"a jak w zimie? czy są jakieś problemy z odpaleniem samochodu przy dużych mrozach?"
Nie ma absolutnie zadnych problemow z odpalaniem. Tutaj uwaga, samochod nie posiada rozrusznika jak klasyczny pojazd, silnik spalinowy uruchamiany jest wprost z silnika elektrycznego/generatora.
Istnieje jednak mozliwosc ze samcohd nie odpali, ale powod lezy gdzie indziej.
Oprocz akumulatora trakcyjnego w Priusie jest jeszcze zwykla kwasowka taka jak w normalnych samochodach przy czym troche mniejsza (chyba tylko 30Ah). Odpwiada on za dzialanie wszystkich systemow elektornicznych np. (alarm, oswietlenie, panel sterujacy). GDyby ten akumulator siadl, to nie uruchomisz pojazdu poniewaz przekazniki do glownego zasilania nie zostana zasilone. Wystarczy jednak abys mial pod reka maly akumulatorek, nawet taki z wkretarki i po klopocie.
"i czy spalanie w trasie rzeczywiście jest tak wysokie jak niektórzy piszą 7,8l ?"
To jest oczywiscie klamstwo. Nie wiem kim sa autorzy takich bzdur ale najwyrazniej pomylili dziedzine zainteresowan.
Owszem, z gazem w podlodze na autstradzie pewnie tyle by spalil, ale nie wiem bo nie przetestowalem. Jednak w takich warunkach jazdy kazdy inny samochod bedzie duzo palil. Skoro decydujesz sie na Priusa to chyba nie z mysla o tym aby gnac po autostradach ile fabryka dala.
Mozna smialo zalozyc ze realne spalanie w warunkach krajowych bez przykladanki to ok 4.5L/100km.
Natomiast jesli sie tylko troszke postarasz to osiagniecie 4L/100km nie stanowi zadnego problemu.
Jednak najbardziej zdumiewające sa rezultaty spalania w miescie.
"nie doszukałem się też info. o jakichkolwiek zniżek ubezpieczenia w wypadku samochodu hybrydowego - rozumiem że w P(r)olandi nie ma takich upustów?"
To jest Polska...zapomnij o znizkach ;]
Jedyne czym mozesz sie pocieszyc to fakt ze prius ma tylko 1500cm^3 pojemnosci a przyspiesza jak 2.0
"czyżby w jakiś cudowny sposób to auto było bezpieczniejsze dla otoczenia?"
Z racji nizszego zuzycia paliwa emituje mniejsza ilosc szkodliwych i toksycznych skladnikow spalin do otocznia. Chocby dlatego jego zakup moglby byc jakos honorowany...niestety, moze za 100 lat