modelu ktorym sie interesujesz. I jest nia objeta zarowno bateria jak i caly system HSD.
Prius mojego ojca ma juz 5-6lat i bateria ma sie dobrze. Generalnie priusy ciesza sie bardzo dobra opinia w dziedzinie niezawodnosci. Nie slyszlaem o przypadkach masowo padjaych akumaltorow.
Gdyby jednak Tobie to sie przydazylo to nowy akumulator w serwisie kosztuje ok 8 tyz zl. Ale juz uzywany z rozbitak mozna kupic nawet poniezj 1000zl i jest to moim zdaniem zakup obnizonego pomnijeszonego ryzyka w stosunku do zakupy silnika/turbiny gdyby to byl naped klasyczny.

Serwis jest smiesznie tani:
wymiana filtrow i oleju wynosi w ASO 240zl. Dla porownania Avensis z silnikiem Diesla.
Innych czynnosci serwisowych ten samochod w zasadzie niepotrzbuje. Co 15000km wyswietla sie sygnalizacja "main req" ktora jet kasowana razem z w.w czynnosciami.

Co warto wiedziec:
Na rynku wtornym mozna spotkac modele sprowadzone z usa. Niestety w europi ich gwaranacja nie jest honorowana.
Żuraw
Nowicjusz

4

14 Lip 2011, 14:36

a jak w zimie? czy są jakieś problemy z odpaleniem samochodu przy dużych mrozach?
i czy spalanie w trasie rzeczywiście jest tak wysokie jak niektórzy piszą 7,8l ?
nie doszukałem się też info. o jakichkolwiek zniżek ubezpieczenia w wypadku samochodu hybrydowego - rozumiem że w P(r)olandi nie ma takich upustów?
auronfff
Nowicjusz

11

14 Lip 2011, 14:44

a niby z jakiej parafii miała by Ci się należeć zniżka OC czy też AC?
czyżby w jakiś cudowny sposób to auto było bezpieczniejsze dla otoczenia?? :mrgreen: :mrgreen:
znajoma ma priusa, i jeździ nim od czasu do czasu, ale nigdy dalej od domu :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
0

14 Lip 2011, 17:22

"a jak w zimie? czy są jakieś problemy z odpaleniem samochodu przy dużych mrozach?"

Nie ma absolutnie zadnych problemow z odpalaniem. Tutaj uwaga, samochod nie posiada rozrusznika jak klasyczny pojazd, silnik spalinowy uruchamiany jest wprost z silnika elektrycznego/generatora.
Istnieje jednak mozliwosc ze samcohd nie odpali, ale powod lezy gdzie indziej.
Oprocz akumulatora trakcyjnego w Priusie jest jeszcze zwykla kwasowka taka jak w normalnych samochodach przy czym troche mniejsza (chyba tylko 30Ah). Odpwiada on za dzialanie wszystkich systemow elektornicznych np. (alarm, oswietlenie, panel sterujacy). GDyby ten akumulator siadl, to nie uruchomisz pojazdu poniewaz przekazniki do glownego zasilania nie zostana zasilone. Wystarczy jednak abys mial pod reka maly akumulatorek, nawet taki z wkretarki i po klopocie.

"i czy spalanie w trasie rzeczywiście jest tak wysokie jak niektórzy piszą 7,8l ?"
:D To jest oczywiscie klamstwo. Nie wiem kim sa autorzy takich bzdur ale najwyrazniej pomylili dziedzine zainteresowan.
Owszem, z gazem w podlodze na autstradzie pewnie tyle by spalil, ale nie wiem bo nie przetestowalem. Jednak w takich warunkach jazdy kazdy inny samochod bedzie duzo palil. Skoro decydujesz sie na Priusa to chyba nie z mysla o tym aby gnac po autostradach ile fabryka dala.
Mozna smialo zalozyc ze realne spalanie w warunkach krajowych bez przykladanki to ok 4.5L/100km.
Natomiast jesli sie tylko troszke postarasz to osiagniecie 4L/100km nie stanowi zadnego problemu.
Jednak najbardziej zdumiewające sa rezultaty spalania w miescie.

"nie doszukałem się też info. o jakichkolwiek zniżek ubezpieczenia w wypadku samochodu hybrydowego - rozumiem że w P(r)olandi nie ma takich upustów?"

To jest Polska...zapomnij o znizkach ;]
Jedyne czym mozesz sie pocieszyc to fakt ze prius ma tylko 1500cm^3 pojemnosci a przyspiesza jak 2.0

"czyżby w jakiś cudowny sposób to auto było bezpieczniejsze dla otoczenia?"
Z racji nizszego zuzycia paliwa emituje mniejsza ilosc szkodliwych i toksycznych skladnikow spalin do otocznia. Chocby dlatego jego zakup moglby byc jakos honorowany...niestety, moze za 100 lat
Żuraw
Nowicjusz

10

14 Lip 2011, 20:35

Prius to moda i tyle w temacie...

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

jak na wszystko od clarksona, należy patrzeć ze sporą dozą dystansu i nieufności, ale tutaj akurat facet ma sporo racji.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200
0

15 Lip 2011, 08:54

a jak wygląda sprawa skrzyni biegów? jak sprawuje sie ten automat?
i czy autem da się spokojnie wyprzedzać,bez obawy że braknie mocy.
auronfff
Nowicjusz

20