Hybryda - zastanawiam się nad kupnem

18 Lis 2021, 11:16

Witam. Czy ktoś użytkuje któryś model Toyoty w wersji hybrydowej? Napiszcie jaki ma silnik, jaki jest zasięg na pełnym naładowaniu, ile pali benzyny?
Mam w zamiarze kupić hybrydę i się zastanawiam który model wybrać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lis 2021, 12:14

To zależy jaki masz budżet na taki samochód...?

Widziałeś mój temat toyota-auris-ts-1-8-hybrid-prestige-executive-skyview-navi-vt126531.htm masz tu opisane sporo ciekawych rzeczy o Aurisie hybrydowym.

Ciekawym tematem w którym jest sporo o napędzie hybrydowym jest zakup-auris-ii-1-6-benzyna-vs-1-8-hybrid-ktory-wybrac-vt126471.htm masz w nim porównanie ze zwykłą benzyną i sporo innych ciekawych spostrzeżeń.

Jest też temat na forum który zresztą sam założyłeś :) hybryda-pytania-i-porady-czy-ktos-cos-wie-na-temat-tych-aut-vt124430.htm może lepiej tam pisać jeżeli chcesz się czegoś więcej o ich dowiedzieć? Oczywiście jeżeli masz jakieś pytania to pisz śmiało postaram się w miarę moich możliwości odpowiedzieć a wiem że są tu też i inni użytkownicy hybryd więc na pewno coś od siebie dodadzą.

Pamiętaj, że zwykła hybryda zasięg na samym akumulatorze trakcyjnym ma mały i zazwyczaj jest to coś około 2km. Do tego prędkość samochodu jest ograniczona na samym prądzie do pewnej wartości np. 70km/h Auris.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

18 Lis 2021, 15:08

Mam jette na sprzedaż może by Cię tez zainteresowała, spalanie średnie 5.6 litra a da się mniej bo ja się wcale nie staram.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lis 2021, 15:16

Jaki tam jest silnik i skrzynia, który rok? Pytam z ciekawości bo jeszcze nie miałem z nią styczności.

To 1.4T 170KM z DSG?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lis 2021, 17:41

1.4 150 koni z DSG z 2013 roku
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Lis 2021, 20:58

ArteK napisał(a):o tego prędkość samochodu jest ograniczona na samym prądzie do pewnej wartości np. 70km/h Auris.
w jetta tak nie ma, jedziesz sobie te przykładowo 100-110 i jeżeli nie jest obciążona to jedzie na samym prądzie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lis 2021, 11:05

Kao napisał(a):w jetta tak nie ma, jedziesz sobie te przykładowo 100-110 i jeżeli nie jest obciążona to jedzie na samym prądzie.
No to ciekawe bo to dosyć spora prędkość jak na typową hybrydę. W Toyotach Corolle 1.8 maja chyba max 90km/h a wersja 2.0 coś około 120km/h. Ciekawe jak długo jest w stanie utrzymać taką prędkość tylko w trybie elektrycznym bo tu dochodzą już spore opory powietrza.
ArteK
Forum Samochodowe

19 Lis 2021, 13:55

Wiesz ciężko jest znaleźć drogę bez oporów, lekkich wzniesień, zakrętów itd. Zwykle jeżdżę nie zwracam na to uwagi ale teraz pojeżdżę trochę to się przyjrzę.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lis 2021, 14:51

To tak z ciekawości bo wiem że przy normalnym użytkowaniu najczęściej na takie rzeczy nie zwraca się uwagi :wink:
ArteK
Forum Samochodowe

19 Lis 2021, 21:02

Witam, jestem na tym samym etapie i mocno jestem nastawiony na Toyote Auris II 1.8 Hybryd. Mam na oku auto z 11/2016, była kupiona w polskim salonie w leasingu, jakoś przy przebiegu 150tyś km miała zamontowaną instalacje gazową. Była niestety użytkowana na Taxi i aktualnie ma wiarygodny przebieg 280tyś km. Trochę mnie przeraża, a z drugiej strony była serwisowana i przebieg nie kręcony. Ma bogate wyposażenie, po negocjacji w cenie 44tyś zł. Jeszcze przed zakupem planuje jechać na stacje diagnostyczną i do ASO sprawdzić stan akumulatorów. Czy byście kupili takie auto? Ogólnie wygląda na zadbane i nie jest od handlarza, tylko od osoby prywatnej. Najbardziej przeraża mnie ten duży przebieg. Czy byście kupili takie auto czy może okazać się skarbonką? Na co zwrócić szczególnie uwagę przy kupnie takiego auta?
james1234
Obserwowany

19 Lis 2021, 21:34

Cena jak za ten rocznik to prawie 20tyś zł mniej niż za taką samą z przebiegiem 80tkm. Sprawdź dokładnie i wtedy podejmij decyzję. Jazda z gazem tym samochodem to jak za darmo ale po takim przebiegu na LPG warto też sprawdzić jak pracuje instalacja.

Generalnie te samochody jak są serwisowane to bez większych problemów robią po 400tkm i więcej.

Propozycja jest ciekawa i na pewno warta rozważenia jak by samochód był w dobrym stanie.
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Lis 2021, 05:52

Dzięki za odpowiedź. Myślisz, że warto wydać 590zł w ASO na opcje: Sprawdzenie auta hybrydowego przed zakupem?
Za same sprawdzenie baterii wołają 230zł, a podobno można zrobić to jakimś aplikacjami, jeszcze się nie zagłębiłem w temat aplikacji.
piotr2794
Obserwowany

20 Lis 2021, 13:39

Myślę, że warto bo sprawdzenie baterii to osobna sprawa. W cenie którą podałeś prawdopodobnie jest test układu hybrydowego.

piotr2794 napisał(a):Za same sprawdzenie baterii wołają 230zł, a podobno można zrobić to jakimś aplikacjami, jeszcze się nie zagłębiłem w temat aplikacji.
Można zrobić darmowa aplikacją Hybrid Assistant ale musisz mieć do tego podłączenie pod OBDII i tu zwykły ELM327 nie da rady więc samo takie urządzenie będzie droższe niż test baterii w ASO.

Z ASO dostaniesz dokumenty potwierdzające stan tych rzeczy więc mogą ci się one kiedyś w przyszłości przydać.
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Lis 2021, 18:25

Zastanawiam się jeszcze nad kupnem używanej Toyoty, ale w salonie. Podobno można kupić w salonach auta używane. Są to podobno takie, które ktoś kupił jako nowe w salonie, a po kilku latach sprzedaje w salonie i kupuje nowe. A to sprzedane jest przeglądane, wymieniane jest to, co zużyte i dają chyba pół roku gwarancji. Oczywiście cena wychodzi wtedy wyższa, ale chyba jest takie auto bardziej pewne?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

20 Lis 2021, 20:06

MotoAlbercik napisał(a):i dają chyba pół roku gwarancji
Warto się dobrze zorientować na co jest dana gwarancja jeżeli można to tak nazwać bo tak naprawdę jest to dodatkowe ubezpieczenie więc w razie W to idzie przez firmę ubezpieczeniową
Kao
Moderator
Awatar użytkownika